Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1904 | Október

Egy levélhordótól ellopott gyémántok

Megrázó az eset mely Budapesten történt abból az alkalomból, hogy az öreg levélhordó október 23-ikán nem adhatta át a Badhruch ismert ékszerész czég számára Bécsből érkezett levelet,mert az nap vasárnap volt és az üzlet zárva. Így csak október 24-ikén akarta Kapatics Mihály elvinni a levelet a czéghez, de nagy rémületére akkorra a csomag nem volt sehol.

 

Kapatics tudta, hogy a Badhruch czégnek már nem egyszer érkezett egyszerű ajánlott levélben föladott ékszer, gyémánt. A kereskedők az így feladott levélben, csomagban megkímélik a nagyobb fizetést. Kapatics a családjában is beszélt arról, hogy hányszor adnak föl oly levélben vagy csomagban nagy értékeket, melyek ha elvesznének, csak 20 forintot fizet érte a kincstár. Említette a Bachrudh czéget is, hogy sok ezer forint értékű ily csomagot is vitt oda.

 

Most aztán megtörtént, hogy táskájából elveszett egy ily levél küldemény. Kérdezősködött utána a Bachruch czégnél, a ott megtudta, hogy a bécsi Liebman czég küldte, gyémánt fülbevalók voltak benne, értékök tizenkétezer korona.


A szerencsétlen levélhordó mindjárt jelentést tett a főpostán, hogy eltűnt az értékes csomag. Postahivatal, rendőrség megindította a nyomozást, a rá jött, hogy a gyémántfülbevalók egy részét zálogba tették, egy párt eladtak.

 

Az elzálogosítók személyleírása Imrédi Pálné, egy komáromi pénzügyi tisztviselő elvált nejének, szül. Pohner Jolánnak nyomára vezetett, a ki az utóbbi időben együtt élt Pap Ferencz nevű zala-egerszegi 35 éves íróval. Itt kezdődött a bűnügy bonyodalma, ugyanis Pap Ferencz és Imrédi Pálné eltűnt lakásáról.

 

De hogyan juthattak az ékszerekhez, melyet eladtak és zálogba tettek? A borzasztó megfejtés akkor következett be, mikor október 29-ikén Kapatics levélhordó leánya, Anna a Lukács-fürdőben agyonlőtte magát és hátrahagyott levelében megírta, hogy az ékszereket ő vette ki apja táskájából, mert mikor Pap Ferencz ismerősének, a ki házasságot is ígért neki, arról beszélt, hogy apjánál megint Bachruchnak czímzett küldemény van, ez rávette, hogy lopja el, semmi baj nem lehet 20 forint értékű holmiért.

 

A leány fölmetszette apja posta-táskáját és kivette belőle a Bachruchnak szóló küldeményt, s átadta Pap Ferencznek, a kibe szerelmes volt, a ki házassági tervekkel is áltatta. Pap azonban Imrédinének udvarolt, s a mint a gyémántokat megkapta, értesítette részint Budapesten, részint Bécsben, s Imrédinével együtt szöktek Brémába, hogy onnan Amerikába menjenek.

 

Ott a táviratok jelentési alapján a rendőrség fel is tartóztatta őket, de mivel ékszer nem volt nálok, csak pénz, szabadon bocsátotta. A brémai rendőrség jelentése szerint a gyanus pár nem kelt tengerre, hanem onnan másfelé utazott.

 

Kapatics levélhordó ellen lefolyt a vizsgálat. Leányát, Annát, a ki Pap Ferencz hitegetésének hitt és mikor megtudta, hogy az apjától ellopott gyémántok árán Pap más nővel szökött el, - öngyilkos lett, eltemették már.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Grosz és Vörös Grosz és Vörös
Grosz győzelme Vörösön volt a mult heti mezei futó bajnokság egyik...
Jugoszlávia elvesztheti előnyét az angol baromfipiacon Jugoszlávia elvesztheti előnyét az angol baromfipiacon
Jugoszlávia baromfikivitelének az előzékeny Anglia kárpótlásul a...
Gyenge játékkal is biztosan nyert a Ferencváros Gyenge játékkal is biztosan nyert a Ferencváros
Ferencváros – Törekvés 5:1 (3:1) Megszokott dolog már, hogy a...
125 millióval emelkedett egy év alatt a földbirtok terhe
Keserüen hangzik ugyan, de igaz, hogy a magyar pénzügyi politikát két...
A franczia pénzügyminiszter feleségének bosszúja A franczia pénzügyminiszter feleségének bosszúja
A párisi „Le Figaro”-nak, a világszerte ismert franczia...
A budapesti rakpartok A budapesti rakpartok
A Duna nemzetközi forgalmában a rakpartok mind nagyobb jelentőséghez...
A szenvedélyes olvasó A szenvedélyes olvasó
Ha a három pompás köteten, a világirodalom regényes életén, mohón és...
Fertőző betegségek terjedése halak útján Fertőző betegségek terjedése halak útján
Köztudomású, hogy a szennyezett vizek jó ideig fertőzésre képesek....
Főiskolai gyorskorcsolyázó bajnokság Főiskolai gyorskorcsolyázó bajnokság
Manno Miltiades és Eötvös Zoltán sokszoros bajnokoknak és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98