Dtum
Login with Facebookk
1905 | Július

Kis gazda rovat

A borjunevelésnél legfőbb dolog az, hogy elegendő tejet hagyjunk neki, mert sokat is fejni, jó borjut is nevelni nem lehet; jól mondja a régi példaszó:* Bajos egy rókáról két bőrt húzni.*
Ha a tehén kevés tejet ad, - az ilyet különben egyáltalán nem is lehet tartani, akkor a harmadik héten tejbe keverve, már egy kis zablisztet is adjunk a borjunak, száraz takarmányt azonban az első hónapokban ne adjunk.

A második hónapban darabonként negyed kiló zabdarát kevés szénaszecskával keverve adhatunk a borjunak, később a zabdarát korpával is szaporíthatjuk. Mikor már szénát is kap a borju, ha módunkban áll, leginkább hercszéna legyen az, mert ettől fejlődik legjobban a csontozat. A túlságos bő táplálás különben nem jó a borjunak, míg ellenben minél több mozgás a szabadban elmaradhatatlan, mert az ólba kényszerített, korlátok közt nevelt borjuból sohase lesz igazi szép szarvasmarha. 


A szemzésről

Ezen kitűnő nemesítési mód kétfélekép eszközölhető, ú. m. hajtó és alvó szemre.
A hajtó szemzést azért nevezzük így, mert ennél a szemek még ugyanazon évben kihajtanak. Hajtó szemzésnél a szemzés helye felett az alanyból csak egy rövid, úgynevezett biztosító csapot hagyunk és pedig azért, hogy a hajtást odaerősíthessük, a többit levágjuk. Ezt a szemzési módot leginkább a rózsánál használjuk, a melynél a nemeshajtás még ugyanabban az évben virágot is hozhat. Lehet ily módon szemezni a legtöbb díszfát, diót és mogyorót.

A gyümölcsfákat is lehet szemezni, de csak ott, a hol még ugyanazon évben az új hajtások teljesen beérnek.
A hol gyengék maradnak, éretlenek lesznek s ennélfogva a telet nem fogják az új-hajtások kiállani, az alvó szemzést használjuk, a mely biztosabb és czélravezetőbb.Ez utóbbi szemzést már mostanában meg lehet kezdeni, de a betett szem fölött nem szabad az alanyt levágni, mert különben alvó szemünk még az idén kihajtana, a mi pedig az elmondott okoknál fogva épen nem lenne kivánatos. Majd csak tavaszon ejtsük meg az alanynak a nemes szem fölötti lemetszését.

Ha a herevetés kiritkult s kopasz foltok vannak benne, azon utóvetéssel még egész augusztusig is lehet segíteni. A here ritkás állásán pedig úgy lehet javítani, ha holdanként két métermázsa szuperfoszfát-gipszet hintünk rá kaszálás után, avagy majd késő őszön, mikor a heretáblát meg kell fogasolni. Ilyen eljárás után lehet rá számítani, hogy a here a jövő évre megint szép tömött sűrűségű lesz.

 


Az aranka-irtás legsikeresebb módja a következő:
A még csak egy éve mívelt táblákon minden legkisebb arankafoltot, a kaszálás előtt, szembeötlő módon, karóval meg kell jelölni. A kijelölés után a foltokat egészen a földig le kell kaszálni, vagy még helyesebben lesarlózni. Gondosan meg kell vizsgálni, hogy mennyire nyulnak még egyes arankaszálak a lekaszált folton túl a lóherébe s legalább még egy lépésnyire tovább kell kaszálni.

A lekaszált arankás lóherét gondosan egy zsákba, vagy jól összehajtott ponyvába kell összeszedni, ügyelve, hogy ki ne hulljon.
A lekaszált herét, ha még nem ment magba az aranka, meg lehet etetni; ellenesetben el kell égetni. A több évre szánt herésekben, luczernásokban ugyanugy kell jelölni az arankás foltokat, mint fentebb elő van írva. De ezeken a lekaszált foltokat a kaszált takarmány eltávolítása után be kell hinteni körülbelül 30 centiméternyire szalmával s elégetni.

Czélszerű, ha azok a gazdák, kiknek gazdaságában a heretermelés különös fontosságu, a hintett szalmát az égetés biztosabb sikerülése czéljából, petróleummal is meglocsolják.
Két hét mulva aztán meg kell vizsgálni a kiégett foltot s a mutatkozó arankát zsákban vagy ruhában eltávolítani. A foltok felásandók akként, hogy minden gyökér mélyen a földbe kerüljön. További két hét mulva, ha arankás luczerna nem mutatkozik, a foltok bevethetők. Az ilyen foltokat ezután is figyelemmel kell kísérni.


A gyümölcsfák locsolása

A nagy gyümölcsű korai, laza húsú fajok locsolásánál óvatosan kell elbánni, mikor már a gyümölcs éréséhez közeleg. Mert ha ilyenkor erősen locsolunk, oly nagy lesz a nedváramlás, hogy a gyümölcsök kirepednek és rothadásnak indulnak. Megjegyzendő, hogy erre a fiatal fák sokkal hajlandóbbak, mint az öreg fák. 

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tehén borjával Szemzési módok
Cikk-ajánló
A hó, a havazás A hó, a havazás
A hó pelyhekben hull a földre. A fagypont alatti hőmérsékleten a...
Az igazság a népiesség körül 3. Az igazság a népiesség körül 3.
Horváth János szerint a népiesség kultusza nem is szociológiai...
A pénzügyminiszter nyilatkozata a devizarendeletről A pénzügyminiszter nyilatkozata a devizarendeletről
Kállay Tibor pénzügyminiszter ma délután ismertette a sajtó...
.Csecsemőket színházba vinni szigorúan tilos! .Csecsemőket színházba vinni szigorúan tilos!
Szegeden a rendőrkapitány rendeletet adott ki, hogy szinházba és...
Koch Róbert Koch Róbert
Az emberiségnek a modern tudományosságnak nagy vesztesége. Meghalt...
A Sussex-incidens
1916. március 24-én egy német tengeralattjáró figyelmeztetés nélkül...
Újabb védekezési módszer a lisztmoly ellen Újabb védekezési módszer a lisztmoly ellen
A lisztmoly az egyik a legveszedelmesebb rovaroknak. Ez a kis...
Az angolországi választások Az angolországi választások
Elkeseredett választás harcz indult meg és fejeződött is be hamarosan...
Kassák Lajos - Gyilkosok Kassák Lajos - Gyilkosok
Éjjel két balkeze kongatta az eszükbe. Az éjjel! s báva szemükből...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98