Dtum
Login with Facebookk
1903 | Szeptember

Egy magyar ifjú találmánya

Az utóbbi napokban hazai és külföldi lapokban sokat lehetett olvasni Csányi Henrik találmányáról, ki most még mindig sok technikai nehézséggel és költséggel járó villamosság előállítására igen erős új galván-elemet talált föl, mely a villamosságot nemcsak hogy olcsóbbá, hanem sokkal könnyebben és több czélra alkalmazhatóvá teszi s nagy változásokat eszközölhet a technika terén. Ha a gyakorlat is oly mértékben fogja a találmányt igazolni, mint az eddigi kísérletek után várni lehet, akkor ennek kiszámíthatatlan hatása lesz különösen a közlekedés, a gépészet és világítás terén, az ifjú magyar neve pedig egyszerre a híres feltalálók közé emelkedik.


A találmány bemutatására a magyar *Feltalálók országos egyesülete* szeptember 12-ikén rendkívüli közgyűlést tart és Csányit tiszteleti taggá akarja megválasztani. A bécsi lapok, mihelyt Csányi találmányával komolyan foglalkozta a külföldi körök, rögtön azzal álltak elő, hogy Csányi voltaképen osztrák, igazi neve Csasznek. Erre Csányi nyilatkozott egy budapesti lapban, hogy ő régi magyar családból származik, soha sem hívták Csaszneknak.

 

Unokaöcscse Csányi Lászlónak, kit 1849-ben agyonlőttek a pesti Ujépületben. Csányi Henrik most 23 éves, Budapesten született, a hol atyja vasöntő munkás volt a Ganz-gyárban. Az ifjú Csányi – kinek egykor vagyonos családja elszegényedett, - csak nehány elemi osztály végzett, azután géplakatos inas lett, majd több bel- és külföldi gyárban dolgozott, miközben magánszorgalomból beható ismereteket szerzett a vegytanban s elektronikában. Két évvel ezelőtt felhagyván a gyári munkával, az abaujmegyei Felső-Dobsára vonúlt leendő sógora, dr. Bárczay Gábor kastélyba, hol laboratoriumában találmányán dolgozott, mígnem az mostani tökéletességét elérte.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Csányi-féle galvánelem
Kántor Judit

Csányi Henrik a Bunsen-elemet némileg módosította s a világítás céljaira is alkalmas galvánelemet akart előállítani, anélkül azonban, hogy e kérdést a gyakorlat szempontjából kielégitő módon megoldotta volna.

 

A módosítás abban állott, hogy a Bunsen salétromsavas elem gerjesztő folyadékához, a már előbb is használt salétromsavas higanysón kivül ciankálit és alkoholt is hozzá kevert. Vannak ez elemnek előnyei, de hátrányai is; s minthogy az elem egyik elektródja cink, ami fogy, a cink árát tekintve, a dinamogépekkel nem versenyezhet.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Hétfőn éjszaka razzia volt Budapesten Hétfőn éjszaka razzia volt Budapesten
Hétfőn éjszaka razzia volt Budapesten, a detektivek végigjárták a...
Az amerikai magyarok új temetője Az amerikai magyarok új temetője
Az amerikai Egyesült-Államok egyik magyarok által sűrűbben lakott...
Úszó várak Úszó várak
A történelem nem jegyezhette fel a hajózás eredetét, mert régibb ez...
Kétezer milliárd értékű tízmilliós került ma forgalomba Kétezer milliárd értékű tízmilliós került ma forgalomba
A Nemzeti Bank pénztárai kedden reggel megkezdték az új 10 millió...
80 millió pengővel több az 1930-as kivitel, mint a behozatal 80 millió pengővel több az 1930-as kivitel, mint a behozatal
A nehéz gazdasági helyzetben is vannak biztató és megnyugtató...
Szilágyi országos rekorddal győzött a 10.000-es bajnokságban Szilágyi országos rekorddal győzött a 10.000-es bajnokságban
A kettős ünnepen rendezte a MASZ az országos atlétikai bajnokságokat...
Telefonon át... Telefonon át...
A helyszín: szálloda. Reggel nyolckor fölcsengetik telefonon a...
A gyufa-adó A gyufa-adó
Annak ötletéböl, hogy az osztrák kormány a gyufa-adó behozatalát...
Rothermere lord vasárnap dicsőitő cikket irt Poincaré pénzügyi politikájáról Rothermere lord vasárnap dicsőitő cikket irt Poincaré pénzügyi...
A „Daily Mail” párisi kiadásában Rothermere lord cikket...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98