Dtum
Login with Facebookk
1904 | Július

A „General Slocum” hajó pusztulása

A legnagyobb hajó-szerencsétlenségek közt is párját ritkítja az amerikai +General Slocum" nevű hajó veszedelme, mely alkalommal mintegy 1200 emberélet áldozatúl esett. A rettentő szerencsétlenség, mely az egész világon nagy részvétet és megdöbbenést keltett s melyről mai számunkban amerikai fölvételek nyomán több képet közlünk, a következőkép történt:

A new-yorki evangelikus Szent Márk-egyház iskoláit pártfogoló egyesület mint minden évben, az idén is kirándulásra vitte a tengerre az iskolák szorgalmas tanulóit. Bérbe vett egy nagy hajót, a "General Slocum" nevűt, arra szállította az iskolás fiukat és leányokat tanítóikkal, szüleikkel, összesen 700 gyermeket és 998 felnőttet, hogy a tengerpart mentén fekvő Locust Grove nevű kirándulóhelyre menjenek.

Junius 15-én indultak el.

A mint elértek a Hell Gate (a pokol kapuja) nevű keskeny szoroshoz, melyet mesterségesen vágtak, ma is nevezetes mérnöki munkával a sziklába, - tűz támadt a hajó födélzetén. Nem egészen bizonyos, mily körülmények között ütött ki a tűz, mert az életben maradtak vallomásai eltérők. A jelenetek azonban, melyek a hajón lefolytak, felülmúlnak minden képzeletet.

A zenekar vidám darabokat játszott a kikötőből való elindulás óta s az egész, nagyobb részében nőkből és gyermekekből álló társaság a födélzeten tartózkodott. A tűz kitörésekor irtózatos rémület támadt; a hajó kapitánya, Van Scheick Vilmos, azonnal hozzáfogott az oltáshoz, de az ócska, rozzant hajón legyőzhetetlen erővel s gyorsasággal terjedtek el a lángok. Hozzájárult ehez még az is, hogy a viz-szivattyúk ép a veszély pillanatában felmondták a szolgálatot.


A hajón megszólaltak a gőzsípok, segítséget kérve a közelben járó hajóktól, s mindenki hanyatt-homlok menekülni igyekezett. Anyák a vízbe dobták gyermekeiket s maguk is utánuk ugrottak, hogy meneküljenek a tűztől. A hajó felső hídja egy szempillantás alatt beszakadt, maga után ragadva az alatta s a rajta levők tömegét. Néhányan a mentőkészülékhez rohantak, de ezek el voltak romolva s darabokra szakadtak a kezökben.

Zátonyra vinni a hajót lehetetlen volt, mert a magas szikla-partok megközelíthetetlenek; aránylag hosszú idő alatt tudott csak olyan helyre jutni, a hol a parthoz közeledhetett. A tömeg pedig vad rémületben küzdött, egymás hegyin-hátán, egymást lökdösve be a tűzbe vagy a tengerbe. A hajó legénysége úgy látszik nagyon hamar elvesztette lélekjelenlétét; egy híján mind megmenekült, de a hatóság még az nap fogságba vetette valamennyit.

New-York napokig a megrendítő jelenetek színhelye volt, a mint tömegesen szállították a víz által partra vetett, a hajó roncsaiból vagy a tenger fenekéről előhozott holttesteket, melyeket a kikötőben levő nagy raktárépületekben helyeztek el. A kórházak megteltek sebesültekkel.

Az Egyesült-Államokban általános a felháborodás, mióta az összes részletek kiderültek, mert a szerencsétlenség rémes mértéke nagy részben a hajó-tulajdonos társaság lelkiismeretlenségének tulajdonítandó, mivel az ócska hajón mindazok a készülékek és gépek meg voltak romolva, a melyekkel a tüzet el lehetett volna fojtani, vagy melyek segítségével az utasok menekülhettek volna.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A tűz terjedése a hajón Az égő hajó a part felől nézve A hajó elsülyedése Elpusztult utasok holttestei a tengerparton
Cikk-ajánló
Az ellenzék menjen be a Házba Az ellenzék menjen be a Házba
Fel kell venni a vitát a választójogért 120+47 szavazat kontra 246. ...
Kitaibel felfedezi a klórmeszet 2 Kitaibel felfedezi a klórmeszet 2
Kitaibel elküldte a tellurra vonatkozó vizsgálatait Bécsbe, Estner...
Meleg Ilonka megjavította a 200 méteres hátúszás rekordját Meleg Ilonka megjavította a 200 méteres hátúszás rekordját
Meleg Ilonka a III. ker. TVE kitűnő hátúszó rekordere, aki csak nem...
Uj kormánya van Jugoszláviának Uj kormánya van Jugoszláviának
Zágrábban a horvát kérdés áll az érdeklődés középpontjában. Egy...
Koburg Lujza herczegnő elmebeli állapota Koburg Lujza herczegnő elmebeli állapota
Koburg Lujza herczegnő gondnoka mult év május havában a bécsi...
Wolf Károlyt igazolták Wolf Károlyt igazolták
A birói és ügyészi egyesület is lefolytatta tagjai ellen azt az...
A külföld a boszniai helyzetről A külföld a boszniai helyzetről
Az egyik tekintélyes konstantinápolyi ujság, az „Ikdám”,...
Az aeroplán-kocsi Az aeroplán-kocsi
Állandó a törekvés abban az irányban, hogy a repülőgépeket ne csak...
A robogó vonatról megszökött rablógyilkos A robogó vonatról megszökött rablógyilkos
Szinte hihetetlen és csodálatosan vakmerő esetet jelentett ma délben...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98