Dtum
Login with Facebookk
1908 | Február

VADÁSZATOK GÖMÖRBEN.

GÖMÖRBEN Mátyás királytól kezdve mind mostanáig nagy szeretettel űzik a vadat. Míg a vármegye felső részében az Andrássy grófi család erdőterületei állanak a vadászok rendelkezésére, addig a vármegye alsó részében a balogvári és meleghegyi két hatalmas vadaskertben szaporodik a szarvas- és vaddisznó-állomány. E két vadaskert Kóburg Fülöp herczeg birtoka; mind a kettőt több, mint kétszáz éve gróf Koháry István létesítette erős kőfallal körített helyen.


A balogvári uradalmat több más magyarországi uradalommal együtt a férfi-ágon kihalt Koháry herczegektől örökölte 1827-ben házasság révén Fülöp herczeg nagyatyja, Kóburg Ferdinánd herczeg. A mindenféle vadban bővelkedő balogvári erdőséget minden évben kétszer keresi fel Kóburg Fülöp herczeg és fia, Lipót herczeg, kik rendesen nagyobbszámú főúri társasággal érkeznek e pompás vadászterületre. Az idei vadászatok azonban a kettős családi gyász miatt csendben, vendégek részvétele nélkül folytak le január 9-től kezdve öt napon át. A vadászaton Fülöp herczegen, a házigazdán kívül Lipót herczeg, valamint unokaöcscse, Kóburg Ágoston herczeg vett részt.


Minthogy egyes vadak januárban vadászati tilalom alatt állanak, a herczegi vadászatok részben a balogvári vaddisznós, részben pedig a meleghegyi szarvaskertben folytak le, míg rókára és vadmacskára a balogvári uradalmat övező pagonyban folytak a vadászatok.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kóburg Fülöp herceg a vadászaton A balogvári kastély Széchy Mária ágya a balogvári kastélyban Klementina hercegnő szobája a balogvári kastélyban Mennyezetes ágy Klementina Kóburgi hercegnő szobájában a balogvári kastélyban Indulás  vadászatra a balogvári kastélyból A vadásztársaság a Szutori pagonyban A tizennyolcas szarvas Hajtók a vadászzsákmánnyal Vadászat után
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98