Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1908 | Május

Lovaspolo mérkőzés.

Pompás automobilok, gyönyörű magánfogatok és gyors fiakkerek ontották az előkelő közönséget a budapesti versenypályának a polómérkőzésre fentartott helyére mult pénteken.


A mult pénteki nap közönség dolgában rekordot jelent. Ott volt Budapest színe-java s a sportok iránt annyira érdeklődő Auguszta főherczegasszony is, ki maga is pompásan üli meg a lovat.

 

Itt adjuk azoknak a neveit, kiket sikerült összeírnunk:
Hölgyek: Auguszta királyi herczegasszony, gróf Wenckheim Frigyesné, gróf Teleki Tiborné, gróf Wenckheim Dénesné, gróf Széchenyi Imréné, Bezerédi Viktorné, gróf Somssich Miklósné, Bezerédi Andorné, gróf Hadik-Barkóczy Endréné, herczeg Odescalchi Gézáné, gróf Pálffy-Daun Vilmosné, gróf Dessewffy Miklósné, gróf Károlyi Lajosné, Degenfeld Paula grófnő, özv. gr. Károlyi Alajosné, özv. gróf Andrássy Tivadarné, özv. Bánffy Györgyné, özv. gróf Bethlen Andrásné, özv. Kállay Benjaminné, herczeg Windischgrätz Lajosné, özv. gróf Almássy Györgyné, özv. gróf Andrássy Aladárné, gróf Károlyi Lászlóné, Magyar Lászlóné, báró Dániel Ernőné, Thaly Zsigmondné, Pucher Zsigmondné, Pucher Istvánné, gróf Keglevich Béláné, Darányi Gyuláné, Drasche Lázárné, Vojnich Sándorné, Ebner Józsefné, özv. Szentiványi Józsefné, özv. Szemere Attiláné.


Urak: Andrássy Gyula gróf belügymin., Batthyány Elemér gróf, Csekonics Endre gróf, Teleki Tibor gróf, Hadik-Barkóczy Endre gróf, Püspöky Emil, gróf Széchényi Béla, Csekonics Pál gróf, Edelsheim-Gyulay Lipót gróf, Jankovich-Bésán Gyula, Magyar László, Forster László, Földváry József, Kosztka Emil, Balassa István, Szabó Nándor, Biscingen Nándor gróf, Karátsonyi Aladár gróf, Roskoványi Dezső kapitány, Auguszta kir. herczegnő kamarása, Salamon Géza, Zichy Antal gróf, Reisz Henrik, Széchenyi Gyula gróf, Inkey László, Pallavicini Ede gróf, Zichy Béla Rezső gróf, Elek Gusztáv, Rudnyánszky György, Farkas Kálmán, Luczenbacher Pál, Nagy Gábor, Andrássy Sándor gróf, Baich Milán báró, Bethlen István gróf, Jekelfalussy Zoltán.


A verseny pont 4 órakor kezdődött lovaspoló mérkőzéssel, uj kombinációban. Az „old men” (öreg urak) mérkőztek a fiatalokkal (boys) s az öregek bizonyultak erősebbeknek, amennyiben 1:0-ra megverték a feltörekvőket.

 

Az „Old men” csapatban: Bánffy Miklós gróf, Rohonczy Lőrinc, Károlyi Lajos gr. és Andrássy Géza gr. játszottak, míg a „Boys” csapat Wenckheim József gr., Andrássy Károly gr., (Andrássy Géza gr. fia), Pallavicini György őrgr. és Széchényi László gr.-ból állott.

 

A póló után a hölgyek vonultak fel. Egyforma ruhában, - fehér frakkszerű kabát és fekete alj – voltak öltözve. Az első szám volt az oszlop-verseny. Egy síkban 5 egymástól körülbelül 8 m.-re elhelyezett oszlopsor volt felállítva. Ilyen oszlopsor is 5 volt. A feladat az volt, hogy az egy síkban elhelyezett oszlopokat, amelylyel szemben volt a lovas felállítva, bizonyos távolságból elindulva, az oszlopok körül fonódva leghamarabb térjen vissza. Ebben a versenyben: Almásy Denisz grófnő, Hunyady Teréz grófnő, Inkey Laya, Karátsonyi Mamy grófnő, Karátsonyi Manci grófnő, Odescalchi Lily herczegnő, báró Aczél Elemérné és Széchényi Erzsébet grófnő vettek részt.
Az első előfutamban Karátsonyi Mamy grófnő lett az első, második Andrássy Boby grófnő.


