Dtum
Login with Facebookk
1908 | Augusztus

A kölni hid beomlása

Az épülőfélben levő Rajna-hid beomlása világszerte nagy megdöbbenést okozott. A katasztrófának, mint ismeretes, tizenhét áldozata van. A megmentett kilencz munkás állapota is rendkivül sulyos.

Az összeomlás hirtelen következett be, anélkül, hogy előbb bármiféle jel elárulta volna a közelgő katasztrófát. Két gőzös épp át akart haladni a nyiláson, a mikor a hid leszakadt. A két hajó csodával határos módon menekült. Egy személyszállító gőzös, melyen több száz utas volt, a szerencsétlenség szinhelyén, pár perczczel az összeomlás előtt haladt el.

Az összeomlást iszonyu robaj kisérte, melyet a Rajnánk fölfelé messze meghallottak. A beomlott hid nagy akadálya a hajózásnak. A szerencsétlenség helyén megrendítő drámai jelenetek játszódtak le, a mikor az elveszett munkások hozzátartozói jöttek és ebédet hoztak; az asszonyok és gyermekek keservesen jajgatva sirtak. A katasztrófának kiszámithatatlan következményei lettek volna, ha abban a pillanatban történik, a mikor hajók mennek keresztül a nyitva hagyott folyórészen.

A parton álló mérnökök egyike figyelmessé tette a rendőrséget arra a veszedelemre, hogy az egész hid összeomolhat. Erre az egész környéket kiüritették s az ezrekre menő embertömeget, mint képünkön is látható, a szomszédos utakra szoritották. Az épitményt egy dortmundi épitész-czég készitette hatóságilag jóváhagyott tervek alapján és elkészülte után hivatalosan átvették.

Nagyságáról fogalmat nyújt, hogy a hid középső ivének a szélessége 160 méter s a hid oly magas, hogy az alatta menő hajóknak árboczaikat nem is kell lehajtaniok. A hid vasuti forgalom, közuti kocsi és személyforgalom czéljaira szolgál. Az egész épitmény négy-öt millió márkába került, a melyből harmadfél millió márka esik csupán a vasszerkezet költségeire.

Érdekes, hogy egy előkelő mérnökszakértő véleménye alapján a hidépitmény gyöngének bizonyult, mire használatát megerődítéséig beszüntették. Ez a megerősítés meg is történt, kétségtelenül azonban nem a kellő mértékben. A hidnak különösen faalkozórészei voltak gyengék, ugy, hogy azok nem birták el a nehéz vasszerkezetet. Valószinünek tartják, hogy a hidnak megmaradt részét is le fogják bontani, nehogy a katasztrófa megismétlődjék.

A beomlott hidról a katasztrófa után készült fénykép-felvételünket e heti számunkban közöljük.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98