Dtum
Login with Facebookk
1909 | Március

Wekerle a külügyekről

Wekerle Sándor miniszterelnök: A nagyérdekű fejtegetés után, a melyet a nagyméltóságu gróf úr előterjesztett, kötelességem a kormány álláspontjának megismertetése. Ami az annexiót illeti, újból megállapítom, hogy azt a török alkotmányosság tette szükségessé, a nagyszerb propaganda pedig sűrgőssé. Az annexió időpontja, szóval, csak részben függött a monarchiától. Az annexióba beleszólása senkinek sincs, aminthogy a Bosznia népének adandó alkotmányba sem engedünk beleszólást senkinek. Ugyanez a helyzet a Törökországgal közösen elintézendő egyéb ügyeket illetően. A Szerbiához való viszonyunakt saját türelmünk és saját érdekeink szabályozzák s a kettőnk között való viszony alakulására harmadiknak hozzászólást szintén nem engedünk.

 

Ami az előttem szóló gróf úrnak Anglia magatartására vonatkozó megjegyzéseit illeti, mindenekelőtt hangsulyozom, hogy egyes angol államférfiak eljárásának birálatába nem bocsátkozom s konstatálom másrészt, hogy mi minden irányban való megértésre törekedünk. Tény, hogy az angol sajtó eleinte sajnálatos módon barátságtalan magatartást tanusított a monarchiával szemben. Újabban azonban az angol közvéleményben fordulat történt s ennek hatása alatt a barátságtalan magatartás egyes olyan elszigetelt orgánumokra szorítkozott, a melyek egyébként is mindig ellenséges indulattal kezelték a mi dolgainkat.

 

Az angol hivatalos körök fölfogására az az aggodalom volt befolyással, hogy az annexió lehetetlenné fogja tenni az ifjú török alkotmány megerősödését. Ezért az a kívánság merült föl, hogy a monarchia minél előbb igyekezzék megegyezésre jutni Törökországgal. Most, hogy ez a kívánság teljes mértékben teljesült, remélem, hogy a monarchiának Angliához való viszonya jobb és barátságosabb lesz. Ugyanezt várjuk és reméljük a többi nagyhatalomtól is s hissszük, hogy Törökországgal való megegyezésünket minden oldalról örömmel fogják üdvözölni. Németországról ezt máris megállapíthatom.

 

A legnagyobb hálával kell megemlékeznem a Németországgal való példás szövetséges viszonyról. Németország baráti magatartása bizonyitéka a vele való szövetség magas becsének és kiváló értékének. Befejezésül még csak annyit, hogy teljes mértékben osztom az előttem szóló nagyméltóságú gróf úr fölfogását: erőnknek teljes mértékben tudatában kell lennünk és érvényesíteni is kell tudnunk erőnket, mert csak így remélhető, hogy a legalább is bizonytalan külpolitikai viszonyokból egyetértően, megerősödve fogunk kibontakozni. (Élénk helyeslés.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98