A hölgyek díjugratása volt a következő versenyszám. Szóló sövény, hármas sövény, markirozott kőfal, lejáró papendekli fedéllel, és széles vizesárok voltak az akadályok a versenytér másik oldalán.
Győztes lett Karácsonyi Mamy, második Inkey Laya urnő, harmadik Andrássy Boby grófnő.


A nap fénypontja azonban, humor szempontjából, a baba vagy magyarosan szólva a kugliverseny volt. A tér egy pontján két csoportban öt-öt kuglibáb volt felállítva s ettől 8-10 m.-re egy-egy kosárban 25-30 gumilabda. A helytől mintegy 200 m.-nyire két csoportban két hölgy és két férfi egy-egy négyes csoportot alkotva állottak fel. Feladat az volt, hogy innen vágtában indulva, a bábokhoz érve, le kellett a férfiaknak szállni, miközben a nők tartották a kantárszárakat és a férfiaknak a labdákkal addig kellett bombázni a bábukat, míg mind leesett. Ha elfogyott a labda, akkor sajátkezüleg kellett összeszedni egy csomót s tovább bombázni. Győztes az a csoport, mely legrövidebb idő alatt kerül vissza kiinduló helyére. A győztes csoport (Aczél bárónő, Teleky Géza gróf, Karácsonyi Mamy, Andrássy Manó gróf) tényleg a leggyorsabban dolgozott.


Utolsó verseny volt: a nők nyeregbe segítése. A férfiak kantárszáron vezetve a lovakat rohantak arra a helyre, a hol a hölgyek állottak. A hölgyeket nyeregbe kellett segíteni, kiknek a kiindulási helyre kellett visszatérni. Győztes az, a ki elsőnek ér az elindulási helyre. E versenyt Andrássy Boy grófnő nyerte Pallavicini György gróf aszisztálása mellett. Második Aczél Elemér báróné lett Teleki Géza gróffal.

 

A versenyeket a díjkiosztás fejezte be. A Polo Clubnak, de a közönségnek is emlékezetes marad a mult péntek. A Polo Club-nak egy jól sikerült, a közönségnek egy kellemesen eltöltött napot jelent.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Képek a Budapesti Póló Club mérkőzéseiről Lovaspóló Budapesti Póló Club hölgyek versenye Karátsonyi Mamy grófnő a póny-gátverseny győztese
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A légvárak ellen A légvárak ellen
Háboru utáni vezetőembereink közül alig egy-kettő mutatja a...
Przemyls második ostroma Przemyls második ostroma
A mult hét elején jelentette hadvezetőségünk, hogy az orosz seregek...
Durand Zsuzsi nyerte az országos női tőrvívó versenyt Durand Zsuzsi nyerte az országos női tőrvívó versenyt
Vasárnap délután a fővárosi Vigadó kistermében rendezte a Vívó...
Dosztojevszkij Dosztojevszkij
"Ami koldusszegény országunk talán végül is az egész világnak egy új...
Császárkoronázás Indiában Császárkoronázás Indiában
A brit világbirodalomban nevezetes esemény történt. Most volt...
Ványa és Szalay az első a Jánoshegyi síversenyen Ványa és Szalay az első a Jánoshegyi síversenyen
Magyar Sí Szövetség vasárnap délelőtt a jánoshegyi nagysáncon kitűnő...
Egy királyi herczegnő mint vasmegyei virilista Egy királyi herczegnő mint vasmegyei virilista
Lajos bajor herczeg feleségének, Mária Terézia királyi herczegnőnek...
Tizenkilenc központi sertésvágó helyet jelöltek ki az ország területén Tizenkilenc központi sertésvágó helyet jelöltek ki az ország...
Fontos kérdésekről tanácskozott a napokban az értekezlet, amelyet az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98