Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1901 | Április

Az ifjusági tornaverseny rendezéséhez

A tornaverseny sikere még a legkitünőbb műsor mellett is mindig attól fog függni, hogy mily pontossággal és mily szigorusággal rendeztetik. A Tekt. szerkesztőség engedelmével e szempontból óhajtok pár észrevételt a rendező-bizottság figyelmébe ajánlani.


A legnagyobb baja az idei versenysorrendnek is az, mi minden eddigi versenyünké is volt, hogy igen sokat ölel fel és igy a verseny mind a két napon oly hosszu időre terjed, hogy a nyugodt, a csendes rendezéshez nem lesz idő. Rendkívül fontos dolog, hogy az egyes számok között maradjon annyi idő, hogy az egymást felváltó tornászok nyugodtan helyeikre távozhassanak.

 

Most már e dolgon csak a katonai pontos fegyelmezéssel lehet segíteni. A pálya felügyeletével bizassék meg két szigoru rendező, kiknek mi feladatuk se volna, mint a pálya kitisztítása. Míg a pálya egészen nem szabad, ne kezdődjék az uj mutatvány. A kisérő tanároknak a tanulók csapatánál való tartózkodása maga a rendet még fenn nem tartja, ha a versenyeket rendező bizottság a pályán nem vigyáz a rendre.


Nagyon üdvös intézkedés lesz, hogy a versenyintéző és birálótagok a sportegyletek szakértő tagjai lesznek, csak legyen bennök annyi erény, hogy parancsolni tudjanak a rakonczátlankodni szerető fiatalságnak.


Sok panaszra adott okot a futóversenyeknél, hogy a versenyzők egymást gátolták a futásban; nagyon jó lenne a pályát annyi szalaggal, mennyi versenyző lesz, elválasztani.

Az is óhajtandó, hogy ne kötél, de könnyen szakadó fehér szalag legyen a beérkezésnél, hogy a fiuk ne sértsék meg magukat a beérkezésnél. A czélbirón kívül csak két biró legyen a beérkezésnél, hogy minden czivakodásnak eleje vétessék.


Az ugró és dobó versenyeknél legyen két annyi biró, mint mennyi iskola versenyez, hogy minden iskola 10 tanulója külön-külön végezhesse gyakorlatait. Igy a közönségre nézve különben sem igen érdekes verseny gyorsan fog lefolyni és hamar lesz elbírálható.


A szertornázás rendezésénél különös gond fordítandó arra, hogy a szerek érdekesen váltsák fel egymást. Ezen gyakorlatokra szánt idő pontosan tartassék be, hogy a betanult gyakorlatok mind bemutathatók legyenek. – Általában helyes volna a versenyműsorba a minden gyakorlatra szánt időt is kinyomatni, hogy a versenyzők is tudjanak alkalmazkodni.


A versenyeknél, különösen a kótyánál kivánatos lenne, hogy a közönséget a műsorban tanítanák meg az élvezetre azáltal, hogy a játék lényegét, a versenyben szereplő botösszecsapást értse meg. A fővárosi közönség alig ismeri e szép magyar játékot, pedig ha megismeri, igazán gyönyörködni fog benne.


Az iskolákat általában minél előbb értékesíteni kellene, hogy az egyes mutatványok meddig tartanak, hogy e szerint készülhessenek. Nagyon soká, például mint eddig 3 óránál is tovább ne tartsanak a mutatványok, mert ezzel a közönséget kifárasztjuk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sorakozás a gyakorló téren Szabad gyakorlatok bemutatása A sátorban Klotild főherczegnő környezetével, a sátor előtt József főherczeg, Wlassics miniszter. Berzeviczy Albert, Zsilinszky államtitkár, Erődi Béla főigazgató
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Petőfi ismeretlen kéziratai Petőfi ismeretlen kéziratai
A Petőfi-irodalom az idők folyamán anynyira feldagadt, hogy szinte...
Magyarország 1928. évi úszóbajnokságai Magyarország 1928. évi úszóbajnokságai
A magyar úszóbajnokságok második napja a szombatinál jóval értékesebb...
A KAOE nemzetközi versenye A KAOE nemzetközi versenye
A KAOE versenyére a külföldi nagyságok közül csak a svájci Scherer és...
Közel hat millió métermázsával kevesebb tengeri lesz az idén, mint tavaly Közel hat millió métermázsával kevesebb tengeri lesz az idén, mint...
A földmivelésügyi minisztérium legutóbb közzétett termésjelentése...
Szüffrazsettek és rendőrök harca Szüffrazsettek és rendőrök harca
A londoni harcias nők a mult héten elhatározták, hogy behatolnak a...
Péteryné Váradi Ily és a Kehrling – Pétery pár sikere Pöstyénben Péteryné Váradi Ily és a Kehrling – Pétery pár sikere...
Pöstyénfürdő negyedik nemzetközi teniszversenyének döntői újabb...
Peking utczáin Peking utczáin
Sokat hallunk manapság Khináról, de vajmi keveset tudunk arról az...
A régi Pest emlékeiből A régi Pest emlékeiből
A mit a mai belvárosból a régi Pest maradványainak nevezhetünk, a tíz...
Mi lesz a bolti árakkal? Mi lesz a bolti árakkal?
A korona értékének esésekor a legutolsó falusi grejzler is iparkodott...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98