Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1902 | Szeptember

A sasvári nagy hadgyakorlatokról

Mióta Hollós Mátyás seregével Bécs ostromára indúlt, a Morva és Vág völgyében annyi katona nem volt együtt, mint a Sasvár vidékén folyó évi szeptember 12-ike és 16-ika közt megtartott nagy hadgyakorlatokon.


A csapatok kiképeztetését és menetképességét, valamint a tisztek jártasságát kitüntető hadgyakorlatok egyik főczélja azon új találmányok kipróbálása volt, melyeket eddig az osztrák-magyar seregnél még nem alkalmaztak.


A tapasztalás számtalanszor azt mutatta, hogy a legjobb sereg mozgékonyságát és harczképességét leginkább a szervonatok ezer meg ezer szekere bénitja meg, különösen, ha annak fogatai a lótáplálék szűk volta vagy hiánya miatt a szolgálatot megtagadják.


Anglia, Német- , Franczia- és Oroszország seregeiben e bajon automobil járművekkel akarnak segiteni és az eddig megejtett kisérletek alapján a régi szervonati szekerek teljes mellőztetését határozták el.


A sasvári hadgyakorlatok lefolyása alatt ötféle szerkezetű automobil-kocsikat alkalmaztak, melyeket a hadtestek főhadiszállásain és hadosztályoknál beosztott s e czélra beoktatott katonák vagy altisztek vezettek. A 120 métermázsa hordképességgel biró automobil-kocsik teljesen beváltak. Az új intézmény milliókba fog ugyan kerülni, de a kiadást a sok ezer ló, szekerek és kocsik nélkülözhetősége bőven fedezni fogja.


Hasonlóképen bevált a Pekery-Weiss féle mozgó tábori sütőkemenczék rendszere is, mely lehetővé teszi, hogy bármely táborozó csapat, másfél óra alatt frissen sült kenyeret kaphasson, mig eddig a kenyeret szállitó szekerekre kellett várni, melyek sokszor az éhező katonák táborhelyét meg sem találták. Ezen mozgó tábori sütőkemenczék szállítása szintén automobil-kocsikon történik. Az 5. hadtesthez beosztott egyik automobil-kocsi a Kárpátok hegyes-völgyes terepén is teljesen bevált.

A legénység élelmezése körűl próbára tétetett a német hadsereg azon új rendszabály, mely szerint minden ember egy adag húskonzervet és kétszersültet visz magával, s így a menetelés közben tartott pihenők alatt jó minőségű s elegendő élelemmel rendelkezvén, a hús, kenyér, és fa kiosztás hosszadalmas eljárása elmarad és – a mi fő – minden pillanatban harczkészen sorba állhat, a nélkűl, hogy félig megfőtt eledelét a tűznél kellene hagynia.

 

A rosz ivóviz javitására a legénység jegeczes czitromsavat kapott, a mi által a gyakran előforduló vérhasnak és egyéb gyomorbajoknak elejét vették.


A hadgyakorlatok fővezényletéhez beosztott kerékpározó altisztek és közemberek most már rendszeresen küldöncz és őrszemi szolgálatot teljesitettek, továbbá minden lovasezrednél és gyalog-hadosztálynál egy-egy lovas távirda-őrjárat a netán szükséges távirda- vagy távbeszélővonal meghosszabbitására, esetleg annak elrontására a legújabb berendezési anyagszerrel és eszközökkel volt ellátva.


Az egymás ellen működő hadtestekhez a hirszerzési és megfigyelési szolgálat kiegészitése czéljából egy-egy tábori léggömb-osztály volt beosztva, mely egy teljes sárkány-léggömbbel, egy megköthető golyóalakú léggömbbel s 120 üveg légszeszszel volt felszerelve.


Levelek és csomagok továbbitására most már minden hadosztály főhadiszállásán külön tábori postahivatalok működtek. Korábban ilyen csak a fővezér hadiszállásán volt található.


Megjegyzendő még, hogy a gyalogság számára kidolgozott új szabályzat azon része, mely a gyalogsági csapatok részletes harczászatát véglegesen rendezi és megállapítja, a sasvári hadgyakorlatok alkalmával már életbe lépett.


Mindezekből kitűnik, hogy az osztrák-magyar hadsereg a hadi tudományok terén felmerült új találmányokat magáévá tevén, e tekintetben a versenyt a többi európai hatalmasságok seregeivel bátran kiállhatja.


A hadgyakorlatra vonatkozólag bemutatunk nehány érdekes fényképi felvételt. Egyik képünk Ő Felségének Beck báróval való megérkezését, a második kép pedig a sasvári diadalívet mutatja.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A király a sasvári vasuti állomásnál Beck báróval Diadalkapu Sasváron
Cikk-ajánló
A termelőszövetkezeti értekezlet utolsó ülése
A Magyarországi Szövetkezetek Szövetsége termelőszövetkezeti...
Községi hitelügyek Községi hitelügyek
A községekről szóló 1886: XXII. t.-c. rendelkezése szerint a községek...
Delmár Walter nyerte az „Országos Frontharcos Szövetség” túraútját Delmár Walter nyerte az „Országos Frontharcos Szövetség”...
1200 kilométeres távon, két napon keresztül futották az...
Néma interju Gróf Teleki Pál tudós professzor urral Néma interju Gróf Teleki Pál tudós professzor urral
Gróf Teleki Pál miniszterelnök parlamenti bemutatkozó beszédében,...
Imrédy lemondása után Teleki Pál az uj miniszterelnök Imrédy lemondása után Teleki Pál az uj miniszterelnök
Gróf Teleki Pál a forradalmak után mutatkozott be mint politikus....
Tittoni és Bülov találkozása Tittoni és Bülov találkozása
Az olasz külügyminiszter és a német kanczellára húsvéti ünnepek alatt...
Tardieu és Grandi elfogadták MacDonald meghivását Tardieu és Grandi elfogadták MacDonald meghivását
Husvétkor a Foreign Office és a Quai d’Orsay szakadatlan...
Hatszázéves freskóképek Hatszázéves freskóképek
A Marosvásárhelytől alig másfélkilométernyire fekvő Marosszentanna...
Az uj tőzsdeadót a békebeli kulcs ötszörösében állapitják meg Az uj tőzsdeadót a békebeli kulcs ötszörösében állapitják meg
Bud pénzügyminiszter e hét végén a mezőgazdaság és az ipar körébe...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98