Dtum
Login with Facebookk
1903 | Június

Amnesia

Londonban egy fiatal leány esetéről beszélnek, a ki egy reggel kerékpáron kirándult hazulról, és kit este London egy külvárosában csodálatos állapotban találtak ; egyáltalán nem emlékezett rá, hogy hol lakott és családjáról sem tudott semmiféle felvilágosítást adni.

Egy angol lap (The Olobe) ez alkalommal hasonló esetek sorát említi föl. Dr Forbes Woslow említ egy embert, a ki forróláza után nem tudta fölismerni az F és P betűket és egy katonát, a ki koponyalékelés után nem ismerte föl az 5 és 7 számokat.

Dr. Abercombie említést tesz egy asszonyról, a kit egy csütörtök reggel kártyázás közben álom lepett meg és a mint a következő vasárnap visszanyerte eszméletét, először azt kérdezte, hogy mi a trompf, mintha a közben semmi sem történt volna. A phrenologus Cowh egy szolga esetét beszéli el, a ki egy reá bízott csomagot részeg állapotban rossz helyre vitt. Mikor aztán kijózanodott, semmikép se tudott arra emlékezni, hogy hova vitte a csomagot; de amikor néhány nap mulva megint lerészegedett, tüstént eszébe jutott a czím.

Egy franczia psychologus a részleges amnesia egy különös esetét beszéli el. Egy fiatal asszonyról szól ez, a ki szenvedélyesen szerette a férjét; első gyermeke születésénél hosszantartó ájulásba esett, s felébredéskor az esküvőjük óta történtekből semmire sem emlékezett. Borzadva taszította el magától a férjét és gyermekét, s csak nehezen lehetett rábeszélni, hogy anyai kötelességét teljesítse.



Az ilyen betegségek tanulmányozásában irányadó orvos Forbes Wislow beszéli el azt is, hogy egy nagyműveltségű 30 éves férfi, a ki a classikusokat tanulmányozta, nehéz betegségbe esett, mely után teljesen elvesztette emlékezetét. Mikor felgyógyult, mint egy kisgyermeket kellett a körülötte lévő tárgyak nevére tanítani; majd megtanult olvasni, sőt latinra is tanították. Jó előmenetelt tett, s egy nap a tanóra alatt, kezét homlokára téve, azt mondta, hogy olyan érzése van, mintha ő már mindezt tudta volna valamikor. S ebben a pillanatban teljes előbbi tudását visszanyerte.

A periodikus amnesiának egy esetét közölte 1877-ben dr.Azam, melyben egy fiatal hystericus asszony szenvedett, s ez alatt psychologiailag csodálatos kettős életet élt. Rendes állapotában komoly előkelő asszony volt. Gyakran hystericus álomba esett, s abból mint élénk, phantasticus, érzéki, kéjsóvár nő ébredt föl.

Ebben a második fajta állapotban rendes életének minden eseményére emlékezett, ellenben rendes állapotában semmitsem tudott arról, a mit másik, beteg állapotában csinált. Végül a második fajta élete kerekedett fölül, úgy hogy az egykor komoly és tiszteletre méltó hölgy elvetemült, mindenkitől került nővé lett.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez 7 hozzászólás kapcsolódik!
A hozzászólások megtekintéhez kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98