Dtum
Login with Facebookk
1903 | Április

Kisérletek az albánok lecsillapitására

Az albánok mitroviczai veresége után Ó-Szerbiában némi nyugalom mutatkozott, de az állapotok azért aggosztók. A hatóság kémei arról értesíteték Hilmi basát, hogy Mitroviczát ujból meg fogják támadni az albánok és pedig nagyobb erővel, mint azelőtt. Hire jár, hogy a hegyekben már gyülekeznek is az albánok, miért is nagyban dolgoznak a török katonai hatóságok a város védelme érdekében. Miután a helyzet Prizren-ben is aggasztó, Semszi basa főparancsnok ujabb 10 zászlóalj katonaságot kért a portától. Az albánok ujabb nagy gyülést készülnek tartani.


A török katonai parancsnokok parancsot kaptak, hogy minden albán gyülekezést fegyverrel akadályozzanak meg. Halmi basa főfelügyelő proklamácziót intézett az albánokhoz, a melyben inti őket, hogy legyenek csöndesek és fogadják el a reformokat szépszerivel, különben kényszeríteni fogja őket.


Maga a szultán is külön küldöttséget (már a másodikat) indított az albánokhoz, kérvén őket, hogy fogadják el a reformokat. A küldöttség különvonaton érkezett Konstantinápolyból. A küldöttségben előkelő tisztek mellett van négy udvari Ťimamť (lelkész) is, a kik a Korán nevében hivják az albánokat, hogy hallgassák meg urukat, a szultánt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98