Dtum
Login with Facebookk
1902 | December

Sűrűsített táplálékok

A létért való küzdelem egyre fokozódó hevessége megtanít mindenkit arra, hogy minél több időt és fáradságot igyekezzék megtakaritani. Ép ezért alighanem el fog jönni az az idő, a mikor nem csak a munka, hanem a szórakozás és a test fentartásához szükséges cselekvések is ebből a szempontból fognak átalakúlni. Az élet gyorsabb lesz, gyorsabb lesz tehát minden nyilvánúlása is.


A kényelmesség és gyorsaság elve a jövendő étkezési módjában is érvényesülni fog, a khémiai kutatások felhasználásával. A jövő étkezésének jellemét leginkább a táplálékkivonatok uralkodó szereplése fogja megadni.

 

Ezek tudvalevőleg oly anyagok, melyek az illető ételek összes tápanyagát a vele természetes állapotában együtt járó mellék-anyagok nélkűl tartalmazzák, minélfogva az ilyen kivonat úgy terjedelemben mint sulyban a vele egyenértékű étel-mennyiségnél sokkal csekélyebb.

 

Így aztán nem lesz boszorkányság, ha idők múltával a vendég elé egyetlen tányéron az egész bőséges ebédet föl fogja tálalni a pinczér; hisz az a néhány bonbon, pirula, apró lepényke s egy-két grammnyi por, a mi a mai ebéd levesét, húsételeit, tésztáit fogja helyettesíteni, valóban el fog ily kis helyen férni.

 

Talán csodálatosnak tetszik, de részben már ma is lehetséges ez a csoda. Hisz 34 kiló hús ma már egy kiló súlyú kivonattá sűrűsíhető s a leves-, tej-, kenyér-kivonatok szintén ehhez hasonló arányban viszonylanak a nekik megfelelő tápszerekhez.

 

Ezek után nyilvánvaló, hogy az étkezés ily anyagokkal menyi idő és fáradság megkimélésével fog járni. Mert ezek az ételkivonatok lehetővé fogják tenni, hogy utazásokra, hadgyakorlatokra, háborúkba egész évre szóló táplálék-anyagot vigyen valaki minden nagyobb nehézség nélkül magával.

 

A rendes napi étkezéseket, az ebédet, a vacsorát pedig olyan hamar és kényelmesen lehet majd elvégezni, mint manapság valami pilula vagy gyógyszer bevételét. Persze egyelőre a sűrűsített táplálékot vizben feloldva élvezzük, mivel ez megkönnyíti az emésztést. Hiszen a tápszerek sűrítésének a módja épen az, hogy kiválasztják belőlük a fölösleges vizet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ebéd sűrített ételekből Étkezés sűrített ételekkel Az emberi test és az elfogyasztott ételek aránya Gyógyszertár sűrített gyógyszerekből (eredeti méret)
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98