Dtum
Login with Facebookk
1902 | Június

Angol király a kórágyon


Világszerte feszült figyelemmel lesik a Londonból érkező tudósitásokat. A Buckingham-palota királyi betegágy képezi most az általános érdeklődés középpontját, honnan hol kedvező, hol rossz hírek kelnek szárnyra és mindenütt szenzácziót okozva, bejárták a földtekét.

 

VII. Edvárd király sulyos beteg. Teljes felgyógyulása, ha egyáltalán bekövetkeznék, hónapokig is eltarthat. A hős burok leigázójában, Edvárd király sorsában megrendítően nyilatkozó tragikum ragadja meg a lelkeket. Hatvanegy esztendőt kellett élnie, hogy elfoglalhassa a világ legfényesebb trónját, végre király lett – és mégsem lehetett azzá.


Ezt különben saját népe jósolta meg neki, mert már másfél év ezelőtt, mikor átvette Viktoria királynő örökét, ez a mondás járta Angliában:
*Király lett, az igaz, de koronás király nem lesz belőle soha! *
A királyra ezek a josló szavak mély hatással voltak, már csak azért is, mert régen érezte, hogy nagyon beteg.


Nagy-Británia és Irland királya, India császára, megszámlálhatatlan millió alattvalók ura, most tehát leírhatatlan kinok között vergődve, kénytelen lemondani arról, hogy földíszitse magát uralmának és hatalmas jelvényével. Szörnyű, sötét képe az emberi tehetetlenségnek!


Képünk a betegen fekvő királyt mutatja. Jobbján menye áll, balján fia, a walesi herczeg ül. Háttérben Liszter, a király nagytudásu háziorvosa, látható. A nagy kép alatt a walesi herczeg, neje és a legkisebb fia van egy-egy kitűnő arczképben megörökítve.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98