Dtum
Login with Facebookk
1904 | Október

Egy levélhordótól ellopott gyémántok

Megrázó az eset mely Budapesten történt abból az alkalomból, hogy az öreg levélhordó október 23-ikán nem adhatta át a Badhruch ismert ékszerész czég számára Bécsből érkezett levelet,mert az nap vasárnap volt és az üzlet zárva. Így csak október 24-ikén akarta Kapatics Mihály elvinni a levelet a czéghez, de nagy rémületére akkorra a csomag nem volt sehol.

 

Kapatics tudta, hogy a Badhruch czégnek már nem egyszer érkezett egyszerű ajánlott levélben föladott ékszer, gyémánt. A kereskedők az így feladott levélben, csomagban megkímélik a nagyobb fizetést. Kapatics a családjában is beszélt arról, hogy hányszor adnak föl oly levélben vagy csomagban nagy értékeket, melyek ha elvesznének, csak 20 forintot fizet érte a kincstár. Említette a Bachrudh czéget is, hogy sok ezer forint értékű ily csomagot is vitt oda.

 

Most aztán megtörtént, hogy táskájából elveszett egy ily levél küldemény. Kérdezősködött utána a Bachruch czégnél, a ott megtudta, hogy a bécsi Liebman czég küldte, gyémánt fülbevalók voltak benne, értékök tizenkétezer korona.


A szerencsétlen levélhordó mindjárt jelentést tett a főpostán, hogy eltűnt az értékes csomag. Postahivatal, rendőrség megindította a nyomozást, a rá jött, hogy a gyémántfülbevalók egy részét zálogba tették, egy párt eladtak.

 

Az elzálogosítók személyleírása Imrédi Pálné, egy komáromi pénzügyi tisztviselő elvált nejének, szül. Pohner Jolánnak nyomára vezetett, a ki az utóbbi időben együtt élt Pap Ferencz nevű zala-egerszegi 35 éves íróval. Itt kezdődött a bűnügy bonyodalma, ugyanis Pap Ferencz és Imrédi Pálné eltűnt lakásáról.

 

De hogyan juthattak az ékszerekhez, melyet eladtak és zálogba tettek? A borzasztó megfejtés akkor következett be, mikor október 29-ikén Kapatics levélhordó leánya, Anna a Lukács-fürdőben agyonlőtte magát és hátrahagyott levelében megírta, hogy az ékszereket ő vette ki apja táskájából, mert mikor Pap Ferencz ismerősének, a ki házasságot is ígért neki, arról beszélt, hogy apjánál megint Bachruchnak czímzett küldemény van, ez rávette, hogy lopja el, semmi baj nem lehet 20 forint értékű holmiért.

 

A leány fölmetszette apja posta-táskáját és kivette belőle a Bachruchnak szóló küldeményt, s átadta Pap Ferencznek, a kibe szerelmes volt, a ki házassági tervekkel is áltatta. Pap azonban Imrédinének udvarolt, s a mint a gyémántokat megkapta, értesítette részint Budapesten, részint Bécsben, s Imrédinével együtt szöktek Brémába, hogy onnan Amerikába menjenek.

 

Ott a táviratok jelentési alapján a rendőrség fel is tartóztatta őket, de mivel ékszer nem volt nálok, csak pénz, szabadon bocsátotta. A brémai rendőrség jelentése szerint a gyanus pár nem kelt tengerre, hanem onnan másfelé utazott.

 

Kapatics levélhordó ellen lefolyt a vizsgálat. Leányát, Annát, a ki Pap Ferencz hitegetésének hitt és mikor megtudta, hogy az apjától ellopott gyémántok árán Pap más nővel szökött el, - öngyilkos lett, eltemették már.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Walt Disney karácsonya Walt Disney karácsonya
Ki ne ismerné az édes, bolondos, okos három ki malacot, akiknek annyi...
A délafrikai háborúban használt golyók A délafrikai háborúban használt golyók
A kik a régóta folyó angol- boer háború eseményeit figyelemmel...
És mégis mozog a föld! És mégis mozog a föld!
A sokféle természeti katasztrófa között talán a földrengés a...
A parasztbirtok A parasztbirtok
A modern agrárpolitika egyik fontos és sokat vitatott kérdése a...
Rád Illés dr. járásbirót megtámadták hivatalos működése közben Rád Illés dr. járásbirót megtámadták hivatalos működése...
Könnyen veszedelmessé válható kaland ügyében tett feljelentést a...
Miért szereti a sáros fürdőt a rinocerosz ? Miért szereti a sáros fürdőt a rinocerosz ?
Legelőkben, gazdag, bokros, iszapos partú tavak, patakoktól öntözött...
Portugál célok és félelmek Portugál célok és félelmek
XVI.-XVII. század számottevő tengeri hatalmaként egykoron Portugália...
Az élet titkának nyomában Az élet titkának nyomában
Nagyon szegény londoni kovácsmester fiának született 1796-ban...
200 sorrentói gitáros ünnepli Olaszországban Zerkovitz Bélát 200 sorrentói gitáros ünnepli Olaszországban Zerkovitz Bélát
Egy fiatal pesti műépítész huszonöt év előtt a sorrentói...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98