Dtum
Login with Facebookk
1904 | Július

Még egyszer a tüdővész szerumos kezeléséről

Minthogy polemiáról van szó, a Vasárnapi Ujság szerkesztősége, mint az ilyenkor szokásos, volt szives értesíteni, hogy multkori czikkemre válasz érkezett, s a betekintést is megengedni, hogy felelhessek rá.

Elutazó-félben lévén, sajnálatomra nem vagyok abban a helyzetben, hogy irodalmi adatok után böngészhessek. Csupán egy szerző nézetét akarom ezuttal még felemliteni, kinek kritikája e napokban véletlenűl akadt a kezembe és a ki szintén nem barátja a Marmorek-féle kezelésnek. Ez a szerző Goldschmiedt, ki a Deutsche med. Wochenschrift 1903 évi 51-ik számában azt írja, hogy már régebben foglalkozik a Marmorek-féle eljárással.

Ő hosszabb ideje (majd négy éve) tud csonttuberculosos esetekről, a melyeket Marmorek szerumával kezelt, a nélkűl, hogy valami speczifikus hatást látott volna. Két évvel később egy tüdővészes beteg kezeltetett egy hétig a Marmorek szerumával, minden reakcuió nélkül. Az illető egy hét mulva, igaz, hogy más oknál fogva, meghalt.

Egy másik tüdővészes beteg, egy asszony, 1903 májusában kezeltetett többszöri befecskendezéssel, egyelőre minden jótékony vagy káros hatás nélkűl. Minthogy azonban az utolsó két befecskendezés után rázó hideg lépett fel, a gyógymódot be kellett szüntetni. Rövid idővelezután az asszony meghalt. Mindezeket számba véve, Goldschmidt azt mondja, hogy Marmorek theoriája igan csábitó ugyan, de nélkülözi a logikai alapot.

A mi azt illeti, hogy első közleményemben objektiv voltam-e vagy sem, azt hiszem, a subjectivitás vádja nem érhet, Már a multkor hangsulyoztam, hogy nem magam, hanem az igazán legilletékesebb szakférfiakvéleményétadtam vissza (egy igen előkelő franczia orvosi lap, a „Semaine médicale” 1903. évi 48-ik száma nyomán).

Azt sem állitottam, hogy a Marmorek eljárása mit sem ér, csak felemlitve az ellentétes nézeteket, azt mondtam, hogy egyelőre kár az eljárást allelujával fogadni, épen mert vannak ellene szóló nézetek is.

Elvégre is egyikünknek sem a polemizálás, hanem csak az lehetett a czélunk, hogy a Marmorek-féle kezelést, mely a tuberculosos óriási pusztitásai révén mndenkit érekelhet, minden oldalról megismertessük a nagyközönséggel.

Ezzel a vitát a magam részéről befejezettnek tekintem

Dr. Marikovszky György

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98