Dtum
Login with Facebookk
1907 | November

Mi újság?

Tenger alatt járó vonat-hajó

 

A tenger alatt járó hadihajó föltalálója, az amerikai Lake mérnök, uj, békés czélt szolgáló tenger alatt járó hajót szerkesztett.

A hajó szivaralku s egy villamos motor hajtotta csavar mozgatja. A tenger fenekén a hajó keréken jár s e czélra elől egy kormányozható s hátul két szilárd fogaskereke van. Ha a viz alá akarják meríteni, a hajón levő két kamrát megtöltik vizzel, a villamos motort átkapcsolják a kereket hajtó készülékre s a hajó uszóképességét elveszítve, alámerül a tenger fenekére, ha már most a motort beindítják, a hajó a kerekeken lassan halad. A fölszálláskor gőzgéppel vagy petroleum-motorral hajtott szivattyuval a merítő kamrából kiszivattyuzzák a vizet, erre a hajó lassan a viz fölszinére emelkedik.

A hajót a tenger fenekén tudományos kutatásra és elmerült hajórakomány megmentésére fogják használni. E czélra a hajóból a vizmentesen elzárható buvárkamarán a viz alatt buvárok szállhatnak ki. A hajó oldalából hosszu aczélkarokat tolnak ki, a végükre erősített kaucsuk szívóval a hajó a viz alatt a hajóroncsba vagy egy sziklába kapaszkodik s az ott dolgozó buvárok közelében marad. A hajó belsejében kezelt furóval keresztül birják furni az átkutatandó roncsot, vagy fölkotorhatják a tenger fenekét.

A megmentett rakomány vagy értékes holmi partra szállítására a tengeralatti hajóra keréken járó azcélkocsit kapcsolhatnak, a kocsira a buvárok ráerősítenek mindent, amit a fölszinre akarnak hozni s a hajó a viz alatt kivontatja a kocsit a partra. Szakkörökben Lake csodahajójától kitűnő eredményt várnak.

A csuda Mozi

Ha nagyapáink felkelnének sirjaikból s ha látnák a teknika haladását,azt hinnék, hogy itt tisztán boszorkányság történt. Lapunk kiadója néhány héttel ezelőtt Párisban volt s akkor egy nagy befolyásu franczia úr által skerült bejutni a Pathé Fréres boszorkány-konyhájába.

Ne tessék megijedni, itt csak olyan csudákat csinálnak, amelyek ma már természetes dolgonak tünnek fel, különösen,ha simerjük az eljárást.

Ez az a czég, amely a világ első és legnagyobb mozgófénykép gyárával bir. Ezrévelkészülnek itt a mozgófényképek, valamint a hozzá tartozó mindenféle gépek. Kiadónk nem kevesebb, mint 600, a világminden részéből összeszedett hires mehanikusokat talált ott, sőt köztük legnagyobb örömünkre, nem kevesebb, mint 11 magyar mekanikust is.

Szinte szédül az ember, ha végignézi, micsoda kolosszális apparátust igényel a mozgófénykép gépezeteinek előállitása. Mikor a gyárat végig tekintettük, átvezettek bennünket ugyanezen franczia gyár szinázába. Ezt a szinházat ugy tessék elképzelni, hogy itt még néző soha sem volt, mert minden művész csak a fényképező gépnek játszik.

Ismert nagy művészek és művésznők egyes darabokat adnak elő, amiket azután mozgófényképen örökítenek meg.

Ez a világhírű gyár néhány hó előtt Budapesten egy fióktelepet nyitott . Aki tehát kenyérkreset gyanánt akar magának egy ilyen szinházat berendezni, őszitén ajánljuk ezt az igazán nagyszabásu és a mi a legfontosabb, szolid vállalatot.

Ha Tolnai Világlapjára hivatkozik, teljesen dijtalanul minden vételkötelezettség nélkül küldenek Önnek képes árjegyzéket.

A gyár czime: Pathé Fréres Budapest, IV., Ferencziek-tere 4.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98