Dtum
Login with Facebookk
1905 | Augusztus

Vilmos császár és a czár találkozása

A két császár találkozásának fontosságát az államférfiak és a hirlapok folyton fejtegetik s különböző módon itélik meg. A német lapok nagy sulyt vetnek arra, hogy az összejövetel eszméje a czártól indult ki. Abban a készségben, a melylyel Vilmos császár a találkozóra való meghivásnak eleget tett, a német lapok a császárnak abbeli törekvését látják, hogy szolgáljon a béke érdekeinek, természetesen a nélkül, hogy Japánországot e miatt magára haragítaná és hogy támogassa az oroszországi reformmunkát. A franczia lapokra a találkozás hire kellemetlenűl hatott.

 

A marokkói egyezmény óta Páris neheztel Németországra. Nem akarnak abba belenyugodni, hogy a czár pendítette meg a Vilmos császárral való találkozás eszméjét és tovább is ragaszkodnak ahhoz, hogy Vilmos császár juttatta Peterhofba azt a sürgős óhajtását, hogy a czárral találkozzék és hogy a czár, ha csak nem akart udvariatlan lenni, nem utasíthatta vissza ezt a kivánságot. – Nagy ridegséggel és el nem titkolható boszankodással nyilatkoznak az angol lapok, a melyek ezt az alkalmat is fölhasználják arra, hogy ismét a bizalmatlanság magvát hintsék el Németország és Francziaország között.


Angol lapok azt is állítják, hogy Vilmos császár a czár belegyezését kérte hogy egy Hohenzollern herczeget ültethessen a norvéd trónra. A czár, hir szerint beleegyezett ebbe, csak azt kötvén ki, hogy a porosz-orosz határt kiigazítsák.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98