Dtum
Login with Facebookk
1908 | Január

A legujabb automatikus golyószóró

E helyen többször volt már szó a golyószórók jelentőségéről és fajtáiról, különösen a Bergmann-félét ismertettük bővebben, mint a mely készülék könnyű kezelhetőségénél fogva a legborzasztóbb öldöklést viheti véghez az ellenség soraiban.

Vickers és Maxim veszedelmesen tökéletes golyószóróit már kipróbálták és alkalmazták az angol hadseregben. A golyószórónak természetesen nem ez az első alkalmazása, mert a tüzérség szervezése óta mindig az volt a végczél, hogy oly készüléket tudjanak alkalmazni, a mely a lehető legrövidebb idő alatt golyózáporral takarja és szorítsa vissza az ellenséget.

A golyószóróknak többféle typusa ismeretes, így vannak Hotschkiss, Vickers és Maxim, Nordenfeld Colt-féle mitrailleuse-ök; állandó, új fegyvernem gyanánt elfogadták, illetve felhasználják Svájcz, Francziország, Angolország, Japán, Németország és az Egyesült-Államok hadseregei.

A Vickers-Maxim-féle új rendszerű automatikus mitrailleuse áll a tulajdonképpeni csőből és a lövegtalpból. E két főalkatrészt külön-külön tanulmányozták és meglepő eredményre jutottak, előállítván egy szerfölött érzékeny, csodálatosan pontos és az eddigieknél 18 klgrammal könnyebb hadi-szerszámot, mely a laffetával együtt 31.2 klgrammot nyom.

Tovaszállításához és működtetéséhez három ember szükséges (1. ábra), a kik e czélra külön szijazattal és odaerősített dörzspárnákkal vannak felszerszámolva. Az első ember viszi a csövet, a második a háromlábú lövegtalpat, a harmadik a töltény csomagokkal telt táskát. Mindeniknek megvan a maga czipelni valója, mint a népmesében. Öveikben patron-táskák, kulcsokat s egyéb a felállításhoz szükséges szerszámokat tartalmazó tokok vannak.

Az új mitrailleuse automatice működik; a töltés egy töltényekkel ellátott etető szallag segítségével történik. Az elsüléshez a ravasz megrántása elegendő, egy specials szerkezet segítségével lehet czélba lőni, vagy golyószóró, azaz automatikus lövéseket leadni 5-600 t egy percz alatt.

A háromlábú lövegtalp 13.4 klg. és három aczélhüvelyből s egy csövet feltámasztó forgattyúbúl áll. Az állvány mindegyik lába lapos fadarabra illeszkedik, hogy be ne fúródjék a földbe. Az egyiken a puska-irányító számára ülés van, általában mind a három láb csavarokkal van ellátva, hogy a golyószórót a kívánt helyzetbe tudjuk beállítani. E czélből a forgattyú is, a mely által a tulajdonképpeni gép az állványra nehezedik, fokokra van beosztva.

Hajlékony, erős vászon, vagy bőrszalaglövegekkel felszerelve látja el a gép táplálását. Ha a szerkezet megkezdte működését, akkor a lövegek automatice jutnak be a töltő-szekrénybe. Különösen ki kell emelni a lövés gyorsaságának előnyét, mert a golyószóró egy negyed óra alatt – ha a tüzelés szakadatlan – több mint 6500 golyót, tehát egy valóságos golyózáport zúdít az ellenség soraira.

Természetes, hogy ilyen végtelen nagy erőkifejtés mellett a cső ki van téve az áttüzesedésnek. Ezért van a vizet tartalmazó hűtőhengerrel körülvéve, hogy az elgörbülésnek lehetőleg elejét vegye. Meg kell jegyeznünk, hogy az újfajta golyószóró minden legkisebb része aczélból van, a régebbi mintáknál látható bronzrészeknek itt nyoma sincs.

A kezelés elsajátítása rendkívül könnyen történik, mind a három embernek megvan a maga külön szerepe. Jól begyakorolt emberek kezében veszedelmes eszközzé válhatik e különben ártatlan s lövegtalp nélkül csak 18 klg. súlyú ágyúcska, mely helyes, czéltudatos alkalmazás mellett oly végtelen sok nyomor s keserv szülője lehet.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A golyószóró tovaszállitására szükséges személyek s azok szerepe Automatikus mitrailleuse beállitva, lövésre készen
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
„Sohasem lesz belőled semmi!” „Sohasem lesz belőled semmi!”
Madách halhatatlan művének falaszter-jelenlétében tudós, vizsgálja a...
Uj hadügyminiszter Uj hadügyminiszter
A volt hadügyminisztert, báró Schönaichot nyugalomba küldték, s új...
Majom mint borfiu Majom mint borfiu
Egy párisi előkelő vendéglő éttermében érdekes tréfával lepte meg...
Összeesküvés a czár ellen Összeesküvés a czár ellen
Egy angol ujság pétervári tudósítója állítólag föltétlenül megbízható...
Ghandi bizalmasa, egy fiatal hindu ujságiró vasárnap reggel Pestre érkezett Ghandi bizalmasa, egy fiatal hindu ujságiró vasárnap reggel Pestre...
Ghandi bizalmasa, egy fiatal hindu ujságiró vasárnap reggel Pestre...
Püspök egy papképviselő ellen Püspök egy papképviselő ellen
Markos Gyuláról, a péri kerület képviselőjéről, Révész Sándor győri...
Halálra ítélték az auschwitzi halálgyár parancsnokát
A kattowitzi különbíróság most tárgyalta az auschwitzi halálgyár...
Imrédy és kormányának lemondását nem fogadta el a Főméltóságú Kormányzó Imrédy és kormányának lemondását nem fogadta el a Főméltóságú...
Vasárnap este nyolc óra után került nyilvánosságra a következő...
A birkózás szabadstílusú Európa bajnokságai A birkózás szabadstílusú Európa bajnokságai
A birkózás szabadstílusú Európa bajnokságainak vasárnapi harmadik...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98