Dtum
Login with Facebookk
1903 | Február

Jég-figurák

Nem valami nagyot mond az a magyar szólás-mondás, hogy valaki még a jég hátán is megél. Mert, no lám, mennyien élnek ma már a jég hátán. Csak aczéltalpat kötnek a czipőjükre és hipp hopp röpülve szántogatják keresztül kasul a szilárd halmazállapotában lévő H2O birodalmát. És még hozzá, milyen impertinensül vígan élnek ott! A katonazene harsogó hangja mellett önfeledten köröznek, keríngőznek.


A partról is gyönyörűség nézni azt a mozgó képet. Meg felszívni azt a hideg, oroszos hangulatot, a mit a fehér és kék tónusok szülnek: a havas háttér, a legendás kék ég, a szürkés-kék jégtábla. Impresszionista ember úgy képzelődhetnék, hogy a Tatjana-valczerre Olgák és Alexejek keringőznek, pedig Piroskák és Pisták ők. A Piroskák és Pisták között azonban kitűnő alakok vannak. Egyképpen gyermekei ők a jégcsaládnak de sok közüllük specziális típust képvisel: a jég figurát.

 

Rövid az élete a jég figurának, mint magának a jégnek. Ma még aczélosan csillog a jég, sürögnek-forognak az aczéltalpasok, holnap talán már lecsapnak a tüzes tavaszi napsugarak, összeomlik a jégkristály palota, elolvad a jég s eltünnek a jég alakjai.

 

Most hát pennámmal sebtiben idekarczolok egy pár jégfigurát, a mint röptében a nagy jég körül megfigyelem öket.


A jég-Anteusz. Az életben, a társaságban olyan ember, a kire azt mondják, hogy unalmas fráter. Nőkkel szemben meg pláne szótlan és félszeg. Ilyen szárazon, ellenben mi más a vizen, azaz a jégen. Ott van otthon. Kitűnően tud korcsolyázni, körözni, valczerezni. Ezek a jó tulajdonságok önbizalmat kölcsönöznek neki, de rövid lejáratú ez a kölcsön, mert csak annyi időre szól, a míg a jégen van az illető. Mihelyt a jégre lép: megélénkül, fürge, izgő-mozgó alakká válik, rohanva, széles ívű körökben ringva majd itt, majd ott jelenik meg. Fölényes mosolylyal tekint azokra, a kik a szalonban szóval győzik, de a jégen csetlenek-botlanak. Hívják is minduntalan a snájdig lányok:  - Édes Guszti, jöjjön körözni!


Ezek a kellemes hangok a jég-Anteusz úr vérét is megbizsergetik, nagylelkűen felajánlja szolgálatát, a lady kacsóit szorongatva, a száján megered a beszéd, sőt majdnem szellemes lesz. Szóval ő itt az úr, a kit polgári nevén talán Kuban Gusztávnak hívnak s a kit én azért neveztem el jég-Anteusznak, mert miként az őskori Anteusz a földtől, úgy ő a jégtől nyerte az erejét s mihelyt azt elhagyja, jaj neki. Tudatában van ennek ő maga is, mert midőn lecsatolja lábairól a korcsolyát, egy általános kiszti-hand-dal búcsúzik a hölgyektől – tudja, hogy most már csak veszíthet és át kell engednie szerepét – a szárazföldi patkányoknak.


Az egészségügyi szempontból korcsolyázó tanár úr kitűnő alak. Nagy könyvmoly s a könyvek pora vastagon rávetődött az arczára: olyan sápadt szegény. Beteges, göthös, de gyűlöl minden fajta sportot, minden fajta "gyerekes" mulatságot, s most neki a "szellemfinek" a sport, a korcsolyázás gyűlölőjének orvosi rendeletre korcsolyáznia kell. Ő maga is érzi tragikomikus helyzetét, utálja a jeget, a környezetét, resteli magát tanítványai előtt és föleg – önmaga előtt.


A műkorcsolyázó. Full dressje van: kerek prémes sapka, rövid oroszos nadrág, bekecs, csizmaszár és hegyes végű Jackson-Haines-korcsolya. Elkülönített helyen "dolgozik", de azért elvárja, hogy körülállják a bámulók, kiket azonban szuverén meglepetéssel néz le. Nem szeret simán előre korcsolyázni, de annál meghatóbb türelemmel csinálja százszor meg százszor ugyanazt a ellenhármast, slinglit és tudj isten hányféle csavart. Testtartása, arczára valami napoleoni gőg merevül. S jaj annak a panczernek, a ki az elkülönített helyre tévedve megzavarja. Ilyenkor mintha a római katonára morduló Archidemes méltatlankodó hangját hallanók: Noli tangere circulos meos.
A műkorcsolyázó gyakornokok is jó figurák: egyik kezükben zsebkendő, a másik kezükben a "műkorcsolyázás kézikönyvét" tartják Néha úgy belezavarodnak a gyakorlatokba, hogy a zsebkendőbe néznek és a kézikönyvet emelik – az orrukhoz.


