Dtum
Login with Facebookk
1909 | Június

Dr. Pajor szanatóriuma

A fővárosnak a Nemzeti Muzeum és egyetemi klinikák táján elterülő csendes, előkelő negyedében, a Vas-utcza 17. szám alatt egy uj, palotaszerü épület emelkedett ki a szomszédos házcsoportból. A nagyközönség és az orvosi szak minden müvelőjének egy régi óhaja teljesül, mely mindeddig élénk hiányát érezte egy központi fekvesü, modern, előkelő gyógyintézetnek a fővárosban. 

A modern szanatóriumi épitkezés minden vivmánya összhangban áll itt a legtökéletesebb gyógyászati és segédeszközökkel. Belépéskor az érkezőt egy barátságos, de impozáns csarnok fogadja, melynek üvegteteje a legharmonikusabb szinü diszüvegezéssel pompázik.

Az alagsor és földszint magában foglalja a gyógyeszközök végnélküli sorát:

elektromosság, röntgen, fény, villany, szénsavas, gyógyszeres fürdők, gépgyógyászat, impozáns vizgyógytermek minden elképzelhető gyógyeljárásokkal stb., a pneumatikus és inhaláló-szobában látunk egy kerek vastornyot, diszes inhaláló-fülkéket és asztalokat, melyek Reichenhall és Ems gyógytényezőit itt a fővárosban teszik megközelithetővé. Pöstyén csodás iszapja is itt talál alkalmazást külön gyógyhelyiségekben. 

Földalatti gépezetek látják el a ház minden szobáját fütéssel és meleg vizzel, az inhalatoriumot friss levegővel, a hütőhelyiségeket hideg levegővel és az egész ház részére való porszivókkal.

Mindhárom emeleten vannak betegszobák, összesen 70, melyek tágasak és világosak, virágdiszitéses erkélyekkel, csinnal és a tisztántarthatásra legnagyobb figyelemmel berendezve. Tágas csarnokok, széles folyosók, ebédlő, társalgó a szórakozás és társas érintkezés czéljaira kényelemmel és izléssel berendezve. 

Az épület tetején elterülő 400 négyszögméternyi lapos terrasz szolgál a nap és légfürdők czéljaira, a falakon vizcsapok és zuhanyok, a betegek liften jutnak ide esetleg ágyastól s a budai hegyekre s Budapest háztengerére nyiló impozáns kilátást az üdülő sétálók is élvezhetik. 

A szanatórium minden orvosnak egyformán áll rendelkezésre; a betegek joga orvosaikat szabadon választani, kiket ugy a diagnosztikus segédeszközök, valamint a szanatórium gazdag gyógyitó berendezése hathatósan támogat. 

A diatetika osztály külön konyhája lehetővé teszi az anyagcserebántalmak helyes kezelését, a czukorbetegek gyógyitását, soványitó és hizlaló kurák pontos végzését. 

Kimerült, ingerlékeny idegzetüek itt nyugalmat és edzést, belső betegek a legmegfelelőbb eredményes gyógykezelést lelik. Bőrbetegek kezelésére a külön fürdők sokfélesége, a vizágyas szoba és specziális gyógymódok szolgálnak. A sebészet és a nőgyógyászat impozáns műtőhelyiségei és egyéb berendezése révén itt méltó otthont talál. 

Budapest ezen uj szanatóriuma, mely a Vas-utcza 17.szám alatt épült, méltán versenyezhet a külföld hasonnemü intézeteivel. Ilyen modern berendezésü intézmények teszik igazán világvárossá Budapestet és azért minden jóérzésü magyar embernek örvendenie kell, a miért akadnak olyan áldozatkész vállalkozók, a kik nagy tőkebefektetés és munka árán hozzájárulnak szép fővárosunk fejlődéséhez.

Mennyivel jobban kell örvendenünk, hogy éppen az egészségügyi intézmények terén észlelünk ilyen rohamos fejlődést és azért szivesen üdvözöljük a dr. Pajor-féle szanatorium alapitóit és igaz szivből sok sikert kivánunk nekik vállalkozásukhoz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98