Dtum
Login with Facebookk
1905 | Augusztus

Könyv az alkoholizmusról

Az alkoholizmus elleni mozgalomnak, mely egyebütt, különösen Angolországban és Amerikában igen nagy arányokat ölt s a politikában is számottevő tényezővé lett, nálunk aránylag igen kevés a nyoma. Egy-két csöndben működő egyleten kívül alig történik valami az előmozdítására.

Nyomósabb jelensége az ez iránt való érdeklődésnek Máday Izidor nyug. miniszteri tanácsos most megjelent könyve, melynek czíme „Adatok az alkoholizmus kérdésének ismertetéséhez” s melyben a szerző felhivja a társadalom figyelmét a szeszes italok s főlega pálinka túlságos fogyasztásával járó veszedelemre.

Idézi erre vonatkozólag egy sereg tudományos szektekintély véleményeit, statisztikailag bizonyitja az alkoholizmus káros következményeit, ismerteti az ügyben külföldön történt hatósági és társadalmi intézkedéseket. 

Majd a hazánkra vonatkozó részben, mely a könyv főrésze, meglepő számadatokkal mutatja ki, mily roppant sok szeszes italt fogyasztanak Magyarországban (évenkét közel fél milliárd korona árát).

 

A buzgó szerző kérdőiveket is intézett számos hatósághoz s mind abból megállapitja, hogy az alkoholizms nálunk csakugyan gyökeret vert.



Helyes itélettel ismerve fel a kérdés lényegét, nem áll a föltétlen abstinentiát hirdetők pártjára, hanem első sorban a pálinkafogyasztás ellen fordul s többféle intézkedést javasol e fontos társadalmi baj leküzdésére.

A sok hasznos tanulsággal szolgáló könyv Kilián Frigyes és társa kiadásában jelent meg s ára két korona.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98