Dtum
Login with Facebookk
1910 | Február

Új automatikus vetítőkészülék

Mióta a vetítőkészülékeket reclamczélokra is felhasználják, azóta már több oly vetítőt készítettek, melyeknél a vetítendő clichék automatikusan jelennek meg és tünnek el a vetítő lencse előtt. Rendesen egymás mellé helyezik a clichéket, úgy hogy zárt sokszöget alkotnak és így vonulnak el körben egymásután. Azonban így nem lehet sok különböző képet vetiteni, mert egy ilyen sokszögben csak kevés cliché fér el.

Ezen a bajon segített Massiot-Radiguet a „Circus” vetítő készítője. Ennél a vetítőkészüléknél is körben vannak elhelyezve a képek, de a helynek olyan ügyes kihasználásával, hogy 100 darab 8 X 9 nagyságú képet lehet vele vetíteni. Tudniillik nem sokszög alakban vannak egymás mellé helyezve a képek, hanem lapjaikkal érintkeznek.

A vetítőkészülék maga az I. ábrában látható; szerkezetét pedig a 2. és 3. ábra teszi érthetővé. A clichéket vivő kis állványok B1, B2, B3 a 2. és 3. ábrában, a H kettős sinen mozognak és oly szorosan vannak egymás mellett, hogy az egyiket elmozdítva a többi is elmozdul.
A készülék talapzatában elhelyezett kis motor mozgatja előre és hátra vizszintes irányban az I. (3. ábra) emelőkarrendszert, a mely éppen a vetítőnyilás alatt van. A mikor az I. kar eléri hátrafelé mozgásában útjának végét, az M kampó megfogja azt a keretet, mely éppen legközelebb van a vetítő nyiláshoz.

Előre mentében az I. kar így magával viszi a keretet a nyilás elé; a H kettős sín úgy van szerkesztve, hogy a keret a nyilással párhuzamosan helyezkedik el, ha előtte van. A kar hátrafelé mozgása éppen akkor kezdődik mikor a keret a kellő helyzetben van a nyilás előtt, de vissza felé az M kampó különös szerkezete miatt már nem viszi magávala keretet, hanem ott hagyja maga előtt. A hátrafelé való mozgás megjelenik vetítve az ernyőn. A vetítés mindadig tart, míg az L emelőkarrendsezr hátramozog; a mint az M kampó megfogta és viszi magával a következő keretet, ugyanakkor az N kampó (3. ábra) eltolja a nyilás előtt lévő képet és így helyet csinál a következőnek.

A már vetített kép lapjával az előzőnek lapja mellé helyezkedik el. Az obturator természetesen a cliché elmozdulása előtt záródik és csak akkor nyitódik, mikor a következő kép már elhelyezkedett a nyilás előtt.

Az égő test egy automatikusan szabályozódó villamos ívlámpa, 8 óra hosszat éghet, sokkal tovább, mint amennyire szükség van azon használatnál, melyre szánva van ez az eszköz; a 100 kép 30, illetve 45 percz alatt vonul el a vetítőnyílás előtt, a szerint, a hogy szabályozzuk a motort. Ilyformán tehát a képek szakadatlan egymásutánban követhetik egymást még a hosszú téli estéken is, anélkül, hogy bárki felvigyázna rájuk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
3. ábra 100 különböző kép vetitésére alkalmas Circus autómatikus vetitő - készülék A képeket vivő tartók elhelyezése a kettős sinen. M a tartóban levő kép
Cikk-ajánló
Bálint Aladár - Műcsarnok Bálint Aladár - Műcsarnok
A Műcsarnok tavaszi tárlata siralmasan érdektelen. A kritika...
Oroszországba nem lehet magyarul irni a hadifoglyoknak Oroszországba nem lehet magyarul irni a hadifoglyoknak
Figyelmeztetjük a közönséget, hogy Oroszországba hadifoglyoknak...
Uj kabinet Uj kabinet
Uj kabinet Kérdés, hogy uj korszak-e? Jelent-e változást az, hogy...
BKE – Troppauer EV 2:2 BKE – Troppauer EV 2:2
A troppauiak szombat esti bemutatkozása után érthető volt Senecal, a...
A Davis Cup győztese Amerika A Davis Cup győztese Amerika
A világ legnagyobb teniszvándordíját, amelyért évenként az egyes...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Kassa város pénztárában nagy sikkasztásnak jöttek nyomára, mely főleg...
Május elseje Berlinben Május elseje Berlinben
A nemzetközi proletáriátus testvériességének világünnepét nemcsak a...
A műselyem, a fonal sodrása A műselyem, a fonal sodrása
Már a természetes selyem feldolgozásánál rájöttek arra, hogy egy...
Tetten ért kém Tetten ért kém
A napokban irták az ujságok, hogy Nagyary Mihály árvamegyei,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98