Dtum
Login with Facebookk
1910 | Augusztus

A Ferencvárosi Torna Club uj versenypályája

Ez lap hasábjairól már értesültek olvasóink, hogy a FTC. a főváros adta területen oly nagyszabásu versenypályát létesít, a milyen fővárosunkban még nem volt eddig és a milyennek – Angliát kivéve – Európában egy sportclub sem rendelkezik.


A miről néhány év előtt álmodni sem mertük, hogy nálunk egy sportvállalatba 160,000 K.-nyi tőkét merjen valaki befektetni, azt ma teljesen a reális számítások alapján megvalósította a Ferencváros társadalma, élén dr. Springer Ferenccel, a FTC. érdemes elnökével.


Olyan pálya fog ebből a nagy tőkéből a Hungária-ut és Üllői-ut kereszteződésénél, a kies Népliget sarkával szemben fekvő mintegy 7200 négyszögölnyi területen épülni, a mely – nézetem szerint – nem csak a footballisták, atléták, tennisezők, vívók és tornászok, de a mérkőzésekben gyönyörködő nézők igényeit is minden tekintetben ki fogja elégíteni.


Mindazokat, különösen a nézőre kellemetlen hiányokat, a melyek a többi pályákon megvannak, sikerüt kiküszöbölni s a nézőhelyeket ugy elrendezni, hogy legalább 20,000 ember jól és kényelmesen láthasson, sőt egy jövőbeli döntőjellegü FTC. – MTK. bajnoki matchen 26.000 nézőt is befogadhasson a mai divatossá vált jegykiadási betiltás mellőzésével.


Hogy az olvasónak némi fogalma legyen a pálya berendezéséről, a következőkben egy kis képet iparkodok nyujtani arról, hogyan lesznek az egyes épületek elhelyezve s milyen lesz azoknak berendezése.


A pálya a legideálisabb villamos közlekedési gócpontban fekszik, szemben az üllői-úti honvédhuszárlak-tanyával és pedig ugy, hogy a hosszabb oldala, tehát az a mely irányban a futópálya egyenese is fekszik, az Üllői-ut mellett van.


A footballpálya – ugyanugy, mint az a többi pályánál van – széles salak futópálya veszi körül, mely mellé a czélegyenesnél még egy két és fél méter szeles ugrópálya kerül. A terület többi épületekkel el nem foglalt részein 6 tennispálya talál elhelyezést.


Ha sikerülni fog az FTC.-nek egy ujabb akciója, akkor mindezek mellé még egy minden tekintetben megfelelő, mindegy 2500 néző számára szolgáló fedett tribünökkel ellátott uszómedence s azonkívül jégpálya kerül.


A most épülő pályán négy épület lesz és pedig:
1. A clubház és vendéglőépület a Népligettel szemben a sarkon; az utcáról és a pálya belsejéből is megközelíthető nyilvános éttermekkel s a FTC. clubhelyiségeivel.
2. Részben fedett, 150 m. hosszu és 16 m. szeles állóhely az üllői-ut mellett, hasonlóan a millenáris-pálya állóhelyéhez: emelkedően készítve, körülbelül 10.000 néző részére.
3. Egy 14 m. hosszu 6500 állóember számára készülő lépcsős terrasz a pálya tulsó, célegyenes melletti oldalán, előtte három sor ülőhelylyel; s végre
4. Nagy tribün 3500 ülőhelylyel, páholyokkal s számozott helyekkel a lépcsős terrasz mögött.
E két utolsónak említett építményt ugy képzelje el az olvasó, mintha a kettő egy tribün lenne, csakhogy azokat egy 3. m. széles közlekedési ut ugy választja el egymástól, hogy a pálya felé eső lépcsős terraszra, az utról lefelé kell jönni, míg az út tulsó oldalán fekvő tribünre lépcsőre jut fel a néző.


A tribün belsejében hideg és meleg zuhanyokkal ellátott öltözők, vívó-és tornaterem, az adminisztráció céljaira szolgáló helyiség és szolgalakások vannak.
Különös suly nehezedett a két utóbbi épület tervezésénél arra, hogy a nézőt akár atletikai, akár football versenyen semmi ne zavarja.


A tribün födéltartó oszlopai nem akadályozzák annyira a kilátást, mint a millenáris pályán, mert mégegyszer olyan távol állanak egymástól, mint ott és a páholyokban ülő második sor kilátását sem fogják az előtte ülő hölgyek – mindenesetre gyönyörű kalapjai zavarni. De nem kell majd a tribünön levőknek sem folyton felállaniok a gyalogjárón előttük állók miatt, a mint az a margitszigeti és lágymányosi pályákon van, ha a futókat akarják látni. Ez utóbbi két pályának aligha volt sportember az építésze.


A FTC. pályáján, miután a főváros a területet már átadta s a szükséges tőke is együtt van, e héten megkezdődnek az építkezések és pedig oly erővel, hogy a pálya még az idén elkészüljön.
A nagy tribünt clubház-vendéglőt és az állóhely fedelét Janszky és Sziessy építészek tervezték e cikk írójának adatai és utasításai szerint, s ők is vezetik az építészeket, míg maga a pályát, a lépcsős terraszt s ezeknek berendezését a club építőbizottságában megvitatott ideák alapján e sorok írója tervezte s építésüket is ő vezeti.
Adja Isten, hogy a megnyitó mérkőzésen szűknek bizonyuljon az uj pálya!


Matttyók Aladár mérnök

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az olympiai uszóversenyek Az olympiai uszóversenyek
Az olympiai uszóversenyek a kiállítás „ Life Saying”...
Nagy bűnösök ékszerei Nagy bűnösök ékszerei
Minap Párisban meglehetősen furcsa árverést tartottak. Ékszereket...
Clochemerle Clochemerle
Egy francia könyv futott meg utóbbi évben ritka világsikert, amelynek...
Az aradi vértanuk sírja Az aradi vértanuk sírja
Másfél hónap óta kutatjuk az aradi vesztőhelyen a vértanuk sírját. A...
Kossuth Ferencz a válságról Kossuth Ferencz a válságról
Kossuth Ferencz kereskedelemügyi miniszter, a ki egészségének...
A második marne-i csata A második marne-i csata
A marne-i zsák déli szájánál, Soissons város közelében, elemi erejű...
Az MTK legyőzte a Rapidot Az MTK legyőzte a Rapidot
A mérkőzés idejére mintegy 18.000 főnyi közönség gyűlt egybe a...
A Nemzeti Szalon őszi kiállítása A Nemzeti Szalon őszi kiállítása
A nemzeti Szalon újonnan szervezett igazgatósága érdekes műtárlatot...
Radnóti Miklós  - Lábadozó szél Radnóti Miklós - Lábadozó szél
Babits Mihály a Nyugat egyik nemrégi számában újabb irodalmi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98