Dtum
Login with Facebookk
1909 | Január

Nordenszkjöld Budapesten

Érdekes, egyszersmind világhirű vendége volt a mult héten fővárosunnak. Nordenszkjöld Ottó, a hirneves svéd egyetemi tanár, a ki földünk teljes megismerése érdekében oly páratlan önfeláldozással s halálmegvetéssel buzgólkodik. Nordenskjöld a titokzatos déli sark kutatói közé tartozik s 1901-ben ő volt a nagy svéd expedicziónak a vezetője.

Budapestre a Magyar Földrajzi Társaság meghivására látogatott el és az Urániában előadást tartott a délsarki expedicziójáról. A hires tudóst dr. Lóczy Lajos üdvözölte magyar és német nyelven.

Nordenskjöld Ottó az üdvözlés után megkezdett előadásasorán elmondotta, hogy a vezetése alatt álló svéd expediczió 1901. év elején indult a déli sark felé.Dél-Amerika legdélibb pontjától nem is kellett sokáig utazniok, hogy elérjék a déli sark jégmezőit.

A mikor partot értek, az expediczió három részre szakadt és mindegyik más-más irányba indult felfedező utra. Rengeteg sokat kellett küzdeniök a nagy hideggel. Az idő annyira változó, hogy egy-ét napig aránylag elég meleg van, pár nap mulva azonban a hideg rendkivül erős intenzitással lép fel.

Igen nagy nehézséget okozott az is, hogy a három töredék nem tudott egymásra akadni. Közben megsemmisült a hajójuk. Mivel sokáig nem adtak hirt magukról, Amerika és Anglia segitő hajókat küldtek. Amerika hajója előbb érkezett meg és ezzel tértek haza a három évig tartó expediczióról.

Nordenskjöld a déli sarkon sok vulkánikus képződményt talált. Növényvilága elég van. Állatok közül csak pinguint és fókát találtak. Ezek husából sokáig táplálkoztak.

A hires tudós arczképét itt közöljük.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98