Dtum
Login with Facebookk
1906 | Szeptember

Pénz- és tőkepiac

A belföldi pénzpiacon az ultimó beálltával az irányzat egyre inkább szilárdult:
nemcsak a búza-üzlet hanem az ipari tevékenység is nagy összegeket köt le, minek következtében a magánkamatláb emelkedése odáig fejlődött, hogy ma a monarkia területén sehol sehol sem lehet a bankrátán alól pénzhez jutni, Bécsben budapesti váltók 4 kétharmad százalékon helyezhetők el.

Napi pénzt bőven kinálnak, de a kinálattal megfelelő kereslet nem áll szemben.
A report üzletben a pénz ára 5-5 fél százalék, de nem igen veszik igénybe. Budapesten tárcaváltók 5 1/4 százaléktól felfelé eszkomtáltatnak.

A jegybankot a váltó-benyujtások egyre inkább igénybe veszik: a bank vezetőségének azonban az a nézete, hogy ezt nem annyira a mostani pénzszükséglet emelkedése, mint inkább a bankkamatláb felemelésétől való félelem idézi elő. Ezt bizonyítja az a körülmény, hogy több bank nagymennyiségű hosszu lejáratu váltót diszkontált a jegybankoknál, hogy olcsó pénzhez juthasson.

A félelem-okozta benyujtások összegét a jegybankoknál 25 millióra becsülik és azt hiszik, hogy az ultimó szükséglet nem lesz nagyarányu.

Az Osztrák-magyar bank főtanácsa augusztus 30-án tartja meg Bécsben a nyári szünet utáni első ülését, melyben a kamatláb kérdése is diskusszió tárgyát fogja képezni: erre vonatkozólag lapunk más helyén mondjuk el a véleményünket.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Váltóügyletek
Szabóné Fricska Anna

Az értékpapírok között igen elterjedt volt a váltó használata, viszonylagos egyszerűsége és elérhetősége tette népszerűvé.

A váltó forgatható értékpapír, kiállítója vagy elfogadója kötelezettséget vállal arra, hogy a váltón szereplő összeget meghatározott helyen és időben saját maga (vagy egy harmadik fél) fogja megfizetni. A váltót lejárat előtt is meg lehet venni, ilyenkor az esedékességig járó kamatot felszámítják, ez az ún. leszámítolás.

 

A váltóval kapcsolatos banki ügyletekről röviden:


eszkompt: a váltó leszámítolása (a szövegben: eszkomtál)

diszkont: 1. leszámítolás; a váltó névértékéből a lejáratig esedékes kamat címén levont összeg 2. váltó megvásárlása az esedékességig járó kamat levonásával
diszkontál: váltót leszámítol
report: halasztási díj tőzsdeügyletben

reporthitel: rövid lejáratú hitel a halasztó ügylet érdekében

ultimó: a követelés lejárati napja


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98