Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1905 | December

Gyaloglóverseny katonai felszerelésben

A maga nemében eddig az egész világon egyedülálló gyaloglóversenyt rendezett a mult vasárnap Berlinben az AC. Komel, mely a szokásos versenyektől abban tért el, hogy benne az öszes versenyzőknek egy 31 kg. sulyu teljes katonai felszerelést kellett vinniök és azzal megtenni az 50 km. hosszu utat. Bár a verseny mindenfelé nagy érdeklődést keltett a külföldi atlétikák is indultak, mégis sajnálattal nélkülözték a magyarokat, akikre pedig számított a rendezőség.


Kevéssel 9 óra előtt utnak indítattatott a versenyzők gárdája, mely egy csoportban tűnt el az országut ködjében. A közönség és a megjelent szakemberek és a tudósok izgatottan várták a verseny végét, mert nemcsak sportverseny eredményről volt itt szó, hanem egy tudományos kíséretről is, mely a berlini egyetem két nagynevű tanárának, dr. Zuntz és dr. Schmithnek nyujtott anyagot egy tudományos vizsgálathoz.

 

E két tanár a verseny előtt néhány nappal alaposan megvizsgálta az összes versenyzőket és megállapította a belső szervek működését, főképp a szívét és tüdejét. Röntgen-sugarak segítségével, hogy megtudhassák, mily befolyást gyakorol majd az ily távgyakorlás a belső szervekre.


Három óra felé élénk mozgás volt észlelhető a nép által az országut mindkét oldalát képezett sorfalon. A kerékpárosok jelentették a győztes közeledését Viharos „Bravó” kiáltások között jelenik meg először a treptowi versenypálya bejáratánál Emerich Rath, az ismert prágai gyakorló, ki egy a nyakába akasztott óriási babérkoszoruval győztesként halad át a célon 6 óra 31 p. alatt.

 

Rath-ot azonnal egy óriási tömeg veszi körül s nekem, mint a N. S. tudósítójának, elsőnek volt alkalmam őt meginterjuvolnom. Kérdéseimre Rath a következőket mondotta:

 

Hat év óta vegetarius és antialkoholista vagyok, a mai gyakorlásra banánákat mandulákat és szőlőt vittem magammal, melyeket az uton el is fogyasztottam. Az utat igen könnyen tettem meg s csak a 22-ik km. után ittam egy keveset, 22 éves vagyok, minden sportot űzök, főképp az evezést, uszást és labdarugást.


Ezután következett a versenyzőknek Röntgen-sugarak által való igen érdekes megvilágítása. Az öltözőt elsötétítik s a sötét lemezen hirtelen láthatóvá válnak zöldes-kékes világításban a sugarak. Tisztán láthatók a szív körvonalai és tisztán látható a szív működése. Ügyes és biztos kézzel rajzolja Smith tanár a szív konturáit a mellre.

 

Az összes versenyzőket így lefényképezik és e felvételeket összehasonlítják a verseny előtt felvettekkel. A szív kerületi nagyságának különbsége általában kb. 2 cm-t tesz ki. Azután a suly különbséget mérik, mely 4 kgos átlagot tesz ki, a győztesnek sulyvesztesége 2,8 kg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A MAC nemzetközi atlétikai versenye A MAC nemzetközi atlétikai versenye
A MAC a BEAC-pályán rendezte nagyszabású nemzetközi atlétikai...
Vízcseppek az úszóbajnoki viadal első napjáról Vízcseppek az úszóbajnoki viadal első napjáról
A védő Szatmári nélkül indul az első „nagy” szám a 200...
Stein Aurél legujabb levele Stein Aurél legujabb levele
Világhirű hazánkfia, Stein Aurél, a kiváló utazó megérkezett immár...
Pandit Nehru az angolokkal való együttműködés megtagadásáról Pandit Nehru az angolokkal való együttműködés megtagadásáról
Ujdelhiből ideérkezett jelentések szerint Pandit Nehru indiai...
Belgrád lakossága Belgrád lakossága
A belgrádi német ujság egyik legutóbbi száma azt mondja, hogy a szerb...
Az élősdi, az emberiség legnagyobb szégyene Az élősdi, az emberiség legnagyobb szégyene
Murillónak, a nagy festőnek, van egy híres képe, amelynek, ha jól...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
Földegyengető. Nagyon egyszerű módon magunk állíthatunk elő ilyen...
Csortos Gyula súlyos beteg Csortos Gyula súlyos beteg
Már Buda felszabadulása után betegen hozták át Csortos Gyulát, a...
Széthulló Oroszország? Széthulló Oroszország?
A februári polgári demokratikus forradalmat követő hónapokban...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98