Dtum
Login with Facebookk
1910 | Január

A Peary-Cook-vita kigunyolása

A kulturközönség óriási érdeklődéssel kisérte annak idején Cook és Peary nyilatkozatait az északi sark felfedezéséről. A vitázó felek közül határozottan Cook felé hajlott a közvélemény szimpátiája, mert Cook igen nyugodtan viselkedett a vita alatt, míg Peary nem tudott magán uralkodni és Cookot ugy állitotta a közönség elé, mint valami világcsalót.

 

Azóta a nagyközönség körülbelül napirendre tért az északi sark és felfedezői felett, unalmasnak találván azt, hogy két neves utazó, a kik vagyonokat áldoztak tudományos czélokra, egymást hazugoknak nyilvánítsa.

 

Azonban nem unta meg a dolgot – Little Tics, a hires londoni komikus, a ki a Peary-Cook vitát a tréfás szinház deszkáira vitte át és ezen a czimen, hogy „A ki utoljára hazudik, az jobban hazudik” falrengető nevetés és tapsok között adja elő, persze megfelelő sarkutazó ruházatban, hogy mikép nem fedezték fel Cook és Peary az északi sarkot és mikép igyekeznek minél nagyobbat – füllenteni a szájtátó nagyközönség előtt.

 

Little Tics rendszerint közelebbről megtörtént és világhírüvé vált eseményeket igyekszik groteszk módon kigunyolni, a mi a Cook-Peary-féle vitával, a mint látjuk, pompásan sikerült.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98