Dtum
Login with Facebookk
1909 | Május

Az Eiffel-tororny órája

Azt tartja a közmondás, hogy mindig jó, ha tudjuk, hánat ütütt az óra? A minek természetesen értelme van falun, kisebb vagy középnagyságu városban, de ugyan mondja meg valaki: ki fog egy fő- vagy világvárosban, a hol a mindennapi zaj lenyeli a tornyóra méltóságteljes, vontatott kongását, arra várakozni, vagy az után szaladgálni, hogy valahol kikoplalja, míg valamelyik tornyóra rákezd az óraütésre? Senki.

Az ilyesmire ráér a falu csendes lakója, vagy a vidéki város polgára, vagy ráér például a khinai paraszti sorban levő ember arra, hogy türelmesen várakozzék egy macskára, a melynek szemébe tekintve, a macskaszem sajátságos összehuzódásából olvassa ki, hogy voltakép hányat ütött az óra ott, a hol van toronyóra…

Micsoda óriási haladást jelent ehez a közmondásos egyszerüséghez képest a párisi Eiffel-torony órájam a mely ugyan nem üt, de mértföldekre mutatja este, éjjel a párisiaknak, hogy mennyivel rövidült meg az életük.

Mellékelt képünkön szemléltetjük az óra szerkezetét és bemutatjuk az Eiffel-tornyot, a mint késő szürkületkor kigyulnak rajta az időjelző villamos lámpák. Eltekintve a szerkezet berendezésétől, az eszme oly egyszerünek látszik (t. i. ha már ismerjük!), hogy az ember szeretne bosszuságában nagyot ugrani ésmindenkinek a fülébe kiáltani: hisz én is így gondoltam! Persze! Persze!

Mert hiszen a szerkezet egy pontosan járó óraműből áll, a mely egybe van kötve három pontosan (óra, percz, tizpercz szerint) forgó hengerrel, ezek viszont kapcsolatba jutnak a minden óra, percz és tizperczeknek megfelelő villamos áramvezetékkel.

A mint tehát a henger megfelelő fordulatot tesz, a hengeren látható fémtű kiváltja az illető villamos lámpákhoz vezető áramot, abbana pillanatban a torony oldalfelületein – mint képünkön látható – kigyulnak a megfelelő számalakban csoportosuló lámpák.

A villamos lámpák mindaddig ugyanazt az időt jelzik, a míg a percz, tizpercz és óralámpákat kiváltóhengerek az óramű szerint egyet fordulnak. Ezek szerint tehát a párisiak este, éjjel percznyi pontossággal tudhatják, hogy hány az óra.

Ehhez más fáradság nem szükséges, csak egy pillantás a gyakorlatilag kihasznált Eiffel-toronyra.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98