Dtum
Login with Facebookk
1902 | Október

A természet mint építőmester

A természet a legnagyobb építő művész; a legjelesebb művészek is csak akkor képesek igazán értékest alkotni, ha a természetet igyekeznek mennél jobban megközelíteni.


A természet mindent szigoru szabályok szerint alkot. A parányi kristályt ép úgy, mint az óriási sziklát; a legszigorúbb szabályok szerint mégis az emberi test van alkotva. Minden rendes alkatú ember teste bizonyos pontosan meghatározott arányok szerint van alkotva, a ha ezek az arányok teljes összhangban vannak, akkor áll elő az ideálisan szép test. Érdekes dolog megállapítani azokat a szabályokat, melyeket e tekintetben a természet követ.


A rendes testalkatú ember egész teste 7 és ½-szer olyan magas, mint amekkora a feje. A férfi 6 és ž-szer, a nő 6 és ź-szer akkora mint a lába. Minden arányos testű ember olyan hosszú, mint a mekkora távolság van a újjai közt, ha a két karját kiterjeszti. A láb ugyanakkora, mint az alsó kar, a könyöktől a kéz-csuklóig. A kéz olyan hosszú, mint az arcz, a mutató újj két felső íze az orral egyenlő, az alsó íz fele a két elsőnek. Meg lehet fiyelni, hogy a hosszú újjú embereknek rendszerint hosszú az orruk is.

 

A kéz nagysága magában véve változik népfajok szerint. Legkisebb és legkeskenyebb kezük, úgy mondják, a czigányoknak van, utánuk következnek az európai népek, a négereknek már nagyobb a kezük, a legnagyobb azonban a sárga népfajoké. Hogy mily csodásan és czélszerüen van az emberi test berendezve, legjobban a kezeken és a lábakon látszik meg, a melyek bámulatosan megfelelnek annak a feladatnak, melyet a természet szánt nekik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kiterjeszett két kar hoszsza egyenlő a test hoszszával A láb hoszsza egyenlő az alsó kar hoszszával A rendes test magassága a fejhossz 7 és félszerese. A képen levő két alak Van Rooy szinész és Destinn kisasszony szinésznő A tánczosnő testének hoszsza egyenlő a koponyájának 7 és félszeresével Piszah az orosz hadsereg legnagyobb katonája egy fejhoszszal nagyobb a rendes aránynál
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98