Dtum
Login with Facebookk
1904 | Október

A nemzetközi földrajzi kongresszus Amerikában

A szeptember 8-ikán New-Yorkban megnyilt VIII. nemzetközi földrajzi kongresszus több tekintetben ránk, magyarokra is közelebbről érdekes. Hazánkból dr. Erődi Béla budapesti tankerületi főigazgató,a Magyar Földrajzi Társaság elnöke és jeles tudományos író, a magyar kormány megbízásából és a földrajzi társaság képviseletében volt jelen.


A kongresszus szeptember 8-ikán reggel Washingtonban nyilt meg mintegy ötszáz tag jelenlétében. Peary Róbert, a hírneves északsarki utazó nyitotta meg az ülést. Roosevelt elnök nevében Valcott tanár üdvözölte a kongresszust Amerika területén. Az idegen államok képviselői sorában Erődi dr. angol nyelven ,a magyar kormány és földrajzi társaság nevében köszöntötte a kongresszust. Beszéde, melyben a csillagos lobogónak az emberiség czivilizácziója, a munka és szabadság szolgálatában végzett missziójáról szólt, nagy hatást keltett.


A washington ülések után a kongresszus tagjai hosszabb kirándulásokat tettek. Filadelfiában az ottani földrajzi társaság fogadta őket. A tiszteletökre rendezett lakomán Erődi Béla felköszöntője lelkes hatást tett. Mint Kossuthnak a felesége után rokona, visszaemlékezett arra a fogadásra, melyben Amerika szabad népe részesítette Kossuthot látogatása alatt. Elmondta ezután, hogy a magyar nemzet hálája jeléül szobrot kíván állítani Budapesten Amerika legnagyobb fiának és hősének, Washingtonnak.. New-Yorkban két napig ülésezett a kongresszus, s határoztak a jövő kongresszus helyéről is, Magyarország és Svájcz részéről érkezett meghívás.


A kongresszus elnökségi ülésében Svájcz meghívását fogadták el s így a kongresszus három év mulva Genfben fog ülésezni. Ugyanakkor fogja megünnepelni az ottani földrajzi társaság fönnállásának 50-ik évfordulóját. A tudományos előadások sorában nagy tetszéssel fogadták Erődi Béla előadását, a ki a magyar földrajzi tudomány állásáról értekezett. Előadása kapcsán bemutatta érdekes és gazdag gyűjteményét a magyar térképészet és földrajzi irodalom termékeiből. A kongresszus tagjai szeptember 15-én elutaztak a Niagarához Chicágóba és St.-Louisba, a hol a kongresszus szeptember 22-én ért véget.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98