Dtum
Login with Facebookk
1906 | Október

Szerecsen-mészárlás Amerikában

Amerikában általában borzalmas szerecsen üldözés folyt, a melynek egész sereg fekete lett áldozata. Mint Londonból irják, a rendőrség együtt üldözte a csőcselékkel a szerecseneket s hogy egy katonai csapat is tétlenül nézte a gyilkolást.

 

Azok a hirek, hogy a szerecsenek fehér asszonyok ellen merényleteket követtek volna el, túlzottak, vagy koholtak. Jellemző a helyzetre, hogy a déli államok sajtója ezer dolláros jutalmakat tűzött ki a szerecsenek meglincselésére. Az atlanti polgármester kijelentette, hogy az összes szerecseneket ki kell irtani. A mészárlás részletei a következők:


A mészárlás következtében a szerecsen lakosságot nagy rémület fogta el. A szerecsenek menekülni igyekeztek és most ezer számra töltik meg az országutat s másutt keresnek menedéket.

 

A biróságok sommásan járnak el; vizsgálatot nem is indítanak s a hol egy szerecsen ember holttestére bukkannak, egyszerűen azt állapítják meg róla, hogy ismeretlen tettes megölte. A megölt szerecsenek között egyetlen egy sincs, a kiről bebizonyították volna, hogy fehér asszony ellen merényletet követett el.

 

Ebben a pogromban fehér asszonyok játszották a főszerepet. Nagy mozgalmat indítottak, népgyűléseken beszédeket mondtak s ujságokban czikkeket irtak a szerecsenek ellen. A pogrom alkalmával a szerecsenek sok fehér embert megsebesítettek.

 

Egy néger óriás, a kit egy házból kihurczoltak s már négy puskagolyóval megsebesítettek, a támadó csőcselék vezetőjére vetette magát, tőrét mellébe döfte, aztán a falhoz lódította, a hol összetört csontokkal terült el. Erre aztán a csőcselék puskatussal ölte meg a szerecsent.

 

Az Atlantával szomszédos helységekben is gyilkolják a szerecseneket. Egy kétszáz emberből álló csapat egy közeli helységben megostromolta a börtönépületet s kihurczolt onnan egy szerecsent, a kit egy táviróoszlopra fölakasztott.

 

Tizenhat század gyalogság, egy üteg könnyű tüzérség, egy zászlóalj lovasság és az atlanti összes rendőrség vetekedik most a rend föntartásában. A múlt éjjel többször rálőttek a közúti vasúti kocsikra s e miatt több vonalon meg kellett szüntetni a forgalmat.

 

Éjjel tiz órakor ötven ember üldözőbe vett egy szerecsent, a ki egy szállóba menekült. Üldözői utána rohantak és a szállóban agyonlőtték. A lakosság izgatottsága leirhatatlan s a fehérek a szerecsenek bosszújától félnek.


Atlantából jelentik még: A város határában újabban húsz rendőrt megtámadtak. A támadók valószinüleg néger diákok voltak. Az egyetemi titkárt és egy rendőrtisztet megöltek és négy rendőrhivatalnokot megsebesítettek. Hat feketét elfogtak, köztük kettőt, mialatt menekültek, a néptömeg félig agyonvert.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98