Dtum
Login with Facebookk
1910 | Április

Drótnélküli – zsebtáviró

Cerebotani müncheni tanár és plébános a müncheni Urániában rendkivül nagy horderejü találmányt mutatott be. Cerebotani talámánya: egy dróttalan, zsebben hordható távirókészülék. Érdekes a találmány eredete.

A mint azt maga a tudós tanár beszélte, a találmány gondolatát egy téves ujságközlemény adta meg. Azt mondja Cerebotani, hogy körülbelül egy év előtt, a mikor üres óráiban a dróttalan táviróval kisérletezett, több franczia lapban már megjelent róla a hir, hogy Cerebotani feltalálta a drótnélküli zsebben hordható távirót. Sőt az egyik franczia lap, a Journal, ráadásul részletesen leirta ezt a készüléket, a melyet Cerebotani még – fel sem talált.

A tanár azonnal irt az említett párisi lapnak és közölte vele, hogy az egész közlemény nem egyéb mint a czikkiró – fantáziája. A Journal azonban a tanár helyreigazító sorait nem adta ki, mire Cerebotani – igy mondja – nem tehetett mást, mint hogy valóban nekifeküdt a kisérletezéseknek, hogy most már valamikép feltalálja a drótnélküli zsebtávirót. A kisérletezéseknek meg is lett a kívánt eredménye.

A készülék meglepően egyszerű s tenyérnagyságu. Elülső részén óramutatólap van, a melyen azonban számok helyett beük vannak. Egy mutató, a melynek tengelye a mutatólap közepén van, megjelöli a megtáviratozott betüket. Az uj készülékkel tett kisérletek fényesen beváltak. Egy szikrainduktorról bizonyos távolságra betüket és neveket táviratoztak, a mi kétségtelenné tette az uj készülék gyakorlati használhatóságát. Minden egyes betű megtáviratozása után a készülék automaticze kikapcsolódik, a mi által a készülék valamivel lassabban ugyan, de feltétlen biztossággal müködik.

A drótnélküli zsebtáviró fontosságát az osztrák-magyar hadvezetőség is felismerte és kisérletezéseket folytat az érdekes és nagyhorderejü készülékkel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98