Dtum
Login with Facebookk
1908 | Augusztus

A hang lefotografálása

Valósággal csodákat művel uj meg uj találmányaival a modern technika. Mióta a tudósok megállapították a villamosság alaptörvényeit, azóta folyton fejlődik a villamosságnak a gyakorlati életbe való alkalmazása. Ma már semmi lehetetlennek látszó feladattól sem riadnak vissza a tudósok s ime, legujabban még a hang lefotografálásának módját is kitatlálták.

Rendkivül meglepő talámány ez; nem csoda, ha általános érdeklődést kelt most világszerte.

Hogy arczunkat, alakunkat lefotografálják, ebben semmi meglepőt nem fedezünk már fel, de mégis csak különös, hogy a forma nélkül való hangképet is megláthassuk szemeinkkel. Régen az ilyesmire azt mondták volna, hogy mesébe való.

A hang lefotografálását Devaux-Charbonnel franczia tudós találta ki hosszas kisérletezés után. Párisi laboratoriumában elmés müszert szerkesztett, amely a fényképező készüléknek és a telefonnak összeegyeztetésén alapul. Mint képünk alsó felén látható, a műszer három részből áll: és pedig az előtérben elhelyezett telefonkészülékből, a bal sarokban lévő villamos battériából s a háttérben látható fényképező készülékből, a bal sarokban lévő villamos fényképező készülékből.

Mikor a hangot le akarja fotografálni a tudós, beleszól a telefonkészülék kagylójába. A hanghullámok a villamos battéria segitségével a fényképező készülékbe jutnak a villamos lámpa fényét át tükörlapra vetődnek, a honnan azután a rendkívül érzékenynyé tett fotografáló lemezre jutnak át. A kép felső részén három hangfényképet látunk. E fényképen czikk-czakkos vonalakat veszünk észre; ezek a hang képei.

A készülék ugyanis rezgése közben fotografálta le a hangot s a czikk-czakkok e rezgéseket mutatják. A hangfényképeknek abban rejlik a tudományos hasznuk, hogy a rezgések nagyságából, gyorsaságából vagy lassuságából megtudható a hang rendes vagy rendellenes volta, tehát a tüdő, a mell és a gége munkájára is következtetni lehet belőle.

A kép felső részének baloldali első szakaszában magát a zseniális feltalálót mutatjuk be.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Hangok, képek
Kántor Judit

A hangok „láthatóvá tétele”, vagyis képszerű megjelenítése a fényképezés és a hangrögzítés fejlődésével fontos kérdéssé vált a századforduló környékén. A cikkben és a már korábbiakban bemutatott módszereken túl más próbálkozások is történtek a probléma megoldására.

Íme ízelítőül egy másik, valószínűleg nagyon dekoratív kísérlet leírása, szintén 1908. augusztusából:

Hang folytán keletkezett képek

Az egészséges ember hangjának rezgése egy Idiophon nevü készülék segitségével különféle szinű virágokat hoz létre.

D. Hayden szerint az ehhez szükséges készülék egy 15 cm. Hosszu és 12 és fél cm. Széles és egyik végén zárt porczellánhengerből áll. A henger falán egymással szemben két nyilás van, a melyeken cső megy keresztül, a melynek vége a hallócsőnek megfelelően tölcséralaku.

A henger nyitott végére egy rendkivül érzékeny hártya van feszitve, a melynek felső részére virágport hintünk, alsó része pedig vékony zselatinréteggel van bevonva. A zselatinrétegben különböző alap- és vegyülékszinek vannak poralakban szétterjesztve.

Az előkészületek megtétele után bele kell énekelni a csőbe, mire a hang egy darabig a hengerben marad és rezgései okozzák, hogy a szinek keresztülnyomódnak a zselatinrétegen és a legszebb, és legritkább virágképeket eredményezik, a melyek a hártya másik oldalán láthatóvá lesznek.

Szemléletes leírás, a végeredmény valószínűleg gyönyörű. Most már csak két dolgot kellene tisztázni. Először is, hogy miért kell ehhez a virágpor? És vajon a nem egészséges emberek hangjával a készülék miért nem működik?


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98