Dtum
Login with Facebookk
1906 | Március

A kései szüretelésről

A múlt év utólján képet mutattunk be egy kései szüretről, a mely november hónap első harmadában ment végbe egyik jeles hazai szőlészünk, Mathiász János telepén, Kecskemét mellett.

Ezóta olvasóink közül többen kérdezősködtek, mikép lehetséges a szüretet olyan későre halasztani; nem teszi-e tönkre a termést a rothadás, a darázs, stb? 
Ezen kérdésekre a következőkben feleltünk meg. 

A kései szüretelésű szőlő borából magas áron vesznek meg többnyire a külföldre.
Így pl. a Sauvignon-szőlőből készült bor hektoliterje 500 korona, a burgundi fehér 250 korona, a Muskat Ottonel 300 korona, stb. A vevők közt vannak királyunk, a német császár, az orosz czár. 

Minden fényesen igazolja a kései szüretelés nagy előnyét.
Mert Mathiász ilyen borokat bir előállítani, annak magyarázata a szőlőfajok megválogatásán és a jó pinczekezelésen kívül első sorban a kései szüretelésben rejlik. Hiszen ugyanazon a vidéken, ugyanolyan szőlőfajok után s jó pinczekezelés mellett is csak közepes minőségű borokat kapnak azon gazdák, a kik korán szüretelnek. 

Különben a szüretelés idejére nézve nem a naptár az irányadó, hanem a szőlő érési foka.
Ezért nyúlik a Mathiász szüretje is néha 2-3 hétre. A már érett fajokat ugyanis előbb szűri pl. november elején, a többieket pedig az érés sorrendje szerint még később. A fajok természetesen külön táblákba vannak ültetve. 

De mit nevezünk szüretelési szempontból érettnek?
Azt a szőlőt, ami már túlérett. Mert a mint a csemegeszőlő teljesen érett, az még bornak éretlen. Hogy mikor érett meg a szőlő igazán szüretelésre, ennek külső jele az, ha a szőlőszemek rozsdásbarna, illetve sötétkék színt nyernek, a fürt szára némileg megfásodott, a szemek pedig ránczosodni, töpödni kezdenek. A szőlő evésre már ilyenkor kevésbé alkalmas, émelygős édes.

Van azonban olyan időjárás, mikor a még rothadásra rendes körülmények közt nem hajlandó fajok is rothadni kezdenek s ekkor bizony nem lehet bevárni a késői szünetet. Azonban itt is vigyázni kell, mert rothadás és rothadás közt nagy különbség van.

Ugyanis kétféle rothadást különböztetünk meg, az ecetes és nemes rothadást.
Ez utóbbi nemhogy ártana, ellenkezőleg, kívánatos. Jele az, hogy a szőlőszem héjjának felülete kissé megrothad, de a rothadás lejjebb nem terjed, a héjj könnyen leválik a húsról, mely rendkívül édes, a savanyúság minden nyoma nélkül. Ha ilyen rothadást látunk: ez nem ok korai szüretre. Egész más az ecetes rothadás. És még teljes érettség előtt támadja meg a szemeket s azoknak egész belsejükig hatol. Az ilyen szőlőt már nem lehet soká tartani s mihelyt lehet, le kell szüretelni. 

Az elmondottak akár homoki, akár bármely más talajon tenyésző szőlőre vonatkoznak.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98