Dtum
Login with Facebookk
1903 | Január

A jég

A telet el se lehet képelni jég nélkül. Pedig hát a mult tél is úgy lépett át a tavaszba, hogy jégnek szinét se látta. Még a híres *jégtörő Mátyás*, mely február 24-ikére esik, - is eltért rendes szokásától. Jégtörő Mátyásról ugyanis azt tartják, hogy ha jeget talál, azt megtöri, elolvasztja, ha pedig nem talál, akkor csinál maga.

 

Most azonban nem talált és még sem csinált s így nagy csalódást okozott azoknak, a kik abban reménykedtek, hogy üresen maradt jégvermeiket majd tán egy kis Mátyás-napi jéggel félig-meddig megtölthetik.


Mert a jég valóságos életszükségletté lett már. Nem csak a mészárosok, czukrászok, vendéglősök, tejárusok nem tudnának nála nélkűl meg lenni, hanem az egyes háztartásokban sem nélkülözhetik nyáron a jeget s ezért a jégvemek, jégraktárak száma mindenfelé rendkívül megszaporodott, a jég nevezetes kereskedelmi czikké lett és sok szegény embernek ad téli munkát.


Mesteségesen is gyártják ugyan a jeget, de ez jóval többe kerül, mint a természetes, minélfogva tavaly nyáron rendkívül drága volt a jég, mert pl.a csorbai tóról sok ezer métermézsa jeget szállitottak ugyan le vasuton a délibb vidékekre, főképp a fővárosba, de ez mind nagyon kevés volt s a szükséglet fő részét műjéggel kellett fedezni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98