Dtum
Login with Facebookk
1903 | Október

Csillagászati ujdonságok

Huissey, a Lick observatoirum csillagásza, mult év elején a pulkovai csillagdán régebben felfedezett kettős csillagokat újból megfigyelte s azt találta, hogy ezek közül 32 kettős csillag kiváló figyelmet érdemel.

E 32 közül az Equulei a legérdekesebb és pedig azért, mert átmenetet képez a teleskopikus kettős csillagoktól a spektroskopikus kettős csilagokhoz. A legújabb meghatározások szerint kisérőjének keringési ideje 5.7 év s igy az összes optikailag kettős csillagok között az Eguuilei keringési ideje a legrövidebb.

De különösen azért érdekes e kettős csillag, mert a direct észlelésekből kiszámitott pályaelemeinek a spektroscopikus úton meghatározott radiális sebességével való egybevetésből sikerült parallaxisát, tehát tőlünk való távolságát meghatározni.

Már W. Herschel megállapitotta, hogy a sarkcsillag kettős csillag. Kisérője egy kilenczedrangú csillag, melyről legújabban Jost Gothában kimutatta, hogy változó, és változási amplitudója 8.52 – 9.64 csillagrand között ingadozik, de változásának periodusát nem állapithatta meg.

Hartmann potsdami csillagász, az observatorium új távcsövével, a korona-csillagzat legfényesebb csillagját mult év eleje óta spektroscoppal észleli. Eddigi kutatásai alapján megállapithatta azt, hogy a Coronae spektroscopikus kettős csillag, melynek radiális sebessége -20 és +35 km. között változik, mozgásának periodusa pedig 17 nap.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Kettős csillagok
Kántor Judit

Csillagnak azokat a hatalmas méretű izzó gázgömböket nevezik, amelyek a magjukban zajló nukleáris reakciók által nyerik energiájukat.

A csillagok többsége kettős- vagy többes csillag. Ezek a csillagok szorosan összetartozó párokat vagy csoportokat alkotnak, amelyek a garvitáció hatására közös tömegközéppont és egymás körül keringenek.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98