Dtum
Login with Facebookk
1902 | Szeptember

A sasvári nagy hadgyakorlatokról

Mióta Hollós Mátyás seregével Bécs ostromára indúlt, a Morva és Vág völgyében annyi katona nem volt együtt, mint a Sasvár vidékén folyó évi szeptember 12-ike és 16-ika közt megtartott nagy hadgyakorlatokon.


A csapatok kiképeztetését és menetképességét, valamint a tisztek jártasságát kitüntető hadgyakorlatok egyik főczélja azon új találmányok kipróbálása volt, melyeket eddig az osztrák-magyar seregnél még nem alkalmaztak.


A tapasztalás számtalanszor azt mutatta, hogy a legjobb sereg mozgékonyságát és harczképességét leginkább a szervonatok ezer meg ezer szekere bénitja meg, különösen, ha annak fogatai a lótáplálék szűk volta vagy hiánya miatt a szolgálatot megtagadják.


Anglia, Német- , Franczia- és Oroszország seregeiben e bajon automobil járművekkel akarnak segiteni és az eddig megejtett kisérletek alapján a régi szervonati szekerek teljes mellőztetését határozták el.


A sasvári hadgyakorlatok lefolyása alatt ötféle szerkezetű automobil-kocsikat alkalmaztak, melyeket a hadtestek főhadiszállásain és hadosztályoknál beosztott s e czélra beoktatott katonák vagy altisztek vezettek. A 120 métermázsa hordképességgel biró automobil-kocsik teljesen beváltak. Az új intézmény milliókba fog ugyan kerülni, de a kiadást a sok ezer ló, szekerek és kocsik nélkülözhetősége bőven fedezni fogja.


Hasonlóképen bevált a Pekery-Weiss féle mozgó tábori sütőkemenczék rendszere is, mely lehetővé teszi, hogy bármely táborozó csapat, másfél óra alatt frissen sült kenyeret kaphasson, mig eddig a kenyeret szállitó szekerekre kellett várni, melyek sokszor az éhező katonák táborhelyét meg sem találták. Ezen mozgó tábori sütőkemenczék szállítása szintén automobil-kocsikon történik. Az 5. hadtesthez beosztott egyik automobil-kocsi a Kárpátok hegyes-völgyes terepén is teljesen bevált.

A legénység élelmezése körűl próbára tétetett a német hadsereg azon új rendszabály, mely szerint minden ember egy adag húskonzervet és kétszersültet visz magával, s így a menetelés közben tartott pihenők alatt jó minőségű s elegendő élelemmel rendelkezvén, a hús, kenyér, és fa kiosztás hosszadalmas eljárása elmarad és – a mi fő – minden pillanatban harczkészen sorba állhat, a nélkűl, hogy félig megfőtt eledelét a tűznél kellene hagynia.

 

A rosz ivóviz javitására a legénység jegeczes czitromsavat kapott, a mi által a gyakran előforduló vérhasnak és egyéb gyomorbajoknak elejét vették.


A hadgyakorlatok fővezényletéhez beosztott kerékpározó altisztek és közemberek most már rendszeresen küldöncz és őrszemi szolgálatot teljesitettek, továbbá minden lovasezrednél és gyalog-hadosztálynál egy-egy lovas távirda-őrjárat a netán szükséges távirda- vagy távbeszélővonal meghosszabbitására, esetleg annak elrontására a legújabb berendezési anyagszerrel és eszközökkel volt ellátva.


Az egymás ellen működő hadtestekhez a hirszerzési és megfigyelési szolgálat kiegészitése czéljából egy-egy tábori léggömb-osztály volt beosztva, mely egy teljes sárkány-léggömbbel, egy megköthető golyóalakú léggömbbel s 120 üveg légszeszszel volt felszerelve.


Levelek és csomagok továbbitására most már minden hadosztály főhadiszállásán külön tábori postahivatalok működtek. Korábban ilyen csak a fővezér hadiszállásán volt található.


Megjegyzendő még, hogy a gyalogság számára kidolgozott új szabályzat azon része, mely a gyalogsági csapatok részletes harczászatát véglegesen rendezi és megállapítja, a sasvári hadgyakorlatok alkalmával már életbe lépett.


Mindezekből kitűnik, hogy az osztrák-magyar hadsereg a hadi tudományok terén felmerült új találmányokat magáévá tevén, e tekintetben a versenyt a többi európai hatalmasságok seregeivel bátran kiállhatja.


A hadgyakorlatra vonatkozólag bemutatunk nehány érdekes fényképi felvételt. Egyik képünk Ő Felségének Beck báróval való megérkezését, a második kép pedig a sasvári diadalívet mutatja.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A király a sasvári vasuti állomásnál Beck báróval Diadalkapu Sasváron
Cikk-ajánló
Csak az Újpest győzött vasárnap a túrázó nagycsapatok közül Csak az Újpest győzött vasárnap a túrázó nagycsapatok közül
A külföldön csoportosan túrázó magyar futballcsapatok kevés sikert...
Közlekedési kishírek Közlekedési kishírek
Az idei nemzetközi villamos- és kisvasuti kongresszust Budapesten...
Orosz foglyok szökése Orosz foglyok szökése
Szőke Károly csákberényi körorvos leányai a napokban több...
A MAC nemzetközi versenyről: Zsigmondy letörése A MAC nemzetközi versenyről: Zsigmondy letörése
A várvavárt nemzetközi mérkőzés, a versenybe beékelt budapest-berlini...
Emeletes uccák Emeletes uccák
Emeletes uccákat építenek a világ második legnépesebb városában, a 6...
 A legnagyobb tengermélység A legnagyobb tengermélység
Az eddigi megállapítások szerint a legnagyobb tengermélységet a...
Rövidek Rövidek
Károly király halálának hetedik évfordulóján a kapucinusok...
Vitéz Terstyánszky Ödön újabb sikere Vitéz Terstyánszky Ödön újabb sikere
A kardvívók második olimpiai próbaversenye vasárnap dőlt el a BBTE...
Az ucca hangja Az ucca hangja
Esett az eső és a sötét mellékuccában a kardos feleség a gallérjánál...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98