Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1905 | Június

Lezajlott az országos ifjúsági tornaverseny

A verseny 3 napot vett igénybe. Pénteken május 27-én a játék mérkőzések és főverseny egy része folyt le. Szombaton d. e. volt az együttes főpróba, d. u. kezdődött a közönség óriási részvétele mellett a nyílt verseny.

 

Berzeviczy Albert, Nyíri Sándor, Hieronymi Károly miniszterek, Zsilinszky Mihály, Gromon Dezső államtitkárok, Lobkovitz Rudolf herceg, hadtestparancsnok és neje, Surányi Teréz várparancsnok, Bihar Ferenc ker. parancsnok altábornagyok, Justh Gyula, Keglevich István gróf, Münnich Aurél,  Szabó István, Szüllő Géza, Ráth Endre, Rákosi Viktor, Polonyi Géza, Zborai Miklós, Bernát Béla, Bolgár Ferenc orsz. képviselők, Márkus József főpolgármester, Rudnay Béla főkapitány,  Molnár Viktor, Saárossy-Kapelle Ferenc min. tanácsosok, Edelstein-Gyulai Lipót bíró, Bérczy István és Kun Gyula tanácsnokok s a közélet számos más kitűnőségei volt jelen a versenyen, melyet Teleki Sándor gróf elnök és Boncz Ödön dr. miniszteri tanácsos alelnök vezetett. Mint a verseny főrendezői: Bély Mihály, Collaud Ferenc, Ottó József dr. szerepelt.


A versenyt az impozáns felvonulás vezette be, mely a pályán közel 3/4 órát vett igénybe. A legnagyobb rendben foglalták el a tanulók ezrei a maguk helyét. Stojanovits Jenő karmesteri pálcája feltűnt a dobogón, a tornászsereg leveszi a sapkáját és a katonazenekar kísérete mellett megcsendülnek a Hymnusz szent hangjai, melyeket az óriási közönség kalaplevéve, a katonaság képviselői pedig Lobkowitz hadtestparancsnok példáját követve, katonai tisztelgéssel hallgatták végig.

 

Igen szépen sikerültek a szabadgyakorlatok Ottó József vezetése alatt. Ezeket követték a szabadgyakorlatok, majd a túlhosszura nyuló játékmérkőzések (a tornászkörökben annyira favorizált, de amellett unalmas és mint a példa mutatta veszélyes füleslabda és a kótya). Az V. és VI. osztályok futómászása és a főverseny távolugrása töltötte még ki a proggrammot, melyek ujabb csapatokba állás, a szózat eléneklése és az elvonulás fejezett be.

 

Vasárnap d. u. hasonló keretekben mozgott a tornanap, ezuttal a játékmérkőzések helyett az érdekesebb tulnyomólag igen szépen sikerült szabadon választott szabadgyakorlatok foglalták a programm jórészét. Befejezésül a miniszter a nála megszokott klasszikus szép szavak kíséretében adta át a győztes csepelszetgyörgyi Miko-collegium mintacsapatának a zászlót.


Meg kell még emlékeznünk a rendezésről. A közönség utbaigazítása és elhelyezése dolgában sajnos csatlakoznunk kell a napilapokban felmerült panaszokhoz. Ez áll különösen az első napra. Sokkal több embert engedtek be, mint amennyit a tribünök és az előtte levő területek befogadhatnak. Nagy tájékozatlanság és zűrzavar uralkodott. Másodnap azután korlátozták a jegyek kiadását és több gondot fordítottak a rendfenntartásra. Oly fontos dolognak tartjuk ezt ily tömeg ünnepnél, hogy a sok-sok elismerésre méltó munkát végzett a külön bizottság mellett egy ily rendező és rendfentartó gárda szervezését a jövőre elmulaszthatatlannak véljük.


Még meg kell említenünk, hogy szombaton az eredmények titoktartása sok bosszuságot okozott, vasárnap azonban annál kellemesebben lepte meg az érdekelteket az a gyors és pontos munka, melyet Galambos Ede vezetése alatt a sajtóiroda végzett; kellemesebb meglepetés számba ment a versenyző intézetek és tanulók részére az a körülmény is, hogy ezuttal nem kell hónapokig várniok a diplomákra és érdemekre, hanem azokat közvetlen a verseny után vehették át. Ez az ezirányu gondos előkészítésnek érdeme, mely a bírálókat is és Szűcs István titkárt is dicséri.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A tornaverseny megnyitója A tornaverseny megnyitója A tornaverseny megnyitója
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A toll tisztessége
Közel negyedszázados pályafutása alatt A Reggel gyakran állott...
Lányi Viktor - Ferruccio Busoni Lányi Viktor - Ferruccio Busoni
A múlt század második felének zenei kultúrfejlődésében igen nagy...
Egy politikai álom – trializmus a lengyelekkel Egy politikai álom – trializmus a lengyelekkel
Ferenc József, majd IV. Károly császárok politikai tervezgetésében...
A bolgár fejedelem a czárnál A bolgár fejedelem a czárnál
Ferdinánd bolgár fejedelem most van a czárnál több miniszterével....
A susáki incidens A susáki incidens
Julius 23-án a Fiume szomszédságában levő Susakban népgyűlés volt,...
Déry Tibor - Dadaizmus
"Um einen Feuerball rast eine Kotkugel, auf der Damenseiden-Strümpfe...
Takarékpénztári tőkeemelés Takarékpénztári tőkeemelés
A Csáktornyai takarékpénztár rt. okt. 11-én tartott közgyülése az...
Hajdu János pompás győzelme a BBTE szenior tőrversenyében Hajdu János pompás győzelme a BBTE szenior tőrversenyében
Az Attila-utcai tornacsarnokban, szépszámú és előkelő közönség előtt,...
Vilmos császár doorni kastélyában megszűnt az udvari etikett Vilmos császár doorni kastélyában megszűnt az udvari etikett
Ebéden Vilmos császárnál címen Annie Quensel cikket írt a Presse...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98