Dtum
Login with Facebookk
1903 | Május

Egy kasszafuró-banda elfogása

Csaknem egy esztendő óta veszedelmes kasszafuró-banda garázdálkodott a fővárosban. A mult év juniusától a mult hónapig összesen tizennégy kasszafurást követtek el.

 

A rendőrség nem tudta őket kézrekeriteni május 8-ikáig, ekkor az egész banda a rendőrségre jutott. A kasszafurók, kik a nehéz és szilárd pénzszekrényekre vadásztak, a legfinomabb szerszámokkal és nagy szakértéssel dolgoztak.


Május 8-ikán egy zálogházi közvetítőnél egy 22 éves fiatal ember jelent meg s 32 koronányi ékszerről kiállított zálogczédulát mutatott. Ez a zálogczédula azonban le volt tiltva, mert egy kassza feltörésekor elrabolták.

 

A fiatal embert letartóztatták. Sabián Sándor budapesti születésű 22 esztendős, munkanélküli géplakatosnak mondta magát. Eleinte össze-vissza hazugozott, de végre vallott.

 

Egy esztendő előtt bátyjával Sabián Károlylyal az államvasutak gépgyárában dolgozott. Ott ismerkedtek meg Salzer Antal bécsi születésű 43 esztendős munkással, a ki megpendítette a kasszafuró-banda alapításának eszméjét s a két Sabián vállalkozott. Hárman egy esztendő alatt tizennégy pánczélozott vasszekrényt furtak meg. Az egyik esetnél Salzer bátyja, Salzer Zsigmond 52 esztendős butorcsomagoló is segédkezett.

 

A vallomás után a rendőrség mindeniket gyorsan kézrekerítette, s bevallottak mindent. Sabián Sándor nappal kiszemelte, hogy hol fognak éjszaka dolgozni. Rendesen vasredőny nélküli boltokat törtek föl; lefeszítették a lakatot s álkulcscsal felnyitották az ajtó zárját.

 

Kettő bevonult az üzletbe, magukra zárták az ajtót s hozzáláttak a kasszafuráshoz, a mi rendesen két óra hosszáig tartott. Mialatt kettő benn dolgozott, az egyik az utczán őrt állt, s  nehogy a portyázó rendőr észrevegye a betörést, a lakatot visszahelyezte a helyére.

 

A rendőrség Salzer Zsigmond lakásán 240 koronáról szóló takarékpénztári könyvet és sok ékszert talált. Salzer Antal lakásán megtalálták a szerszámokat. A szoba és konyha közti széles falban nagy üreg van, itt őrizék azokat.

 

Salzer Antal beismerte, hogy ő a banda feje. Ügyes segédje volt Sabián Károly, a ki egy tűzmentes vaspénztár-gyárban töltötte inaséveit, s így alaposan ismerte a kasszák szerkezetét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Dési Géza 30 évvel ezelőtt jegyezte be először nálunk a titkos választójogot Dési Géza 30 évvel ezelőtt jegyezte be először nálunk a titkos...
Kevesen tudják, hogy a titkos választójog, amely most végre a...
Népköltési gyűjtő Népköltési gyűjtő
Kár, hogy a Nyugat-terjedelme nem győzi az összes konferenciáit...
Hölgyúszóink legyőzték az osztrákokat Hölgyúszóink legyőzték az osztrákokat
Az esővel fenyegető időjárás ellenére is hatalmas számú közönség...
Uj találmányok Uj találmányok
A telephonon való beszélgetés már annyira életszükségletévé vált a...
A trópusok titokzatos pusztító szellemei: a termeszek, a királynő A trópusok titokzatos pusztító szellemei: a termeszek, a királynő
A „király” nem nyujt különösebb látványt, egyszerűen...
Ryti finn államelnök rádióbeszéde Ryti finn államelnök rádióbeszéde
Ryti finn államelnök vasárnap délben hosszabb rádióbeszédet mondott....
Rekordot úszott Lengyel és a magyar staféta Rekordot úszott Lengyel és a magyar staféta
A magyar vízi olimpikonok szombaton ifj. Horthy Miklós, a Magyar Úszó...
Mérgek, amelyek élvezetet, őrületet és halált okoznak , a kokain és az atropin Mérgek, amelyek élvezetet, őrületet és halált okoznak , a kokain és...
A morfin a kultúrált Európa veszedelmes mérge. Az emberi kultúra, a...
A népszálló élete A népszálló élete
Az aréna-uti Népszálló hatalmas palotájában ebédutáni csönd van,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98