Dtum
Login with Facebookk
1908 | Október

Kis gazda rovat

Milyen termés lesz?

Julius 4-én jelent meg a földművelésügyi miniszter újabb hivatalos vetésjelentése julius elsejéről.
A jelentés ezuttal hanyatlásról ad számot, a mi a száraz, meleg időjárás rovására irandó. A szárazság kiváltképen a takarmányfélének ártott, a melynek az állapotát az ország számos vidékén válságosnak tartják. Föltéve, hogy az országnak rövid időn belül kiadós, bő csapadékban lesz része, még akkor sem remélhető, hogy a kedvezőtlen juniusi időjárás mély nyomokat ne hagyjon a mezőgazdaságban. 

Az bizonyos, hogy a legelőn és a réten okozott kárt már semmi sem teheti jóvá, de a kapásnövény, nevezetesen a dohány és a burgonya, valamint a gyümölcs, kiváltkép a szőlő, még ezután is javulhat. 

A kimutatás gabonaneműnél is tetemes visszaesést mutat.
Az ország tulnyomó részében learatott területen a keresztek száma kisebb volt, mint remélték és sok a buza meg a rozs, a melynek a hozama a korai érés folytán silány és rosszul fizetett. A miniszter fontosnak tartja annak a kijelentését, hogy országos átlagban csak közepesen aluli eredmény várható, bár némely helyen elég jó a buza minősége, sőt szép vörös szemű is termett.

Végül még fölemlíti, hogy a közzétett eredmény véglegesnek nem tekinthető, mert a számos vidékről a próbacséplés eredményét nem közölték, így tehát csak a következő jelentésből lehet majd alapos tájékozást szerezni. A becslés szerint megközelítőleg remélhető, föltéve, hogy már nagyobb változás nem áll elő: buza 36.40, rozs 11.64, árpa 11.88 zab 9.94 mm. A mult évben termett 32.80 millió mm. buza, 10.69 millió mm. rozs, 13.73 millió mm. árpa és 11.54 millió zab. 


A libatojások termékenysége

Hogy a libatojás termékeny legyen, nem kell a párzásnak okvetlenül a vizen történnie. Mindenesetre a vizen történő párzásoktól nagyobb és jobb eredmény várható, mint a földön történő után.

Biztos termékenység csak úgy várható, ha a gunár legalább két éves és legfeljebb 4-5 éves.
A keltési idő 28-30 nap. Legjobb eledel libák számára terjedelmes legelő, mindenféle konyha-hulladék, zab, árpa, kenyér. Nem minden liba jó keltő. Különösen a fiatal libák megbizhatatlanok e tekintetben, ezek sokszor az első napokban vagy közvetlen a kis libák kikelése előtt felállnak a tojásokról és ott hagyják azokat.

Ha a libák nem akarnak kelteni vagy nincsen jó keltő liba, akkor a libatojások keltetésére pulykát, kohin, langshan vagy brámatyúkot kell használni. Pulyka alá 9-11, más tyúk alá 5-7 libatojás teendő. 

A libák abban a fészekben költsenek is, hol tojtak.
Ha tyúkok költik a libatojást, akkor olyan fészek készítendő, mint a tyúktojások keltetésénél és a keltési idő harmadik harmadában, a mikor a tyúk fészkét elhagyja, naponta meleg vizzel kissé megnedvesítendők a tojások, hogy az embrió megkapja a fejlődéséhez szükséges nedvet.

A fiatal libák első eledele kenyérmorzsa finomra vágott csalánnal salátalevelekkel vagy lesarlózott fűvel és kevés finomra vágott tojással elkeverve. Később leforrázott búzakorpa vagy árpadara, túró, főtt rizs, áztatott zab, árpa vagy kukoricza. Gyártanak különben fiatal liba nevelésére szolgáló eledelt is, melyet csak forró vizzel vastagra kell elkeverni és finomra metélt csalánt vagy füvet kell hozzáadni. Ezáltal sok fáradságot és munkát lehet megtakarítani. 


A szúvasodás megakadályozása

E baj a fáknál fordul elő és leginkább az idős, öreg fákat támadja meg.
Oka, a fán sebek ejtetnek s azok nem tapasztatnak be fatapaszszal, korhadni kezd a fa s elpusztul belsejének nagy része. Láthatunk ilyent eleget, különösen fűz- és nyárfáknál, melyekben néha embernagyságú korhadás is van.
Ez a korhadás vagy szuhosodás a fa életét előbb-utóbb megsemmisíti, ezért ha életben akarjuk tartani a fát, gondoskodnunk kell a baj tovaterjedésének megakadályozásáról. Kisebb üregeknél azok kitisztítása és tapaszszal való ellátása elégséges, ha nagyobb a korhadék, akkor azt kiszedve, e korhadt rész széleit megszenesítjük, mit elérünk az által, ha pár pillanatig tartó szalmatűzzel kiégetjük a fa belsejét, de vigyázunk, hogy a láng az élő részt ne bántsa.

Nagyobb védelmül az égett rész fölé mész, agyag és marhaganajból készült keveréket is készítünk. Ha az üreg úgy áll, hogy abba nedvesség csuroghat belé, úgy legjobb a rést befalazni, mert az a fa életének hátrányára nincsen.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Aratás Betűzőszú (B) a szílfa nagy kéregszújának rágványa,  (A) felül a betűzőszú és alul a rézmetszőszú csillagos rágványa; (1-6) a betűzőszú lárvája, (7-9) bábja és testrészei
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98