Dtum
Login with Facebookk
1903 | Szeptember

Egy magyar ifjú találmánya

Az utóbbi napokban hazai és külföldi lapokban sokat lehetett olvasni Csányi Henrik találmányáról, ki most még mindig sok technikai nehézséggel és költséggel járó villamosság előállítására igen erős új galván-elemet talált föl, mely a villamosságot nemcsak hogy olcsóbbá, hanem sokkal könnyebben és több czélra alkalmazhatóvá teszi s nagy változásokat eszközölhet a technika terén. Ha a gyakorlat is oly mértékben fogja a találmányt igazolni, mint az eddigi kísérletek után várni lehet, akkor ennek kiszámíthatatlan hatása lesz különösen a közlekedés, a gépészet és világítás terén, az ifjú magyar neve pedig egyszerre a híres feltalálók közé emelkedik.


A találmány bemutatására a magyar *Feltalálók országos egyesülete* szeptember 12-ikén rendkívüli közgyűlést tart és Csányit tiszteleti taggá akarja megválasztani. A bécsi lapok, mihelyt Csányi találmányával komolyan foglalkozta a külföldi körök, rögtön azzal álltak elő, hogy Csányi voltaképen osztrák, igazi neve Csasznek. Erre Csányi nyilatkozott egy budapesti lapban, hogy ő régi magyar családból származik, soha sem hívták Csaszneknak.

 

Unokaöcscse Csányi Lászlónak, kit 1849-ben agyonlőttek a pesti Ujépületben. Csányi Henrik most 23 éves, Budapesten született, a hol atyja vasöntő munkás volt a Ganz-gyárban. Az ifjú Csányi – kinek egykor vagyonos családja elszegényedett, - csak nehány elemi osztály végzett, azután géplakatos inas lett, majd több bel- és külföldi gyárban dolgozott, miközben magánszorgalomból beható ismereteket szerzett a vegytanban s elektronikában. Két évvel ezelőtt felhagyván a gyári munkával, az abaujmegyei Felső-Dobsára vonúlt leendő sógora, dr. Bárczay Gábor kastélyba, hol laboratoriumában találmányán dolgozott, mígnem az mostani tökéletességét elérte.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Csányi-féle galvánelem
Kántor Judit

Csányi Henrik a Bunsen-elemet némileg módosította s a világítás céljaira is alkalmas galvánelemet akart előállítani, anélkül azonban, hogy e kérdést a gyakorlat szempontjából kielégitő módon megoldotta volna.

 

A módosítás abban állott, hogy a Bunsen salétromsavas elem gerjesztő folyadékához, a már előbb is használt salétromsavas higanysón kivül ciankálit és alkoholt is hozzá kevert. Vannak ez elemnek előnyei, de hátrányai is; s minthogy az elem egyik elektródja cink, ami fogy, a cink árát tekintve, a dinamogépekkel nem versenyezhet.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az amerikai képviselőház megszavazta az Anglia megsegitéséről szóló törvényjavaslatot Az amerikai képviselőház megszavazta az Anglia megsegitéséről szóló...
Az amerikai képviselőház a lend and lease javaslatot 260:165 szóval...
Vasárnapi ebéden Molnár Ferencnél Vasárnapi ebéden Molnár Ferencnél
A sötét lépcsőházban majdnem kitöri az ember a nyakát. Lihegve nyomom...
Ferencváros – Elektromos 1:1 (1:0) Ferencváros – Elektromos 1:1 (1:0)
A Ferencvárosból csak két ember hiányzott: Sárosi dr., az ész és...
Szabaditsuk föl a külföldiek zárolt pengőköveteléseit a Nemzetközi...
A Kereskedelmi és Iparkamara már régebben azt a javaslatot...
Apróságok Apróságok
A kolozsvári államvasutasi mühelyben a gőzkalapács javában dolgozott,...
A Pallavicini-féle bűnügyi adatok részben Sigray gróftól származnak A Pallavicini-féle bűnügyi adatok részben Sigray gróftól...
Politikai körökben arra számítanak hogy a Pallavicini-féle vádak...
A bolond könyvek bolondjai A bolond könyvek bolondjai
A rossz könyv a legrosszabb pajtás. Rontó hatalom, mely megzavarja az...
Élet a tőzsdén Élet a tőzsdén
A tőzsdére, szinte már beláthatatlan idők óta halódó tőzsdére, a...
Lábujjhegyen való járás, mint gyógymód Lábujjhegyen való járás, mint gyógymód
Egy Jules Amer nevű francia akadémiai tag legutóbb arról értekezett a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98