Dtum
Login with Facebookk
1902 | December

A nemzetközi Nobel-dij

A dinamit föltaltálója, Nobel nagy vagyonát kitűnő tudományos vivmányok és fölfedezések jutalmazására hagyta. Hazájában, Svédországban itélik oda a jutalmakat.

 

A legújabb jutalmazásoknál a storthing (országgyűlés) Nobel-bizottsága a béke-dijat két részre osztotta; egyik felét Ducomunn Ede, a berni nemzetközi békeiroda tiszteletbeli titkára, a másik felét Gobat Albert dr., a berni nemzetközi békeiroda titkára kapta. Négy dij és kitüntetés illette még 1902-ben az irodalmi és tudományos műdödést.A díjakat deczember 10-ikén ünnepélyesen, a király és királyi család több tagjának jelenlétében osztották ki.

 

A megjutalmazott tudósok ezek: dr. Ross Ronald liverpooli tanár (gyógyító tudományok), Fischer Emil berlini tanár (vegyészet), Lorentz leydeni és Zeemann amszterdami tanárok (fizika) két részre osztva és Mommsen Tivadar, a nagyhírű agg német tudós (irodalom) kapták.

 

Ross, Fischer és Lorentz tanárok jelen voltak. Zeemannt és Mommsent pedig a hollandi, illetőleg német követ képviselte. A jelen volt kitüntetett tudósoknak Oszkár svéd király a nagyszámú közönség lelkes tüntetése között adta át a pénzbeli jutalmat, az oklevelet és a nagy arany Nobe-érmet.

 

A díjak kiosztásán Theel tanár, a tudományos akadémia elnöke közölte, hogy a fizikai diját Lorentz, Zeemann hollandi tanároknak az optikai-, villámos és delejes tünemények között való összefüggésre vonatkozó közös munkájukért, a vegyészet díját pedig Fischer berlini tanárnak a czukornemekről szóló kiváló munkáiért adták ki.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ronald Ross Emil Fischer Hendrik Anton Lorentz Pieter Zeemann
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98