Dtum
Login with Facebookk
1903 | Szeptember

Egy magyar ifjú találmánya

Az utóbbi napokban hazai és külföldi lapokban sokat lehetett olvasni Csányi Henrik találmányáról, ki most még mindig sok technikai nehézséggel és költséggel járó villamosság előállítására igen erős új galván-elemet talált föl, mely a villamosságot nemcsak hogy olcsóbbá, hanem sokkal könnyebben és több czélra alkalmazhatóvá teszi s nagy változásokat eszközölhet a technika terén. Ha a gyakorlat is oly mértékben fogja a találmányt igazolni, mint az eddigi kísérletek után várni lehet, akkor ennek kiszámíthatatlan hatása lesz különösen a közlekedés, a gépészet és világítás terén, az ifjú magyar neve pedig egyszerre a híres feltalálók közé emelkedik.


A találmány bemutatására a magyar *Feltalálók országos egyesülete* szeptember 12-ikén rendkívüli közgyűlést tart és Csányit tiszteleti taggá akarja megválasztani. A bécsi lapok, mihelyt Csányi találmányával komolyan foglalkozta a külföldi körök, rögtön azzal álltak elő, hogy Csányi voltaképen osztrák, igazi neve Csasznek. Erre Csányi nyilatkozott egy budapesti lapban, hogy ő régi magyar családból származik, soha sem hívták Csaszneknak.

 

Unokaöcscse Csányi Lászlónak, kit 1849-ben agyonlőttek a pesti Ujépületben. Csányi Henrik most 23 éves, Budapesten született, a hol atyja vasöntő munkás volt a Ganz-gyárban. Az ifjú Csányi – kinek egykor vagyonos családja elszegényedett, - csak nehány elemi osztály végzett, azután géplakatos inas lett, majd több bel- és külföldi gyárban dolgozott, miközben magánszorgalomból beható ismereteket szerzett a vegytanban s elektronikában. Két évvel ezelőtt felhagyván a gyári munkával, az abaujmegyei Felső-Dobsára vonúlt leendő sógora, dr. Bárczay Gábor kastélyba, hol laboratoriumában találmányán dolgozott, mígnem az mostani tökéletességét elérte.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Csányi-féle galvánelem
Kántor Judit

Csányi Henrik a Bunsen-elemet némileg módosította s a világítás céljaira is alkalmas galvánelemet akart előállítani, anélkül azonban, hogy e kérdést a gyakorlat szempontjából kielégitő módon megoldotta volna.

 

A módosítás abban állott, hogy a Bunsen salétromsavas elem gerjesztő folyadékához, a már előbb is használt salétromsavas higanysón kivül ciankálit és alkoholt is hozzá kevert. Vannak ez elemnek előnyei, de hátrányai is; s minthogy az elem egyik elektródja cink, ami fogy, a cink árát tekintve, a dinamogépekkel nem versenyezhet.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98