Dtum
Login with Facebookk
1903 | Április

A hónap rövidhíreiből

Nagy sikkasztás Kassán

Kassa város pénztárában nagy sikkasztásnak jöttek nyomára, mely főleg a kassai erdők tüzifájának eladásánál követett viszszaélésekből származik. A sikkasztás jóval több százezer koronánál. A sikkasztás Münszter polgármester állását is megrenditette, mert a napokban tartott pénztári vizsgálatnál a hiányt nem vették észre. Horalek Ferencz városi pénztárnokot azonnal letartóztatták. Olay Lajos volt városi főszámvevő, Sipos Bertalan főszámvevő és Szőnyei István erdőmester ellen szigoru fegyelmi vizsgálatot inditottak. A rendetlenségek esztendőkre nyulnak vissza. 



Leégett üveggyár

 

Gömörmegyében a szinóbányai üveggyár, a mely a Felvidék egyik legnagyobb üveggyára, április 17-18-ika közti éjjel teljesen leégett. A gyár egész berendezése, nagy készlet és tömérdek anyag esett a lángok martalékául. A kár 250,000 korona. A gyár biztosítva volt.



Adó az agglegényekre

Hontvármegye tavaszi közgyülésén érdekes inditvány kerül tárgyalás alá. Krupecz István, evang. lelkész inditványt tett, hogy a magyar törvényhozáshoz feliratot intézzen a vármegye a sokgyermeküség megjutalmazása és nőtlenség és gyermektelenség megadóztatása iránt.


 

Zord tavasz 

Márczius legutolsó és április első napjai szinte téli hideggel köszöntöttek be Európa több vidékén. A hegyes vidékeken havazott. A sikságokon pedig ha hó nem volt is, pár éjjel kisebb-nagyobb mértékben fagyott, a mi már is nagy kárt tett a gyümölcsökben, kivált a korai virágzásnak termését, a milyen pl. a baraczk, nagyon megkárosította, sőt helyenként tönkre is tette.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kassa, Fő utca Parád Üveggyár és dolgozói munka közben
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98