Dtum
Login with Facebookk
1905 | Február

A királygyilkos szerb tisztek nyugdíjazása

A belgrádi hivatalos lap a szerb tisztek egész sorozatának nyugdíjazását közli. Csupa olyan tisztről van szó, kik Péter király udvari környezetében voltak s a kik közül többeknek ottléte a nemzetközi jogérzést mélyen sértette, mivelhogy e tisztek részint vezetői, részint részesei voltak ama véres összeesküvésnek, melynek Sándor király és felesége áldozatul esett.

 

A külföldi államok diplomácziai testületei rideg tartózkodással viseltettek a szerb udvar iránt és hangulatuk megenyhülését a királygyilkosnak eltávolodásától tették függővé s a követek el is távoztak Belgrádból. Ennek a föltételnek a teljesítését jelenti a szerb udvari tisztek újabb sorozatának április elsején történt nyugdíjazása.


Ugyancsak egyidejűleg nyugdíjazták a nisi katonai összeesküvés főbbjeit, a kik a királygyilkos tisztek ellen akartak föllépni. A nyugdíjazásokkal azt akarták velök megértetni, hogy az összeesküvőknek az udvartól való eltávolítása nem való az ő diadaluk.

 

Különben a királygyilkos tiszteknek csak egy része ment nyugalomba, legfőbb köztük Popovics Damján ezredes, a király első adjutánsa. A legtöbbek az udvartól más méltóságba jutottak, így a meggyilkolt királyné sógora Masin ezredes, a gyilkosság fő szervezője, vezérkari főnök lett, többen katonai parancsnokok. Az udvartól most már el vannak távolítva a királygyilkosság szereplői. Szerbia nagyon közömbösen fogadta mindezt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98