Dtum
Login with Facebookk
1903 | Május

Egy kasszafuró-banda elfogása

Csaknem egy esztendő óta veszedelmes kasszafuró-banda garázdálkodott a fővárosban. A mult év juniusától a mult hónapig összesen tizennégy kasszafurást követtek el.

 

A rendőrség nem tudta őket kézrekeriteni május 8-ikáig, ekkor az egész banda a rendőrségre jutott. A kasszafurók, kik a nehéz és szilárd pénzszekrényekre vadásztak, a legfinomabb szerszámokkal és nagy szakértéssel dolgoztak.


Május 8-ikán egy zálogházi közvetítőnél egy 22 éves fiatal ember jelent meg s 32 koronányi ékszerről kiállított zálogczédulát mutatott. Ez a zálogczédula azonban le volt tiltva, mert egy kassza feltörésekor elrabolták.

 

A fiatal embert letartóztatták. Sabián Sándor budapesti születésű 22 esztendős, munkanélküli géplakatosnak mondta magát. Eleinte össze-vissza hazugozott, de végre vallott.

 

Egy esztendő előtt bátyjával Sabián Károlylyal az államvasutak gépgyárában dolgozott. Ott ismerkedtek meg Salzer Antal bécsi születésű 43 esztendős munkással, a ki megpendítette a kasszafuró-banda alapításának eszméjét s a két Sabián vállalkozott. Hárman egy esztendő alatt tizennégy pánczélozott vasszekrényt furtak meg. Az egyik esetnél Salzer bátyja, Salzer Zsigmond 52 esztendős butorcsomagoló is segédkezett.

 

A vallomás után a rendőrség mindeniket gyorsan kézrekerítette, s bevallottak mindent. Sabián Sándor nappal kiszemelte, hogy hol fognak éjszaka dolgozni. Rendesen vasredőny nélküli boltokat törtek föl; lefeszítették a lakatot s álkulcscsal felnyitották az ajtó zárját.

 

Kettő bevonult az üzletbe, magukra zárták az ajtót s hozzáláttak a kasszafuráshoz, a mi rendesen két óra hosszáig tartott. Mialatt kettő benn dolgozott, az egyik az utczán őrt állt, s  nehogy a portyázó rendőr észrevegye a betörést, a lakatot visszahelyezte a helyére.

 

A rendőrség Salzer Zsigmond lakásán 240 koronáról szóló takarékpénztári könyvet és sok ékszert talált. Salzer Antal lakásán megtalálták a szerszámokat. A szoba és konyha közti széles falban nagy üreg van, itt őrizék azokat.

 

Salzer Antal beismerte, hogy ő a banda feje. Ügyes segédje volt Sabián Károly, a ki egy tűzmentes vaspénztár-gyárban töltötte inaséveit, s így alaposan ismerte a kasszák szerkezetét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98