Dtum
Login with Facebookk
1904 | November

Lakóházak nélküli város

Mint annyi más különösség, lakóház nélküli város is Amerikában van csak: a neve South Atlantic City s New-Jersey államban fekszik. A lakóház nélküliséget úgy kell érteni,hogy nincs benne se családi, se bérház, hanem csupa vendégfogadó. S e mellett South Atlantic City a legkisebb város nemcsak Észak-Amerikában, hanem alighanem az egész világon, mert bár egész szabályszerű, városi szervezete van, élvezi a városokat megillető összes jogokat, mégis állandó lakosainak száma mindössze 35 család, vagyis 150 lélek.

 

A magyarázata a dolognak az, hogy a város télen-nyáron egyaránt látogatott klimatikus gyógyhely, s évenkint rendszerint 35,000 ember fordul meg benne.


Ez a kicsike város New-York és Philadelphia jobbmódú lakóinak az üdülő helye, a hova egy-két heti pihenésre vonulnak vissza, ha már ennek nagy szükségét érzik. Szegény ember ezt nem igen teheti, mert az ott tartózkodás meglehetősen drága mulatság. South Atlantic City szorosan Anlantic City, a keleti Amerika legkedveltebb nyári fürdőhelye mellett fekszik, úgy hogy tulajdonképen teljesen ahhoz tartózónak látszik, de azért külön város, mert saját polgármestere, városi tanács, bírósága, szóval teljesen külön önálló közigazgatása van.


Vendégfogadó 35 van benne s mindegyik ezer vagy több vendégre van berendezve. Valamennyi egy sorban áll a tengerparton. Mögöttük nyolcz kilométer széles terméketlen, sós földű terület fekszik, melyet semmire nem lehet használni, építeni sem lehet rá, mert bármely pillanatban elöntheti az árvíz. Mivel tehát ide senki sem építkezik, a város sehogy sem fejlődik tovább s nem lehet más benne, mint az a 35 vendégfogadó, melynek az építésre használható területet teljesen elfoglalják.

 

A város egész területén néhány évvel ez előtt egy Fisher nevű ember vette meg hektáronként 6 koronáért, még mindig nagyon olcsón, mert azóta épültek ott a fogadók s most az a terület a rajta levő épületekkel legalább is 40 millió koronát ér. Az első tulajdonosnak, Fishernek az egyik unokája ma a város polgármestere s legnagyobb vendégfogadójának a tulajdonosa.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az Elephant Hotel South Atlantic Ctiyben Korzó South Atlantic City-ben
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98