Dtum
Login with Facebookk
1905 | Április

Ipari kishírek

Osztrákok gyáralapítása Magyarországon

Az utóbbi napokban több kiváló osztrák gyáriparos információkért fordult a kereskedelmi miniszteriumhoz, hogy mily feltételek mellett állíthatnának gyárakat Magyarországon és mennyiben számíthatnának a magyar kormány támogatására.


Az információt-kérők tulnyomó része a textiliparosok közé tartozik, köztük elsőrangu csehországi posztó- és gyapotgyárosok. A magyar kormány nagy előzékenységet tanusít e törekvésekkel szemben s alkalmasint létre jön néhány tervezett gyáralapítás. 


Nemzetközi vaggonkartell

A kontinentális vaggongyárak nemzetközi pályázatoknál erős versenyt fejtettek ki, amely annyira elmérgesedett, hogy az utóbbi időben a nemzetközi pályázatokon elnyert rendelések minimális haszonnal, gyakran veszteséggel járnak az illető gyárakra nézve.

Ez az egészségtelen verseny arra indította a magyar, német, belga és osztrák vaggongyárakat, hogy megegyezésre lépjenek, mely szerint ezentúl előzetes megegyezés nélkül nem vesz részt ilyen pályázatokban és a jövőben a kivitelre nézve megállapodásokat létesítenek. 


Uj akkumulátorgyár Budapesten

A Tudor akkumulátor r. t. Budapesten akkumulátorgyárat építtet. Az építkezési munkák folyamatban vannak.

Uj szövőgyár Budapesten

Kremmer Testvérek tudvalevőleg Kőbányán szövőgyárat építettek 300 szövőszékkel, amely pamut-vászonneműek gyártásával foglalkozik. Az uj gyárat nemrégiben már üzembe is helyezték. 


A magyar-osztrák magnesit-kartell Bécsben eladási irodát nyitott.
Ennek kapcsán említjük meg, hogy Veitscher Magnesitverke megvette a semmeringi Eichbergen levő magnesit-telepet s ezzel az összes ausztriai magnesit-termelő ipartelepeket bírja. Magyarországon csak a jolsvai magnesitgyár áll most a kartellen kívül. 


Uj gőzmalom Komáromban

A Vági Jakab által Komáromban építendő uj gőzmalmot, amelyről már adtunk hírt, a Budapesti malomépítészet és gépgyár tervezte. Az építési munkák 150,000 K-val vannak előirányozva. Az építéssel Hajagos Andor komáromi építőmestert bízták meg. 


Műselyem-gyár Sárvárott

Chardonet Albert gróf Sárvárott műselyem-gyárat építtet, amelyet május hó első napjaiban helyeznek üzembe.

Az uj gyár villamos erőre van berendezve; a villamos erőt a Vasvármegyei elektomos művek r. t szolgáltatja, amely e célra Sárvárott erőszolgáltatási telepet létesített. 


Villamos világítás a vidéken

Harkányi Frigyes báró Nagyabony községgel szerződést kötött a községnek elektomos világításra.
A szükséges áramot az uradalmi malomban felállított és ezen célra kibővítendő áramfejlesztő telep fogja szolgáltatni. A telep augusztus havában fog üzembe hozatni.

Ruma városa is villamos világításra rendezkedik be.
A villamos központ és a világítás berendezésével kapcsolatos munkák kivitelét a Siemens-Schukert művekre bízták. A villamos központot november elsejével adják át rendeltetésének. 


Uj gránitbánya vállalat

Darvas Lajos Vadócon, Nagyhalmágy mellett gránitbányát nyitott. A bányát Nagyhalmágygyal iparvasuttal kötik össze, amelyet az Aradi és csanádi egyesült vasutak építtetnek.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Kartell
Szabóné Fricska Anna

A tőkés csoportok együttműködésének legegyszerűbb (és legnépszerűbb) formája a kartell.


A kapcsolatban lévő csoportok, vállalatok teljesen önállóak, egymástól függetlenek maradnak, viszont a gazdaság működésének néhány területére megállapodást kötnek. Így valósulhat meg árakban, a piac felosztásában vagy a termelés mennyiségében az együttműködés.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gőzmalom és szélmalom Dorozsma határában Gizella Gőzmalom A Tudor Akkumulátorgyár 1945-ben kiadott szükségpénzei A Tudor Akkumulátorgyár 1945-ben kiadott szükségpénzei
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98