Dtum
Login with Facebookk
1905 | December

Gyaloglóverseny katonai felszerelésben

A maga nemében eddig az egész világon egyedülálló gyaloglóversenyt rendezett a mult vasárnap Berlinben az AC. Komel, mely a szokásos versenyektől abban tért el, hogy benne az öszes versenyzőknek egy 31 kg. sulyu teljes katonai felszerelést kellett vinniök és azzal megtenni az 50 km. hosszu utat. Bár a verseny mindenfelé nagy érdeklődést keltett a külföldi atlétikák is indultak, mégis sajnálattal nélkülözték a magyarokat, akikre pedig számított a rendezőség.


Kevéssel 9 óra előtt utnak indítattatott a versenyzők gárdája, mely egy csoportban tűnt el az országut ködjében. A közönség és a megjelent szakemberek és a tudósok izgatottan várták a verseny végét, mert nemcsak sportverseny eredményről volt itt szó, hanem egy tudományos kíséretről is, mely a berlini egyetem két nagynevű tanárának, dr. Zuntz és dr. Schmithnek nyujtott anyagot egy tudományos vizsgálathoz.

 

E két tanár a verseny előtt néhány nappal alaposan megvizsgálta az összes versenyzőket és megállapította a belső szervek működését, főképp a szívét és tüdejét. Röntgen-sugarak segítségével, hogy megtudhassák, mily befolyást gyakorol majd az ily távgyakorlás a belső szervekre.


Három óra felé élénk mozgás volt észlelhető a nép által az országut mindkét oldalát képezett sorfalon. A kerékpárosok jelentették a győztes közeledését Viharos „Bravó” kiáltások között jelenik meg először a treptowi versenypálya bejáratánál Emerich Rath, az ismert prágai gyakorló, ki egy a nyakába akasztott óriási babérkoszoruval győztesként halad át a célon 6 óra 31 p. alatt.

 

Rath-ot azonnal egy óriási tömeg veszi körül s nekem, mint a N. S. tudósítójának, elsőnek volt alkalmam őt meginterjuvolnom. Kérdéseimre Rath a következőket mondotta:

 

Hat év óta vegetarius és antialkoholista vagyok, a mai gyakorlásra banánákat mandulákat és szőlőt vittem magammal, melyeket az uton el is fogyasztottam. Az utat igen könnyen tettem meg s csak a 22-ik km. után ittam egy keveset, 22 éves vagyok, minden sportot űzök, főképp az evezést, uszást és labdarugást.


Ezután következett a versenyzőknek Röntgen-sugarak által való igen érdekes megvilágítása. Az öltözőt elsötétítik s a sötét lemezen hirtelen láthatóvá válnak zöldes-kékes világításban a sugarak. Tisztán láthatók a szív körvonalai és tisztán látható a szív működése. Ügyes és biztos kézzel rajzolja Smith tanár a szív konturáit a mellre.

 

Az összes versenyzőket így lefényképezik és e felvételeket összehasonlítják a verseny előtt felvettekkel. A szív kerületi nagyságának különbsége általában kb. 2 cm-t tesz ki. Azután a suly különbséget mérik, mely 4 kgos átlagot tesz ki, a győztesnek sulyvesztesége 2,8 kg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98