Dtum
Login with Facebookk
1905 | Szeptember

Mi újság?

Új mentő-öv

La Rochelle-ben számos kisérletet végeztek egy új mentő-övvel. Ez öv négy, egymással közlekedő tömlő olyan szövetből, melyen levegő, gáz át nem hatol. Az egészet ruha alatt viselik, úgy hogy két tömlő az ember mellére, kettő a hátára simul. A tömlőkben egy kis pléhdobozban calciumkarbid van. Mihelyt az ember az övvel vizbe kerül, a calciumcarbidból acetylengáz fejlődik s a tömlőket megtöltve, az embert a viz szinén tartja. Azt irják, hogy az acetylengáz olyan gyorsan fejlődik, hogy a vizbeeső ember csak épen hogy egyszer alámerül, azután a gáz egész felső testét, fejét és karjait a viz fölött tartja.

A bolygók helyzete szeptember 1-én

Vénus az ikrek csillagképében van nem messze Castor és Polluxtól; reggel két óra tájban kel. Mars a scorpióban van, közel annak legfényesebb csillagához, az Antareshez ; este 9 ½ óra tájban nyugszik. Jupiter a bikában van a fiastyúk alatt; este 10 óra tájban kel és a reggeli szürkületig jól látható. Saturnus a vizöntő csillagképében van; egész éjjel jól látható. Érdemes a megemlítésre, hogy szeptember elején Saturnus és a Nap, - Mars és a Jupiter, - továbbá Uranus és a Neptunus majdnem szemközt állnak az égen, a mint a vázlat is mutatja.

A föld legmagasabb hegycsúcsa

Sokáig kétségben voltak a tudósok a felől, melyik földünk legmagasabb csúcsa: a Mount-Everest-e, vagy pedig a Gaurisankar? Sőt, voltak, a kik azt hitték, hogy e két kelet-indiai csúcs, tulajdonkép egy és ugyanaz s csak tévedésből visel két nevet. Most azonban már kétségtelen, hogy mindegyik csúcs létezik, egymástól mintegy 50 kilométernyi távolságban, még pedig a Gaurisankar 7140 méter, a Mount-Everest pedig 8840 méter magas. Tehát ez utóbbi a föld legmagasabb hegycsúcsa.


A gyermeknyelv hangtana

„A gyermeknyelv hangtana” czímmel a „Nyelvészeti füzetek” során jelent meg Vértes József tanulmánya, mely ez érdekes kérdéshez sok tanulságos adatot szolgáltat. A 29 lapra terjedő füzet ára egy korona.


Új légszívó

Dewar híres angol vegyész új eljárást alkalmaz nagy vacuum, vagyis léghígas tér előállitására. Alapul a fasténnek nagy gázelnyelő képességén, mely annál nagyobb, minél hidegebb a szén.
A szivattyúzandó edényhez csappal ellátott csövet erősít, a melyben faszén van.

Ezt most folyékony levegőbe mártja, így hőmérséklete a 185ş C alatt van, s azután a csapot megnyitva öszeköti az edénynyel, melyből a szén a levegőt magába szívja. A csapot elzárva ésa csövet a folyékony levegőből kiemelve a szén a külsőlevegővel érintkezik s a kiszívott levegőt átadja.

Ezt az eljárást gyorsan ismételve pár percz alatt Röntgen-csövet lehet késziteni, ami különösen higany-szívóval órákat vesz igénybe.

Aczél vasúti kocsik

A világhírű angol mérnök: Westinghouse György műhelyeiben próbaképpen aczélból készitettek vasúti kocsikat, hogy teljesen tűzmentesek és törhetetlenek legyenek.
Két teljes erővel egymásnak rohanó ilyen vonat mozdonyai porrá zuzódtak, míg az aczélkocsik majdnem teljesen sértetlenek maradtak.

Nagyjelentőségű ez a kisérlet, daczára annak, hogy az aczélkocsik drágaságuk folytán egyelőre legfeljebb a gyorsvonatoknál alkalmazhatók, mert általános elterjedésük óriási kiadásokkal járna, a mit a vasúttársaságok most még nem viselhetnek el.

Napok nagysága

A mi Napunk látszik nekünk a legnagyobbnak, mégis sokkal nagyobbak is annak a csillagos égbolton. Igy J. E. Gore szerint a Centaurus 882-szer akkora tömegü,mint a mi Napunk, Asturies 1200, Rigel körülbelül 20,000, Antares 88,000 és Canopus az eddgi ismert legnagyobb állócsillag körülbelül 1 milliószor magyobb, mint a Napunk.

Persze vannak a Napnál kisebb állócsillagok is, a világűrben végre is csak a középszerűségre vannak kárhoztatva.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98