Dtum
Login with Facebookk
1908 | Október

Osztatlan munkaidő a pénzintézeteknél

A Pénzintézeti tisztviselők országos egyesületének az osztatlan munkaidő tárgyában felvetett eszméje nem hullott terméketlen talajba. Különösen a vidéki nagyobb városokban, mint Kolozsvár, Szabadka, stb. csakhamar gyökeret vert az eszme és a nevezett egyesület által szétküldött körleveleknek megvolt a hatásuk.

Eljutott ez a körlevél hozzánk is és a kassai pénzintézetek vezetőinek humanitása a tisztviselők eminens érdekében, mondhatni egy csapásra meghozta a kivánt eredményt. Nem kellett hozzá más, csupán egy kérvény és Kassán nem jutott senkinek sem eszébe az, hogy ezáltal akár az intézetek meg lennének röviditve, akár az a feltevés, hogy ez a mozgalom a tisztviselők részéről csupán szocziálista igények támasztása. 

Én, mint egy 20 tisztviselővel müködő intézet első tisztviselője, most már a gyakorlatból is bátran merem állitani, hogy az osztatlan munkaidő az intézeteknek nem kárukra, hanem előnyükre van. Eltekintve minden más előnytől, osztatlan munkaidő alatt sokkal többet lehet végezni, mert a megfelelő szabad idő alatt nyert munkakedv mintegy lesugárzik a tisztviselők arczáról.

Mi az osztatlan munkaidőt junius elsejével hoztuk be.
Dolgozunk reggel 1/2 9-től 12 óráig, esetleg d.u. 1 óráig is és azután d.u. 3-tól határozatlan időig. Míg az utóbbi beosztás mellett a tisztviselők jóformán a délutáni hivatalos órát illetőleg soha nem tudták magukat kellőleg tájékoztatni és emiatt gyakran nem tudtak maguknak kellő szórakozásról szellemi továbbművelődésről gondoskodni, addig az osztatlan munkaidő mellett az egész tisztviselőkar jobban összefog, hogy a kitűzött időre minden a legpontosabban el legyen végezve és szabad idejét jobban felhasználhassa. 

Hogy mennyire nem volt káros az intézetre nézve az uj rendszer behozatala, azt a félévi zárlat alatt teljesitett munkálatok is beigazolták. Az osztatlan munkaidő behozatala előtt a zárlatok alkalmával dolgoztunk a fentemlített munkaidők alatt délelőtt és délután is és dolgoztunk a zárlati munkán átlag két hétig este 9 órától éjjel11 óráig.

Ez utóbbi idő alatt nemcsak, hogy sok villanyt fogyasztottunk el, de akárhogy veszszük, az éjjeli munkát soha nem lehet összehasonlitani a nappalival. Hozzá még ezen beosztás mellett egy napon kétszer kellett a munkát félbeszakitani és mindössze mintegy 7 1/2 órát dolgoztunk. Most az osztatlan munkaidő mellett a félévi zárlat alkalmával dolgoztunk reggel 1/2 9-től d.u. 2 óráig a napirendes munkálatokon és délután 1/2 4-től este 7 óráig dolgoztunk a zárlaton.

Ennek a beosztásnak nemcsak költség tekintetében volt meg a szemmel látható előnye, hanem munkaidőben is egy óra többletet jelentett. Sokat tett azután az is, hogy így a munkát csak egyszer kellett megszakitani. Erre minden tisztviselő örömmel vállalkozott, mert így nem is egész két hét alatt, julius 4-re már tökéletesen minden izében teljes átmenő tételes mérleggel és annak összes mellékleteivel készen voltunk. Folyószámlakivonataink is 4-éig mind kimentek és azóta ismét csak egy izben dolgozunk naponta. 

És hiszem, hogy az eszme előbb-utóbb – annál is inkább, mert a lehetőség meg van hozzá – mindjobban tért fog hóditani és a Magyarországon immár hatalmas osztályt tevő pénzintézeti tisztviselőknek ez a jogos óhajtása ugy a fővárosban, mint a vidéken általában teljesedésbe fog menni.

Csak jóakarat kell hozzá, az pedig, jól tudjuk, a vezető egyének jórészénél megvan, hiszen ők is emberek.
(Kassa.)

Zakar Ferencz.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98