Dtum
Login with Facebookk
1903 | Július

Uj találmányok

A telephonon való beszélgetés már annyira életszükségletévé vált a mai társadalomnak, hogy nagyon erősen érzett hiány volt az, hogy már körülbelül 1400 kilométeren túl nem lehetett a beszédet megérteni.

Tényleg a leghosszabb távbeszélő vonal Európában a páris-berlini 1200 kilométer hosszú s ez már a legszélső határ. Ennek a korlátoltságnak többféle oka van; de a legfőbb az, hogy a beszédet átvivő gyorsan váltakozó áramok a vezetékben nagyon gyengülnek és csillapodnak a távolság növekedtével, úgy, hogy bizonyos távolságon túl már nem hallani a beszédet.

Sokféleképpen próbáltak ezen a bajon segiteni, igy különösen arra törekednek, hogy olyanféle szerkezetet találjanak fel, mely a távírónál használt jelfogó szerepét venné át s közbe-közbe a gyengült áramot ismét erősebbet pótolná.

De ez még eddig nem sikerült. E helyett most az állítólagos magyar-szerb származású Michael J. Pupin tanár a távbeszélő vonalvezetéket alakítja úgy át, hogy abban az áram csillapodása és gyengülése kisebb legyen. Az eszmét ehhez S. Thomson és Heaviside angol physikusok adták, a kik kimutatták, hogy ha a vonalba megfelelő dróttekercsket (inductiót) kapcsolunk, az áram csillapodása kisebb lesz.

Pupin pontosan kiszámította, hogy a különböző vezetékekben milyen távolságokon és mekkora tekercseket kell használni, hogy a hatás a legjobb legyen. A tekercsek hatása itt a vonalon áthaladó elektromos váltakozó áramok – rezgések – csillapodásának a megakadályozásában olyanforma, mint például a zongora-húron a húr tömegének befolyása a hang tartamára. Tudjuk, hogy ha a húr nagyobb tömegű – például – ha ráerősítünk egyenlő távolságokban ólomgolyócskákat – akkor hangzásba hozva, tovább hangzik, mint a nélkül, épp úgy, mint egy súlyozott inga tovább leng, mint a könnyebb.

Pupin rendszerével a Simens-Halske-czég tett kisérleteket és az eredmény fényesen igazolta Pupin számításait. A berlin-potsdami távbeszélő-kábel 32.5 km. hosszú és 28 darab 1 mm. vastag kettős drót-érből áll. Ezekből 14-nél a Pupin rendszere szerint minden 1300 méteren tekercset iktattak a vezetékbe.Az első ábra mutatja a 14 tekercset egy szekrényben.
A másik 14 pár vezetés megmaradt a régi berendezésben. A különbség a kétféle vezeték között meglepő volt, mert a Pupin-kábeleken 5 egymás utáni kapcsolásánál – a mi 5 X 32.5 = 162.5 távolságnak felel meg – ugyanolyan jól lehetett a beszédet hallani, mint a régi berendezéseknél csak 1 drótpáron, tehát 32.5 kilométerre; vagyis a Pupin rendszerének alkalmazása által ötször akkora távolságra lehetett a beszédet átvinni, mint eddig.

Éppen ilyen kedvező az eredménye a földfeletti szabad vezetéken tett kisérleteknek. A 150 km. hosszú, 2 mm.-es bronz-vezetékű berlin-magdeburgi vonalon minden 4 kilométeren az oszlopon egy tekercset iktattak közbe (2. ábra) s azt találták, hogy ez által a beszéd olyan mértékben erősödött, mintha a vezeték nem két, hanem három milliméter vastag drótból készült volna. Belátható, mily óriási jelentősége van annak, hogy ezzel a rendszerrel, négyszer akkora távolságra lehet beszélni, mint eddig, mert így most már 5 mm. vastag dróton körülbelül 6000 kilométer távolságig lehet telephonálni, úgy hogy rövid idő alatt Budapesttel Európa minden főbb helyét össze lehet kötni távbeszélő útján. És előre látható, hogy a „Pupin-telephonia” mely még csak a kezdet legelején van, még nagyobb távolságokat is át fog „beszélni”.

Érdemes megemlékezni Pupin pályafutásáról is, igazán amerikai. Most 44 éves, New Yorkban a Columbia-University tanára; 16 éves korában került Amerikába hazánkból (úgy látszik, a dél-vidékről). Eleinte kereskedő-inas volt, hogy pénzt szerezzen a tanuláshoz; ezt megszervezve, 25 éves korában Anglia, a cambridge-i egyetemre ment, a hol a John Tyndall díjat nyerte el és ennek segélyével Berlinbe, Helmholtz laboratoriumáva jutott, a hol physikai chemiával kezdett foglalkozni.

Mikor 1889-ben Amerikába visszakerült, ott ez a tudományág még ismeretlen volt, úgy, hogy hamar tanszéket kapott a Columbia-Universityn, a hol maig is tanít. Ott gyönyörű laboratoriumot rendezett be, részben saját költségén, mert természetesen közben meg is gazdagodott. Talán még megemlékezik szülőföldjéről is, és szelleméből valamit visszatelepít ide.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pupin-tekercsek a szekrényben Pupin-tekercs földalatti vezetékben
Cikk-ajánló
A budai Vigadó A budai Vigadó
Budapest főváros társadalmi életének új és díszes szórakozó helye a...
A csehek új megszállási vonala A csehek új megszállási vonala
Vyx alezredes, az ántánt katonai küldöttségének vezetője, Károlyi...
Bálint Aladár: Háborús gyermekrajzok Bálint Aladár: Háborús gyermekrajzok
Az iparművészeti múzeum földszinti nagyterme színes ceruzával...
A Neptun-on túl levő bolygó létezéséről A Neptun-on túl levő bolygó létezéséről
A transneptuni bolygó létezésének kérdésével már igen sok ízben...
Ki volt a  legelső ember? 2. rész Ki volt a legelső ember? 2. rész
Dubois már négy hosszú év óta hiába ásatott, hiába hordatott el...
Magyarok Stockholmban Magyarok Stockholmban
Stockholm ma a világ közepe. Minden ut odavezet és minden szem...
A BEAC nemzetközi jubiláris versenye A BEAC nemzetközi jubiláris versenye
Június 22-án vasárnap a Hungária-úton rendezte agilis egyetemi...
Török győzelmek Török győzelmek
Sokáig ócsárolták ellenségeink török testvéreinket, hogy el vannak...
Elfogták az Erzsébetvárosi Színház furfangos betörőjét Elfogták az Erzsébetvárosi Színház furfangos betörőjét
Vasárnap egy 14 éves fiút kísértek végig a főkapitányság folyosóján....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98