Dtum
Login with Facebookk
1908 | Július

A főváros kölcsöne

A Pesti magyar kereskedelmi bank és a Magyar általános hitelbank versengése a főváros kölcsönéért azzal az előrelátható eredménynyel végződött, hogy a két versenytárs kiegyezett és most már egyesülve pályáznak a kölcsönért. A székesfőváros tehát elhalasztotta az alkalmat, hogy a szabad verseny előnyeit kihasználva, a jobbik ajánlatot választhassa.

Az egyesült bankok most már nem terjesztettek fix ajánlatot a főváros elé, hanem elhalasztották az ajánlat-tételt őszre, amikorra a főváros megállapítja majd beruházási kölcsön-szükségletének számszerű összegét.

Bárczy polgármester kommünikéjében azt a reményét fejezi ki, hogy a kölcsön feltételei az uj ajánlat szerint sem lesznek kedvezőtlenebbek. Ezt a reménységet abból meríti, hogy a két bank vezetője „előreláthatólag” kizártnak tartja a kölcsön felvételeinek kedvezőtlenebbre válását.

A polgármester ebben alighanem csalódni fog.
A két bank nem azért egyezkedett ki erre az üzletre, hogy a fuzióból a fővárosnak legyen haszna, hanem, hogy – egyedül állván már most a piaczon — verseny hiányában ők diktálják a feltételeket. Az „előreláthatólag” szócska olyan fentartást jelent, amelynek értelmével őszre a polgármester is tisztába fog jönni.

Most a főváros, ha siet a kedvező alkalmat megragadni, kaphatott volna 30 millió koronát 88 1/2 %-ért. Majd elválik, hogy az őszszel kap-e még pénzt ugyanezen az árfolyamon?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pesti Magyar Kereskedelmi Bank jelzáloglevele Pesti Magyar Kereskedelmi Bank részvénye
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98