Egy másik elkülönített helyen táncztermet rendeznek be a valczerezők. A magasban a muzikántok recsegtetik a babatündér, meg a tündérbűvész keringőjét, lenn meg nagyobb ügyhöz méltó buzgalommal terülnek-fordulnak az összecsimpaszkodott párok…. Szellemesen csevegő lányok a jégen is szellemesen csevegnek. De azért általánosságban fennáll az, hogy valamit tánczteremben legtöbbet beszélnek a jégről, úgy a jégen legtöbb szó esik – a tánczról, a bálokról. Az unalmas leány – a jégen is unalmas… A párja egy ideig elkeseredetten kapkod témák után, de mikor fehérnéptől szokatlan konzekvencziával igen – nem feleletet kap, megáll egy néptelen helyen és műkorcsolyázási figurákat mutat a leánynak, vagy nagyon népes helyet keres ki s azután egy óvatlan pillanatban "eltéved".


A versenykorcsolyázó lenézi a korcsolyázók nagy tömegét. Nem is igen elegyedik a profánok közé. Alig várja a nyolcz órát, a mikor takarodót fújnak a nagyközönségnek és elkövetkezik a training ideje. Megjelennek a hosszú korcsolyákon és rohannak a lerakott léczek között… Megfigyelésre méltó, hogy a legtöbb pár minden forduló után meg-megáll a korcsolyáján valamit igazítani s akközben titokban – kihúzza a zsebkendőjét…. A hidegen fehér jég fölött a szerelemnek sok tüzesen piros rózsája fakadoz. Sok férfi ott – ment jégre. Sok férfi, a ki eleinte helyzethez illendően hidegen köszöntött és fagyosan mosolygott, s melegedett fel a jégen. Sok visszaélést is követtek el ám a jégen a szerelem nevében. Sok tisztes korú aggszűz tekinti utolsó mentsvárának a jégpályát és siker reményében – még egy bukást is megreczkíroz.


Megtörténik az is, hogy az édes teremtés nagyon bolondítja a lovagját. Az természetesen hűséges korcsolyázó párjául szegődik s természetesen "odáig van". Aztán olvad a jég és akkor a piruló ifjunak azt mondja az édes teremtés: "köszönöm, hogy megtanított korcsolyázni". A miniszteri fogalmazó jégre járó szép, fiatal feleségének hűségesen kurizál a tonzurás osztály tanácsos. Reszkető térdével a jégre merészkedve örökösen mellette van, haza is kísérgeti – a kapuig. Fönn aztán összenevet szép fiatal feleségével a miniszteri fogalmazó, mondván: milyen jó, hogy van egy ilyen személyed körüli miniszteri osztálytanácsosod, a ki ilyen hűségesen gardíroz, legalább én itthon nyugodtan dolgozhatom. Tudva, hogy melletted van, nem kell félnem – egy más valakitől, a ki esetleg veszélyesebb volna, mint az az abszolút tűzbiztonságos vén csacsi.


A "kisded játékokat" pedig legjobban a partról lehet megfigyelni. Járnak is sokan alá és fel az öltöző előtti teraszon: jókabátú, görbehátú fiatal urak, a kiknek derogál leereszkedni a jégre s a kikre a jukker Iczu azt mondja hogy : "ni a majmok". A melegedőből mamák lorgnonon tanulmányozzák a terepviszonyokat. A nagy üvegtáblán át nézve olyan a jégpálya, mint egy nagy aquarium. Jaj, de örülök ennek a sikerült hasonlatomnak. Mert csakugyan aquarium az; ni hogy kergeti az a harcsabajszu bácsi azt a kis – aranyhalat, nini, ott meg egy már-már bekapja a kivetett horgot.
Jó figurák ezek a jégmamák.


De magam se lehetek az utolsó jégfigura, a ki a helyett, hogy a jégpályán mivel sem törődve, korcsolyáznék – megfigyeléseket teszek.

 

A Sport-Világ eredeti tárczája.
Írta : Speidl Zoltán

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az országgyülés feloszlatása Az országgyülés feloszlatása
A képviselőház szeptember 3-ikán ült össze nyári szünet után. Nagy...
A Dunántúli Turista-Egyesület kirándulása A Dunántúli Turista-Egyesület kirándulása
A Dunántúli Turista-Egyesület szépen sikerült kirándulást rendezett...
 A tengertávíró jelei A tengertávíró jelei
A végtelen óceán úttalan útjain haladó hajók mindegyiké ott ül egy...
Rablók az álarczosbálon
Az idei szezon érdekes estéit Miss Etta Carson fényes álarczos-bálja...
Az olimpiai football-mérkőzések Az olimpiai football-mérkőzések
Az olimpiai football-mérkőzéseket 19-én és a következő napokon...
Tóth Árpád: Balázs Béla Lélek a háborúban Tóth Árpád: Balázs Béla Lélek a háborúban
Balázs Béla a háború elején önként jelentkezett katonának, résztvett...
Sokan nem tudják, hogy Leonardo da Vinci nemcsak nagy festő... Sokan nem tudják, hogy Leonardo da Vinci nemcsak nagy festő...
Sokan nem tudják, hogy Leonardo da Vinci nemcsak nagy festő,...
A világ leghatalmasabb atletikai klubja A világ leghatalmasabb atletikai klubja
Most bocsátotta ki a New-York Athletic Club évi jelentését, amelyből...
A magyar asztalitenisz válogatott súlyos veresége Pozsonyban A magyar asztalitenisz válogatott súlyos veresége Pozsonyban
Szlovákia – Magyarország 5:0 Szombaton este nagyszámú közönség előtt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98