Dtum
Login with Facebookk
1903 | Július

Uj találmányok

A telephonon való beszélgetés már annyira életszükségletévé vált a mai társadalomnak, hogy nagyon erősen érzett hiány volt az, hogy már körülbelül 1400 kilométeren túl nem lehetett a beszédet megérteni.

Tényleg a leghosszabb távbeszélő vonal Európában a páris-berlini 1200 kilométer hosszú s ez már a legszélső határ. Ennek a korlátoltságnak többféle oka van; de a legfőbb az, hogy a beszédet átvivő gyorsan váltakozó áramok a vezetékben nagyon gyengülnek és csillapodnak a távolság növekedtével, úgy, hogy bizonyos távolságon túl már nem hallani a beszédet.

Sokféleképpen próbáltak ezen a bajon segiteni, igy különösen arra törekednek, hogy olyanféle szerkezetet találjanak fel, mely a távírónál használt jelfogó szerepét venné át s közbe-közbe a gyengült áramot ismét erősebbet pótolná.

De ez még eddig nem sikerült. E helyett most az állítólagos magyar-szerb származású Michael J. Pupin tanár a távbeszélő vonalvezetéket alakítja úgy át, hogy abban az áram csillapodása és gyengülése kisebb legyen. Az eszmét ehhez S. Thomson és Heaviside angol physikusok adták, a kik kimutatták, hogy ha a vonalba megfelelő dróttekercsket (inductiót) kapcsolunk, az áram csillapodása kisebb lesz.

Pupin pontosan kiszámította, hogy a különböző vezetékekben milyen távolságokon és mekkora tekercseket kell használni, hogy a hatás a legjobb legyen. A tekercsek hatása itt a vonalon áthaladó elektromos váltakozó áramok – rezgések – csillapodásának a megakadályozásában olyanforma, mint például a zongora-húron a húr tömegének befolyása a hang tartamára. Tudjuk, hogy ha a húr nagyobb tömegű – például – ha ráerősítünk egyenlő távolságokban ólomgolyócskákat – akkor hangzásba hozva, tovább hangzik, mint a nélkül, épp úgy, mint egy súlyozott inga tovább leng, mint a könnyebb.

Pupin rendszerével a Simens-Halske-czég tett kisérleteket és az eredmény fényesen igazolta Pupin számításait. A berlin-potsdami távbeszélő-kábel 32.5 km. hosszú és 28 darab 1 mm. vastag kettős drót-érből áll. Ezekből 14-nél a Pupin rendszere szerint minden 1300 méteren tekercset iktattak a vezetékbe.Az első ábra mutatja a 14 tekercset egy szekrényben.
A másik 14 pár vezetés megmaradt a régi berendezésben. A különbség a kétféle vezeték között meglepő volt, mert a Pupin-kábeleken 5 egymás utáni kapcsolásánál – a mi 5 X 32.5 = 162.5 távolságnak felel meg – ugyanolyan jól lehetett a beszédet hallani, mint a régi berendezéseknél csak 1 drótpáron, tehát 32.5 kilométerre; vagyis a Pupin rendszerének alkalmazása által ötször akkora távolságra lehetett a beszédet átvinni, mint eddig.

Éppen ilyen kedvező az eredménye a földfeletti szabad vezetéken tett kisérleteknek. A 150 km. hosszú, 2 mm.-es bronz-vezetékű berlin-magdeburgi vonalon minden 4 kilométeren az oszlopon egy tekercset iktattak közbe (2. ábra) s azt találták, hogy ez által a beszéd olyan mértékben erősödött, mintha a vezeték nem két, hanem három milliméter vastag drótból készült volna. Belátható, mily óriási jelentősége van annak, hogy ezzel a rendszerrel, négyszer akkora távolságra lehet beszélni, mint eddig, mert így most már 5 mm. vastag dróton körülbelül 6000 kilométer távolságig lehet telephonálni, úgy hogy rövid idő alatt Budapesttel Európa minden főbb helyét össze lehet kötni távbeszélő útján. És előre látható, hogy a „Pupin-telephonia” mely még csak a kezdet legelején van, még nagyobb távolságokat is át fog „beszélni”.

Érdemes megemlékezni Pupin pályafutásáról is, igazán amerikai. Most 44 éves, New Yorkban a Columbia-University tanára; 16 éves korában került Amerikába hazánkból (úgy látszik, a dél-vidékről). Eleinte kereskedő-inas volt, hogy pénzt szerezzen a tanuláshoz; ezt megszervezve, 25 éves korában Anglia, a cambridge-i egyetemre ment, a hol a John Tyndall díjat nyerte el és ennek segélyével Berlinbe, Helmholtz laboratoriumáva jutott, a hol physikai chemiával kezdett foglalkozni.

Mikor 1889-ben Amerikába visszakerült, ott ez a tudományág még ismeretlen volt, úgy, hogy hamar tanszéket kapott a Columbia-Universityn, a hol maig is tanít. Ott gyönyörű laboratoriumot rendezett be, részben saját költségén, mert természetesen közben meg is gazdagodott. Talán még megemlékezik szülőföldjéről is, és szelleméből valamit visszatelepít ide.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pupin-tekercsek a szekrényben Pupin-tekercs földalatti vezetékben
Cikk-ajánló
A bukaresti tárgyalások A bukaresti tárgyalások
Bukarestben, a meghódított román fővárosban, megkezdődtek a...
Képek a bulgáriai földrengés borzalmairól Képek a bulgáriai földrengés borzalmairól
Bulgáriában az utóbbi hetekben óriási földrengés pusztitott, amely...
A miniszterelnök zágrábi látogatása A miniszterelnök zágrábi látogatása
Gróf Tisza István miniszterelnök deczember 18-án reggel Zágrábba...
Baromfikivitelünk az elmult évben 33 százalékkal multa felül a vas- és gépipari exportunkat Baromfikivitelünk az elmult évben 33 százalékkal multa felül a vas-...
Az 1927. évi külkereskedelmi mérleg első adatai a napokban kerültek...
Az őstermelőn kívül mindenki köteles a jövedelme után adót fizetni Az őstermelőn kívül mindenki köteles a jövedelme után adót...
Az általános kereseti adóról szóló törvény szerint általános kereseti...
Az olympia kongresszus Az olympia kongresszus
Az a kor, melyben élünk, bizonyos tekintetben joggal nevezhető egy...
A horvát bán lemondása A horvát bán lemondása
Tomasics Miklós horvát bán, a ki épen két esztendő óta állott a...
Uj nemzetközi telefonvezetékek Uj nemzetközi telefonvezetékek
Berlin közvetlen telefonösszeköttetést kapott Milánóval. Az uj...
Mi közöm hozzá? Mi közöm hozzá?
Még mindig sokan vannak, akik az ötéves háború ellenére azt mondják,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98