Dtum
Login with Facebookk
1903 | Szeptember

Kis gazda rovat

A zöldtrágyázás

 

Zöldtrágyának csakis pillangós virágú növény ajánlható, nevezetesen lóhere, luczerna, bükköny, borsó, somkóró, baltaczim, mert ezeknek az a képességük van, hogy az egyik legfontosabb növényi tápanyagot a levegőből dolgozzák fel s igy aztán a talajt is kövéritik.

E növényeket aztán, mikor virágzanak, leszántjuk, még pedig nem mélyen, hanem sekélyen. Mert ez igen nagy különbség.
Egy homoki gazda pl. mig mélyen szántotta a zöldtrágyát, holdanként 7-8 mázsa rozsot kapott, a mint pedig sekélyen szántotta alá a zöldséget, attól fogva 10-11 mázsa rozsot is aratott. A zöldtrágya növényt sokan a tarlóba vetik, mihelyt csak lehet, oly hamar az aratás után, késő ősszel pedig alászántják a zöldséget, a talajt pedig a következő tavaszon szuperfoszfáttal látják el, holdanként vagy másfél métermázsát számitva.

A zöldtrágya után különben legjobb valami kapásnövényt vetni.
E trágyázásnak csak akkor van igaza sikere, ha a zöldtrágya növény sűrű és gazdag volt.
Cs. F.


A ludak koppasztása

Ezt az ismert műveletet, melyet némely vidéken tépés-nek is mondanak, nálunk rendesen a legnagyobb kiméletlenséggel hajtják végre, még pedig a tenyésztésre szánt állatoknál.

Már pedig a tépés a test teljes kifejlődését nagyon hátráltatja.
A külföldi tenyésztők az ilyeneknél egészen mellőzik is. Egy hires tenyésztő azonban azt mondja, hogy a tenyészludak a keltés után és a vedlés idejében gyengén, mennyire a tollak megengedik, egyszer megkoppaszthatók.

Ügyelni kell azonban, hogy azon tollak, melyek a szárnyakat tartják, ki ne húzassanak, mert akkor a szárnyak lelógnak, illetőleg leereszkednek, mi által az állat járását akadályozzák.


A luczerna kevert vetése

Szokásos sok helyütt, főként ott, a hol a föld erősen gazos és a gazok el szokták nyomni a luczernát. Ez esetben vetnek fűmagot is közé s igy a zárt vetés elnyomja a gazt s csak az értékes füvek kerekednek fölül. E czélra jó az olasz és franczia perje; vetni pedig ugy kell, hogy 2/4 rész luczernát, 1/4 rész olasz és 1/4 rész franczia perjével szórunk vagy vetünk el elegyesen. Az ily kevert vetésü takarmány ugy zölden, mint száritva is pompás takarmányul szolgál.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98