Dtum
Login with Facebookk
1909 | Május

Erupczió

Az időről szólva a legsűrűbben használt képpel folyamnak szoktuk nevezni, pedig jönnek napok, a mikor inkább tűzhányóhegyhez hasonlít. Vulkánhoz, a mely néha csöndesen füstölög, máskor meg sok esztendők hosszán még ezzel a jellel se árulja el, hogy a mindennapos élet kérge alatt egyáltalában forrongana valami, de egyszer csak jön egy nap és – kitör.

 

A hirnek öblös torkán sisteregve és dörögve árad ki az események forró lávatömege és izgalmával elborítja a lelkeket. Torlódva repül és hömpölyög ki a kráterből mindenféle esemény: egekig csapó lángnyelv és apró meg nagyobb ködarabok.

 

Az egyik históriát jelent, a másik csak – szenzácziót. Az egyik a lelkeket rázza meg, a másik csak a kiváncsiság forró lapjára fröcscsent egy pár csöppet – többnyire vércsöppet, - de mindenik alkalmas rá, hogy izgassa az embereket és feszültséggel töltse meg a levegőt.

 

Természetesen nem minden egyforma jelentőségű és fajsúlyú, a mint hogy más vulkán kitörése is vegyesen szór a magasba rengeteg sziklatömböket és – homokot. Ime: a mult vasárnap huszonnégy órája is tisztára egy ilyen erupczió képét mutatja.

 

Bulgária új fejezetét indítja meg a maga történelmének. Ferdinánd fejedelem megüzeni a szultánnak, hogy nem vazallusa többé, hanem a független bolgár királyság czárja, Magyarország és Ausztria nagykövetei Ferencz József sajátkezű leveleit viszik Európa uralkodóinak, a melyekben Boszniának és Herczegovinának a bekebelezéséről értesíti őket.

 

Keleten fegyveres hadak és nehéz ágyuk dübörögve vonulnak a határokra. Ezek az erupczió nagy sziklatömbjei: események, a melyek a história anyagába tartoznak. De a nagy tömbök mellett záporként omlanak a szűkebb és kisebb körű szenzácziók kődarabjai is. Budapesten a szocziálisták fölizgatott tömege revolverből sortüzet át a rendőrökre.

 

Egy gonosz és beteglelkű némber gyilkos szándékkal merényletet intéz a magyar szinpad egyik elsőrangú büszkesége, Márkus Emilia ellen, azután öngyilkosságot követ el. – Máramarosszigeten egy lelketlen tréfa és oktalan rémület halottak és sebesültek vérével áztatja egy templom földjét.

 

– Pécskán egy álmos vasúti őr végzetes tévedése vonatokat szalajt egymásnak és borzalmas katasztrófát okoz. És mindez a világesemény, helyi szenzácziói és riasztó szerencsétlenség rövid huszonnégy óra alatt! Valóban az idő, ha egyszer alaposan munkába áll, egy nap alatt csinál annyit, hogy akár évekig bátran pihenhetne utána!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98